Coronavirus: moskeeën gesloten vanaf vrijdag

Coronavirus: moskeeën gesloten vanaf vrijdag

10 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

De Islamitische Geloofsgemeenschap in Oostenrijk (IGGÖ) zal vanaf vrijdag moskeeën sluiten vanwege beperkingen van het evenement door de regering vanwege het coronavirus. Vanwege de epidemie is het religieuze leven al in verschillende landen beperkt.

De regel dat moskeeën gesloten blijven, is van toepassing vanaf het aanstaande vrijdaggebed, zei een woordvoerster op een APA-verzoek. Kleinere gebedsruimtes zijn ook gesloten, omdat mensen anders naar daar zouden verhuizen.

Hoe andere geloofsgemeenschappen omgaan met het verbod op evenementen is nog onduidelijk. Op dinsdagmiddag gaf de rooms-katholieke kerk bijvoorbeeld nog advies over hoe in de toekomst met kerkdiensten om te gaan.

Geen evenementen van 100 deelnemers

De regering heeft dinsdag maatregelen gepresenteerd om het coronavirus aan te pakken, zoals beperkingen op evenementen. Minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober (Groenen) zei dat buitenevenementen met meer dan 500 deelnemers en binnenevenementen met meer dan 100 deelnemers begin april zullen worden geannuleerd.

De epidemie heeft zich in een zeer snel tempo verspreid, zegt Anschober. “We moeten ons leven een paar maanden veranderen,” zei de minister van Volksgezondheid.

Purim-festival in Jeruzalem geannuleerd

Een blik op andere landen die enkele dagen geleden strikte veiligheidsmaatregelen hebben genomen, laat zien dat het religieuze leven door het virus aan enorme beperkingen onderhevig is. Burgemeester Moshe Leon van Jeruzalem annuleerde evenementen met betrekking tot het Joodse Purim-festival vanwege het coronavirus. Onder andere een Purim-feest op de Mahane Yehuda-markt in West-Jeruzalem, vieringen voor gezinnen in het stadscentrum en een straatfeest in het district Nahlaot werden geannuleerd, meldde de krant “Haaretz” dinsdag.

Een verbod van het ministerie van Volksgezondheid afgelopen woensdag voor evenementen met meer dan 5.000 deelnemers had traditionele vieringen beperkt.

Geen diensten in Italië

In Italië is het religieuze leven vrijwel volledig tot stilstand gekomen. Volgens overheidsvoorschriften om de coronavirus-epidemie te beperken, worden openbare diensten niet langer gevierd met gelovigen. Begrafenisdiensten voor begrafenissen zijn ook opgeschort, zoals bevestigd door de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI) op zondagavond. Kerken en kapellen blijven open voor persoonlijk gebed.

Coronavirus: hoe religies gelovigen willen beschermen

Het coronavirus heeft de wereld onder controle – net als de angst voor infecties. Het nieuwe virus is ook een probleem voor religieuze gemeenschappen, men wil de gelovigen beschermen – op verschillende manieren. Sommigen van hen zijn meer dan twijfelachtig.

Ter bescherming tegen de verspreiding van het coronavirus heeft Saoedi-Arabië de belangrijkste bedevaartplaatsen in Mekka vrijgemaakt voor desinfectie. De Saudi-Arabische staatstelevisie liet op donderdag indrukwekkende foto’s zien van de verlaten Kaaba op de binnenplaats van de Grote Moskee.

De wit geplaveide binnenplaats, waarop pelgrims de kubusvormige Kaaba omcirkelen, wordt verder bevolkt door tienduizenden mensen. De ontruiming is een “ongekende” maar “tijdelijke voorzorgsmaatregel”, zei een Saoedi-Arabische functionaris. De bovenste verdiepingen van de Grote Moskee staan ​​echter nog steeds open voor gebeden, zegt hij.

Bedevaarten verboden

Saoedi-Arabië had alle bedevaarten naar Mekka en Medina tot nader order op woensdag verboden. De autoriteiten waren vorige week al gestopt met het afgeven van visa voor de Umra, de zogenaamde kleine bedevaart. In tegenstelling tot de hadj, de grote bedevaart van moslims, is de Umra in principe het hele jaar door mogelijk.

De Hajj zal eind juli plaatsvinden. Hadj en Umra brengen elk jaar miljoenen mensen naar Saoedi-Arabië en zijn daarom een ​​belangrijke bron van inkomsten voor de Golfstaat. Het Saoedi-Arabische ministerie van Volksgezondheid heeft maandag de eerste infectie met het nieuwe coronavirus in het land aangekondigd. Het aantal bevestigde gevallen steeg tot vijf tegen donderdag.

Israël heeft de stad Bethlehem afgesloten. Alle Israëli’s en Palestijnen ‘mogen de stad niet betreden of verlaten’, zei het Israëlische ministerie van Defensie vrijdag – meer hierover in Coronavirus: de Israëlische autoriteiten hebben Bethlehem afgesloten .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Rutte verandert in corona-autocraat: alle ministers die maatregelen niet willen verzwaren zijn “deloyaal”

Charlatanisme onderzoek

Een van de meer dubieuze aanbiedingen is het aanbod van een evangelische gemeente in de Braziliaanse stad Porto Alegre om te zalven met gewijde olie om mensen te beschermen tegen infectie met het coronavirus. Dit heeft ook de politie ter plaatse gebracht: ze onderzoeken nu de kerkleiders op verdenking van charlatanisme. Bij het controleren van een dienst op zondag kon geen overtreding van de wet worden vastgesteld.

In Malawi vecht ondertussen de zelfbenoemde profeet Shepherd Bushiri tegen de nieuwe ziekte, volgens een rapport van de portal “Malawi24”. “Ik sta hier en beveel deze demon naar buiten te komen. Je zult verdwijnen in de naam van Jezus ”, zegt de leider van een vrije kerk in een preek. De controversiële prediker beweert de opdracht van God te hebben ontvangen om “de coronavirus-demon te corrigeren”. Hij beloofde zijn volgelingen om hen overal tegen het virus te beschermen.

Uitdrijving van de duivel en op zoek naar groet voor vrede

De katholieke Amerikaanse bisschoppen daarentegen vertrouwen, net als talloze andere bisschoppenconferenties over de hele wereld, op de hulp van hun congregaties en bevelen uitgebreide beschermende maatregelen aan die religieuze rituelen en de organisatie van massa’s veranderen. Gelovigen moeten improviseren: de handdruk van vrede was gisteren, vandaag moet een elleboogaanslag of een vriendelijk knikje voldoende zijn. Mondgemeenschap faalt ook: in plaats van de gewijde gastheer in de mond te krijgen, ligt het nu alleen in de palm van de gelovigen. De kelk mag niet door de priester aan de gemeente worden gegeven om verspreiding van het virus te voorkomen.

JODEN

Gebed voor slachtoffers van het coronavirus aan de Westelijke Muur in Jeruzalem

Joodse gemeenschappen roepen ook hun gelovigen op om voorzichtig te zijn – en pleiten ervoor om geen gedeelde gebedenboeken en traditionele capsules op deurkozijnen te kussen. Gelovigen moeten thuis blijven als ze zich ziek voelen, zelfs als ze betrokken zijn bij het Kaddisch begrafenisgebed.

Antisemitisme opgestookt

De wereldwijde gezondheidscrisis rond het coronavirus voedt ook antisemitische attitudes. Michael Blume, commissaris voor antisemitisme in Baden-Württemberg, rapporteert over YouTubers die Amerikaanse joden beschuldigen van het produceren en verspreiden van het coronavirus. Er is ook sprake van een “zionistische wereldsamenzwering voor een nieuwe wereldorde”. Blume vreest dat dergelijke fenomenen de komende maanden kunnen toenemen.

In het tijdperk van het coronavirus is de verkoudheid van een paus een krantenkop geworden voor de media. Ondanks het uitbreken van de ziekte in Italië had Francis vorige week de hand geschud en zich tussen gelovigen verplaatst. De kwaal van de paus werd vervolgens afgeschilderd als een Covid 19-infectie op Russische sociale mediakanalen. Italiaanse kranten meldden dinsdag dat een test voor het coronavirus negatief was, het Vaticaan zei niets.

Wees niet bang om pictogrammen te kussen

In tegenstelling tot andere religieuze gemeenschappen beschouwt de Roemeens-orthodoxe kerk de situatie rond het virus niet als een gevaar. In een communiqué ondertekend door Patriarch Daniel verwierp de kerk verzoeken om maatregelen te nemen om te voorkomen dat het virus zich verspreidde. De Patriarch bevestigde “dat de Heilige Eucharistie geen bron van ziekte en dood is en nooit kan zijn (…)”. Gelovigen met een sterk en levendig geloof zouden niet bang zijn om heilige iconen te kussen, maar zouden genieten van het gebed en de zegen van de heiligen afgebeeld op de iconen.

De Libanese Druzen-leider Walid Jumblatt daarentegen bepleitte radicale maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. “Alle doodsovergangen moeten worden gesloten, of het nu land, zee of lucht grenst aan Libanon,” zei hij. Quarantainecentra moesten worden opgezet om besmette mensen te behandelen.Lees ook:  Italië: EU kan de pot op

Comments

comments