Klimaatactivisme in de tijd van het coronavirus

Klimaatactivisme in de tijd van het coronavirus

17 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Maatschappelijke afstand dwingt belangenbehartigingsbewegingen om hun tactiek aan te passen, waardoor er nieuwe hindernissen ontstaan ​​voor klimaatactivisten die massaprotesten gebruiken en organiseren ter plaatse als belangrijke instrumenten.

Waarom het ertoe doet: Klimaatverandering is de afgelopen jaren op de politieke radar gekomen. Hier zijn vele redenen voor, waaronder het succes van de door Greta Thunberg geïnspireerde protesten en een uitbarsting van confronterende belangenbehartiging in de VS door de door jongeren geleide Sunrise-beweging.

  • Maar zelfs lang daarvoor gebruikten milieugroepen decennia lang tactiele organisatie – denk aan de deur, lobbydagen enzovoort – voor op problemen gebaseerde campagnes en werk in politieke races.

Het nieuws drijven: die technieken zijn plotseling van tafel. Thunberg zei onlangs via Twitter dat “we nieuwe manieren moeten vinden” om plannen voor “digitale stakingen” te bepleiten en aankondigde.

  • Andere voorbeelden duiken op. Overweeg de beweging om banken ertoe te bewegen te stoppen met de financiering van kolen- en aardolieprojecten. De overkoepelende groep Stop The Money Pipeline heeft de bijeenkomsten van 23 april geannuleerd en zegt dat het ‘draait om een ​​reeks online en individuele tactieken’.

Bedreigingsniveau: digitale belangenbehartiging is al lang een onderdeel van de toolbox van de voorstanders, maar slimme organisatoren hebben ook lang begrepen dat het een aanvulling is op het werk op de grond – geen vervanging.

Het grote plaatje: “In het afgelopen decennium is de klimaatbeweging een beweging geworden door massa-actie”, vertelt veteraanorganisator Jamie Henn me, alles verwijzend van marsen tot burgerlijke ongehoorzaamheid tot houseparty’s en potlucks.

  • “Het lijdt geen twijfel dat er iets verloren gaat wanneer je die activiteit online neemt”, voegt Henn toe, die samenwerkt met de recent gevormde Stop The Money Pipeline-groep en mede-oprichter van 350.org.

Wat volgt: “Dit is een moment dat creativiteit en out of the box denken vereist”, zegt Pete Maysmith van de League of Conservation Voters. “De klimaatcrisis vertraagt ​​niet en onze inspanningen om deze te bestrijden zullen ook niet afnemen.”

  • “Het haalt alle tools uit onze toolbox. Dat betekent telefoneren, sms’en en peer-to-peer en online organiseren ‘, zegt Maysmith, de SVP van campagnes van de groep.
  • Maysmith somt inspanningen op zoals online trainingen, brieven schrijven en e-mailcampagnes. ‘We gaan gewoon mensen betrekken op alle manieren die we kunnen bedenken.’
  • Henn voegt eraan toe dat Stop The Money Pipeline mensen instrumenten zal bieden om hen te helpen financiële instellingen onder druk te zetten. “Dat betekent mensen helpen hun geld te verplaatsen, een slechte creditcard verknoeien, tweeten naar CEO’s, hoofdkantoren van bedrijven bellen en contact leggen met andere activisten in hun omgeving.”

Waar het op neerkomt: “Het moment waarop we ons bevinden, vereist een ander soort activisme”, zegt Henn.

Comments

comments