Donald Trump creëert verwarring voor Europa door de toegang te stoppen

Donald Trump creëert verwarring voor Europa door de toegang te stoppen

12 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

De Amerikaanse president neemt een drastische maatregel: reizigers uit Europa mogen geen 30 dagen naar de VS reizen. Trump zorgt voor grote onzekerheid in de details.

Donald Trump heeft voor verwarring gezorgd door een inreisverbod uit Europa aan te kondigen. In een toespraak voor de natie kondigde de Amerikaanse president woensdag een blokkade van 30 dagen aan.

De maatregel betekent een drastische aanscherping van verdediging tegen het coronavirus is. Trump was in het buitenland en met name Europa de schuld voor de verspreiding van de ziekteverwekker in de Verenigde Staten . Hij sprak over een ‘buitenlands virus’ dat zijn natie teisterde.

De toespraak was ook bedoeld om Amerikaanse burgers gerust te stellen. Maar Trump was soms zo onnauwkeurig dat hij voor extra onzekerheid zorgde.

Witte Huis corrigeert spraak

In zijn toespraak live op tv kondigde Trump ook een alomvattende blokkade voor Europese goederen aan. Dit zou dramatische economische gevolgen hebben gehad tussen de naaste handelspartners EU en VS.

Maar onmiddellijk na de toespraak van Trump corrigeerde het Witte Huis zijn verklaringen voor talloze onderzoeken. Het maakte duidelijk dat de handel niet werd beïnvloed, alleen het passagiersverkeer.

“Bespreek alles wat uit Europa komt”

In Washington werd gespeculeerd dat Trump zichzelf gewoon voorlas uit zijn toespraak voorgelezen door de teleprompter in het Oval Office en het vervolgens bleef verfraaien. Trump had gezegd: ‘We bespreken alles wat van Europa naar de Verenigde Staten komt.’

Het was niet de enige onnauwkeurigheid in de zo zeldzame toespraak tot de natie. Zo heeft Trump Groot-Brittannië expliciet uitgesloten van het inreisverbod van 30 dagen. Volgens een proclamatie die het Witte Huis na de toespraak heeft vrijgegeven, worden alleen de staten van het Schengengebied getroffen. EU-landen zoals Ierland of Kroatië worden ook uitgesloten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Hoe Trump erin slaagde de wereld te leiden met de slechtste reactie op de COVID-pandemie

Volgens het Witte Huis is de nieuwe maatregel van toepassing vanaf 23.59 uur op vrijdag (04.59 uur Europese tijd op zaterdag). Passagiers wier vlucht vooraf vanuit Europa begint, mogen dus alsnog binnenkomen.

Wie wordt er precies getroffen?

Trump maakte ook onnauwkeurige opmerkingen over wie er precies werd getroffen. Zijn minister van Binnenlandse Veiligheid, Ken Cuccinelli, maakte vervolgens duidelijk dat de regeling niet van toepassing is op Amerikaanse burgers, groene kaarthouders en hun families. Trump had daar niets van gezegd in zijn toespraak, die live op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden.

Acting Deputy Secretary Ken Cuccinelli on Twitter

This does not apply to American citizens or legal permanent residents or their families. https://t.co/iZ2nrILhMg

Trump had eerder toegangsbeperkingen opgelegd aan buitenlanders uit China en Iran .

De Amerikaanse president beschuldigde de EU van “het niet nemen van dezelfde voorzorgsmaatregelen (als de VS) en het beperken van reizen vanuit China en andere probleemgebieden”. Dit leidde ook tot de verspreiding van het virus in de Verenigde Staten. Trump zei: “We hebben in de VS dramatisch minder gevallen van het virus gezien dan nu in Europa.”

Wat Trump echter niet noemde, is het feit dat de VS tot nu toe slechts enkele vermoedelijke gevallen van het virus hebben getest. De Amerikaanse autoriteiten hebben onder meer foutieve tests uitgevoerd.

Dit is een van de redenen waarom de president steeds meer bekritiseerd wordt vanwege zijn aanpak van de coronaviruscrisis. Deskundigen verwachten ook een sterke toename van infecties in de Verenigde Staten. De economische gevolgen kunnen enorm worden na de historische prijsdaling op de beurzen. Met zijn uiterlijk probeerde Trump de schuld voor dit alles naar het buitenland te schuiven.Lees ook:  Amerikaanse presidenten: 'Obamagate' hashtag van Trump en 'een absolute chaotische ramp' bekritiseerd door Obama

Comments

comments