3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

TRUMP IS MOORDENAAR: Waarom sancties van de VS tegen zijn zogenaamde vijanden tijdens een pandemie wreed zijn

trump

 7 total views,  3 views today

Verplaatst snel de coronavirusziekte (COVID-19), sprint over continenten, overslaat oceanen en maakt de bevolking in elk land angstaanjagend. Het aantal geïnfecteerden stijgt, evenals het aantal overleden personen. Handen worden gewassen, tests worden gedaan en sociale afstand is een nieuwe uitdrukking geworden. Het is onduidelijk hoe vernietigend deze pandemie zal zijn.

Te midden van een pandemie zou je verwachten dat alle landen op alle mogelijke manieren zouden samenwerken om de verspreiding van het virus en de impact ervan op de menselijke samenleving te verminderen. Je zou verwachten dat een humanitaire crisis van deze omvang de mogelijkheid zou bieden om alle onmenselijke economische sancties en politieke blokkades tegen bepaalde landen op te schorten of te beëindigen. Het belangrijkste punt hier is dit: is dit niet het moment voor het imperialistische blok, geleid door de Verenigde Staten van Amerika, om de sancties tegen Cuba, Iran, Venezuela en een reeks andere landen te beëindigen?

Medische tekorten

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, vertelde ons onlangs dat de “illegale en eenzijdige dwangmaatregelen die de Verenigde Staten aan Venezuela hebben opgelegd een vorm van collectieve straf zijn.” Het gebruik van de uitdrukking “collectieve straf” is belangrijk; volgens de Geneefse Conventies van 1949 is elk beleid dat schade toebrengt aan een hele bevolking een oorlogsmisdaad. Het Amerikaanse beleid, zei Arreaza, heeft ‘geleid tot moeilijkheden bij de tijdige aanschaf van medicijnen’.

Op papier zeggen de unilaterale Amerikaanse sancties dat medische benodigdheden zijn vrijgesteld. Maar dit is een illusie. Noch Venezuela, noch Iran kunnen gemakkelijk medische benodigdheden kopen, noch kunnen ze het gemakkelijk naar hun land vervoeren, noch kunnen ze ze gebruiken in hun grotendeels openbare gezondheidsstelsels. Het embargo tegen deze landen – in deze tijd van COVID-19 – is niet alleen een oorlogsmisdaad volgens de normen van de Geneefse Conventies (1949), maar is ook een misdaad tegen de menselijkheid zoals gedefinieerd door de International Law Commission van de Verenigde Naties (1947).

In 2017 heeft de Amerikaanse president Donald Trump strikte beperkingen opgelegd aan het vermogen van Venezuela om toegang te krijgen tot financiële markten; twee jaar later zette de Amerikaanse regering de centrale bank van Venezuela op de zwarte lijst en plaatste een algemeen embargo tegen de Venezolaanse staatsinstellingen. Als een bedrijf handelt met de openbare sector van Venezuela, kan het te maken krijgen met secundaire sancties. Het Amerikaanse congres heeft in 2017 de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) aangenomen, die de sancties tegen Iran, Rusland en Noord-Korea heeft aangescherpt. Het volgende jaar legde Trump een reeks nieuwe sancties op tegen Iran die de economie van Iran verstikten. Opnieuw maakten toegang tot het wereldbankensysteem en bedreigingen voor bedrijven die met Iran handelden het Iran bijna onmogelijk om zaken te doen met de wereld.

In het bijzonder maakte de Amerikaanse regering duidelijk dat elk bedrijf met de publieke sector van Iran en Venezuela verboden was. De gezondheidsinfrastructuur die zorgt voor de massa van de bevolking in zowel Iran als Venezuela wordt beheerd door de staat, wat betekent dat het onevenredig veel moeite heeft om toegang te krijgen tot apparatuur en voorraden, waaronder testkits en medicijnen.

Het embargo doorbreken

Arreaza, de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, vertelde ons dat zijn regering alert is op de gevaren van COVID-19 met een gezondheidsinfrastructuur die door de sancties is getroffen. Vice-president Delcy Rodríguez leidt een presidentiële commissie die alle beschikbare middelen beheert. “We doorbreken de blokkade”, zei Arreaza, “via de Wereldgezondheidsorganisatie, waardoor we medicijnen hebben verkregen en de tests hebben gedaan om de ziekte op te sporen.” De WHO heeft, ondanks haar eigen geldcrisis, een sleutelrol gespeeld in zowel Venezuela als Iran.

Desalniettemin staat de WHO voor haar eigen uitdagingen met sancties, vooral als het gaat om transport. Deze strenge sancties dwongen transportbedrijven om de dienstverlening aan zowel Iran als Venezuela te heroverwegen. Sommige luchtvaartmaatschappijen stopten daar met vliegen; veel rederijen besloten Washington niet boos te maken. Toen de Wereldgezondheidsorganisatie probeerde testkits voor COVID-19 vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Iran te krijgen, kwam het – zoals Christoph Hamelmann van de WHO zei – voor moeilijkheden te komen  ‘vanwege vluchtbeperkingen’; de VAE stuurden de apparatuur via een militair transportvliegtuig.

Evenzo zei Arreaza dat Venezuela ‘de solidariteit heeft ontvangen van regeringen van landen als China en Cuba’. Dit is een belangrijk probleem. China heeft, ondanks de eigen uitdagingen van COVID-19, testkits en medische apparatuur geleverd aan Iran en Venezuela; het was de krachtige reactie van China op het virus dat de verspreiding binnen China zelf heeft vertraagd. Eind februari arriveerde een team van de Rode Kruisvereniging van China in Teheran om informatie uit te wisselen met het Iraanse Rode Kruis en met WHO-functionarissen; China schonk ook testkits en -benodigdheden. De sancties, vertelden Chinese functionarissen ons, zouden tijdens een humanitaire crisis als deze geen gevolgen mogen hebben; ze zullen ze niet eren.

Ondertussen ontwikkelden de Iraniërs een app om hun bevolking te helpen tijdens de COVID-19-uitbraak; Google besloot het uit zijn app store te verwijderen, als gevolg van de Amerikaanse sancties.

Beëindig de sancties

Yolimar Mejías Escorcha, industrieel ingenieur, vertelt ons dat het sanctieregime veel druk heeft uitgeoefend op het dagelijks leven in Venezuela. Ze zegt dat de regering ‘zich blijft inspannen om ervoor te zorgen dat mensen die het het hardst nodig hebben gezondheidszorg, onderwijs en voedsel krijgen’. De oppositie heeft geprobeerd te zeggen dat de crisis eerder een gevolg is van de inefficiëntie van de regering dan van de imperialistische blokkade van Venezuela. Op 6 maart, vertelt ze ons, werd er een nieuwe campagne gelanceerd in het land genaamd “Sanctions Are a Crime”. Ze hoopt dat deze campagne de mensen duidelijk zal maken waarom er tekorten zijn in haar land – de sancties zijn de belangrijkste reden.

In 2019 kwam een ​​groep landen bij de Verenigde Naties in New York bijeen om de unilaterale sancties van de VS te bespreken die het VN-Handvest schonden. De bedoeling was om via de Non-Aligned Movement te werken om een ​​formele groep te creëren die op deze sancties zou reageren. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arreaza, vertelde ons dat Venezuela dit initiatief steunt, maar ook de door Iran opgestelde beginselenverklaring tegen het unilateralisme en de Russische formele klacht over de weigering van visa voor ambtenaren om het VN-gebouw in New York te bezoeken. “We hopen de vergaderingen dit jaar te hervatten zodra de moeilijkheden die COVID-19 biedt, zijn overwonnen”, zei hij. Ze willen elkaar weer ontmoeten, zei Arreaza, om ‘gezamenlijke, concrete acties te bevorderen’.

Wat Arreaza ons vertelde, zijn initiatieven op interstatelijk niveau. Tegelijkertijd zijn er lopende initiatieven die worden geleid door volksbewegingen en politieke organisaties. In november 2019 werd in Havana, Cuba een anti-imperialistische solidariteitsbijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers uit 86 landen. Tijdens deze bijeenkomst werd besloten dat de aandacht moet worden gericht op het onmenselijke gebruik van macht in onze tijd; er werd een oproep gestuurd om een ​​week van anti-imperialistische strijd te houden tussen 25 mei en 31 mei. Het doel van de week is om het wereldpubliek te waarschuwen voor imperialisme en – in dit verband – voor het moorddadige sanctieregime van de Verenigde Staten , moorddadiger in deze tijd van COVID-19.

De vraag die een week van activiteiten zoals deze met zich meebrengt, is vrij eenvoudig: wat voor soort morele vezel houdt een internationaal systeem samen waarin een handvol landen kan handelen op een manier die indruist tegen de hoogste ambities van de mensheid? Als de Verenigde Staten hun embargo’s tegen meer dan 50 landen voortzetten – maar vooral tegen Cuba, Iran en Venezuela – als er een wereldwijde pandemie uitbreekt, wat zegt dit dan over de aard van macht en autoriteit in onze wereld? Gevoelige mensen zouden door zulk gedrag beledigd moeten worden, de gemene geest ervan blijkt uit de onnatuurlijke sterfgevallen die het veroorzaakt. Toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright werd gevraagd naar de half miljoen Iraakse kinderen die stierven als gevolg van sancties van de VS, zei ze dat die sterfgevallen de moeite waard waren  om te betalen. Ze waren zeker geen prijs die de Irakezen wilden betalen, noch nu de Iraniërs of de Venezolanen, of zelfs de meerderheid van de mensheid. We marcheren in mei tegen dit uitgedroogde wereldbeeld; we marcheren voor de mensheid.

 

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments