Datalek Donorregister zeg maar dag tegen je privacy : harde schijven met 6,9 miljoen formulieren kwijt

Datalek Donorregister zeg maar dag tegen je privacy : harde schijven met 6,9 miljoen formulieren kwijt

11 maart 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is.Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Datalek bij Donorregister: alle registraties en wijzigingen tussen 1998 en 2010 op straat

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge meldt dat bij het vernietigen van het papieren archief van het Donorregister is gebleken dat twee externe harde schijven zoek zijn geraakt. Op deze schijven staan alle donorformulieren met registraties en wijzigingen die tussen februari 1998 en juni 2010 in het Donorregister hebben plaatsgevonden. Het gaat in totaal om 6,9 miljoen formulieren.

Het donorregister is twee harde schijven met base-info van bijna 7 MLN Nederlanders kwijt, dus zeg maar vlak voordat de wet definitief van kracht wordt. Even kijken op m’n kaartje in m’n knip, aha: Nein, Nein, Nein, Geldig vanaf Nov. 2004. Wat voor effect zou het zoekmaken van deze info van 1998 t/m 2010 teweeg kunnen brengen?

Er is nu nog maar een hele kleine stap nodig om mensen op te roepen zich opnieuw DIGITAAL te melden, vanzelfsprekend gaat dit heel veel nieuwe donoren opleveren, want iedereen was toentertijd al faliekant tegen, behalve de inner cirkel van Donoren66 en de nederig bukkende MSM.

Ik denk dat ik het begrijp, het merendeel van die 7 MLN Nederlanders heeft ‘nee’ ingevuld. Dit kan natuurlijk niet/nooit/never de bedoeling zijn van organen welke soms tot wel ver boven de 100.000,- waard kunnen zijn. Overigens is de Donorwet in strijd met het Mensenrechtenverdrag Genève, Overheid versus lichamelijke integriteit. Zet er een aantal Rechtszaken op en de wet gaat onderuit, namelijk de basis van vrijwilligheid is gebaseerd op totale ‘onwetendheid’ en vooral op Overheidsdwang. Deze medische ingreep voor het verkrijgen van organen bepaalt nl. het stervens moment v.h. slachtoffer.

Vraag: waar gaan al die ‘gratis’ verkregen organen naar toe? Ik hoorde dat o.a. Amerika een grote afnemer is, dus het betreft hier geen humane Nederlandse-, maar Internationale aangelegenheid. Deze morbide wet had er nooit mogen komen.

De Jonge heeft een kamerbrief naar de Tweede Kamer gestuurd om het lek te melden. Ook is er een melding van het datalek gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, blijkt uit stukken die zojuist gepubliceerd zijn op de website van de Rijksoverheid.

Daniël Verlaan on Twitter

Het CIBG bevestigt net tegen mij: de twee verloren harde schijven waren NIET versleuteld. Het gaat om 6,9 miljoen papieren donorkeuzeformulieren die zijn gedigitaliseerd. Donorkeuzes die digitaal of via DigiD zijn gemaakt, vallen hier buiten. https://t.co/aV9gSozSJk

In de brief staat onder meer het volgende: ‘Bij het vernietigen van het papieren archief van het Donorregister is gebleken dat twee externe harde schijven met daarop een kopie (back-up) van alle donorformulieren met registraties en wijzigingen in het Donorregister in de periode 1998-2010 zich niet meer in de kluis bevonden waarin zij werden bewaard.’

Lees ook:  Spioneren van de burger gaat in grote omvang door

Geen aanwijzingen voor misbruik

De Jonge heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat deze gegevens in verkeerde handen zijn gevallen, maar vindt de situatie desalniettemin uitermate vervelend. De Jonge: ‘Het is echter uitermate belangrijk dat het publiek, aan de vooravond van het van kracht worden van de nieuwe Donorwet op 1 juli aanstaande, kan vertrouwen op een zorgvuldige en goed beveiligde omgang met persoonsgegevens door het Donorregister. Dat vertrouwen kan door een datalek geschaad worden.’

Onafhankelijk onderzoek volgt

Agentschap CIBG is de beheerder van het donorregister. De Jonge stelt voorts het goed te vinden dat het CIBG van het datalek melding heeft gedaan en de Audit Dienst Rijk heeft verzocht een onafhankelijk onderzoek uit te voeren.

Tevens geeft De Jonge aan voornemens te zijn om de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van de uitkomsten van dat onderzoek op de hoogte brengen. Ook zal het CIBG de bestaande beveiligingsprocedures en werkinstructies evalueren en waar nodig aanscherpen.

Callcentermedewerkers worden geïnstrueerd om eventuele vragen hierover te kunnen beantwoorden en er zal een bericht over het lek op de website van het Donorregister verschijnen.

Wat staat er zoal in de 6,9 miljoen formulieren?

Een woordvoerder van het CIBG meldt dat er op de formulieren onder andere voor- en achternamen, geboortedata, handtekeningen, burgerservicenummers, adresgegevens en de reden van wijziging of registratie in het register. De woordvoerder geeft verder aan dat beide harde schijven met daarop de gegevens waarschijnlijk niet beveiligd zijn.

Lees ook:  Een Duitse afgevaardigde, geschokt door de Spaanse behandeling van Franco: "A shame"

Het gaat alleen om registraties of wijzigingen die via papieren formulieren zijn ingediend. Wijzigingen die via DigiD zijn ingediend, vallen hierbuiten.

Het Donorregister heeft een bericht met informatie op de website geplaatst. Via onderstaande button kun je deze pagina benaderen.

Wat betekent het lek voor mij?

Heb jij jezelf tussen 1998 en 2010 geregistreerd? Of heb je in die periode bepaalde gegevens gewijzigd? Dan is de kans aanwezig dat jouw gegevens op (één van) de zoekgeraakte schijven staan. Volgens het CIBG is het risico op identiteitsfraude echter beperkt, omdat er geen kopieën van identiteitsbewijzen, (DigiD-)inlogcodes of bepaalde financiële gegevens op de schijven staan.

Ondanks het feit dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er misbruik wordt gemaakt van de zoekgeraakte gegevens, adviseert het CIBG burgers wel om alert te zijn op onverwachte post. Wel wordt benadrukt dat de vermissing geen enkele invloed heeft op de juistheid en betrouwbaarheid van gegevens in het Donorregister. Ook zijn er geen gegevens uit het digitale Donorregister verdwenen. Je hoeft een eerder gemaakte keuze dus niet opnieuw in te vullen of door te geven.

kamerbrief-over-datalek-donorregister

Wedden dat de schijven zomaar plotseling weer worden gevonden/ uit de lucht komen vallen!

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Staat voor rechter gedaagd om pensioenroof 80 miljard van kabinet Lubbers terug te halen


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments