Evenementen met 100+ bezoekers verboden, kabinet roept op tot thuiswerken

Evenementen met 100+ bezoekers verboden, kabinet roept op tot thuiswerken

12 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Rutte opent persconferentie

De premier kondigt nieuwe maatregelen aan, omdat er coronagevallen zijn gevonden die niet tot de bron te herleiden zijn. Eerst legt Jaap van Dissel van het RIVM nu uit hoe de corona-uitbraak in Nederland zich ontwikkelt. Daarna licht minister Bruin voor Medische Zorg de nieuwe maatregelen aan.

  • Het kabinet houdt op dit moment crisisoverleg. Rond 15.00 uur geeft premier Rutte een persconferentie.
  • De NOS maakt nu een extra Journaal op NPO 1, NOS.nl, de NOS-app, Facebook en YouTube. Op NPO Nieuws is de hele uitzending te volgen met een gebarentolk. Op NPO Radio 1 maakt Nieuws en Co een lange uitzending over de coronacrisis.
  • Het RIVM heeft 111 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.
  • De VS voert een inreisverbod in voor 26 Europese landen, inclusief Nederland.
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Bekijk ook onze explainer of lees de antwoorden op jullie vragen.

RIVM: situatie in Nederland is mogelijk aan het kantelen

Jaap van Dissel van het RIVM zegt dat de situatie in Nederland mogelijk aan het kantelen is. “We hebben niet meer exact grip wat er zich afspeelt, daarom vonden we het nodig om aanvullende maatregelen te adviseren.”

Lees ook:  Reizen op het gevaarlijke pad van Amerika

EVENEMENTEN MET MEER DAN HONDERD BEZOEKERS VERBODEN

Het verbod geldt ook voor locaties waar meer dan honderd mensen komen, zoals musea en theaters. Dat heeft minister Bruins net bekendgemaakt.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren‘Zoveel mogelijk thuiswerken’

Minister Bruins zegt dat mensen thuis moeten blijven als ze enige symptomen vertonen die kunnen wijzen op het coronavirus. Neusverkoudheid, hoesten en koorts zijn symptomen. Die mensen moeten sociale contacten mijden. Ook roept hij iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken.

De maatregelen gelden in elk geval tot 31 maart.

SCHOLEN BLIJVEN OPEN

Wat betreft het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en mbo zegt premier Rutte dat er op dit moment geen reden is om scholen te sluiten of andere maatregelen te nemen. Jongeren zijn niet de groep met de hoogste risico’s. “Wat ons ook tegenhoudt is dat de maatschappelijke gevolgen heel groot zouden zijn, omdat ouders dan ook thuis zouden moeten blijven. En die werken op plekken waar we ze heel hard nodig hebben, zoals in het ziekenhuis, bij de brandweer of de GGD.”

Voor hbo en universiteiten geldt dat zij grootschalige hoorcolleges het beste online kunnen aanbieden vanaf nu, zegt Rutte. Dat is zijn dringende advies.

Lees ook:  Waarom het bij de Belastingdienst, het UWV en CBR zo vaak fout gaat

Rutte: voorkomen dat we te veel doen

“We doen dingen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten”, verdedigt premier Rutte te maatregelen die zijn kabinet vandaag neemt. “Niemand ter wereld weet wat de juiste maatregelen zijn. In crises als deze moet je met 50 procent van de kennis 100 procent van de besluiten nemen, en de gevolgen daarvan dragen.”

Volgens de premier is dat de fase waarin Nederland nu zit. “Niet te weinig doen, maar ook voorkomen dat we te veel doen. We moeten er bovenop zitten om dit virus in te dammen. Daar hebben we 17 miljoen mensen voor nodig. Het effect is het grootst als iedereen zich houdt aan wat we vandaag besloten hebben.”

Mensen kunnen nog de deur uit’

“Mensen kunnen nog de deur uit, maar wij vragen aantal heel specifieke dingen”, zegt premier Rutte. Hij somt op:

  • Vermijd grote groepen.
  • Voor kwetsbare mensen (ouderen, zieken): mijd ook het openbaar vervoer.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.


Comments

comments