Premier Rutte hier het voorbeeld van China laat zien hoe efficiënt een lockdown het virus vertraagt

Premier Rutte hier het voorbeeld van China laat zien hoe efficiënt een lockdown het virus vertraagt

19 maart 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is.Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Het coronavirus verspreidt zich en ook in Nederland neemt het aantal gevallen sterk toe. De Premier Mark Rutte en de regering heeft samen met de deelstaten drastische maatregelen genomen. Een oproep aan de bevolking om zo veel mogelijk thuis te blijven, lijkt echter niet hun volledige effect te hebben. Dit is uiterst belangrijk – zoals het voorbeeld van China ons laat zien waar het virus voor het eerst verscheen.

China werd daarom aanvankelijk geconfronteerd met de nieuwe ziekteverwekker. De uitbraak vond plaats in Wuhan, in de provincie Hubei. Er was een extreme toename van infecties daar – maar niet in de andere Chinese provincies. Waarom?

Het antwoord komt uit een studie van de Harvard University , die nog niet is gecontroleerd door experts, en vergelijkt Wuhan met Guangzhou . Beide Chinese steden reageerden op het optreden van het coronavirus met enorme beperkingen op het openbare leven. Het verschil is echter wanneer ze het deden. Uit het onderzoek blijkt de enorme impact die tijdige maatregelen hadden op de verspreiding van het virus.

Het nieuwe virus verscheen voor het eerst in december in Wuhan (het eerste geval werd later teruggevoerd tot 17 november ). Pas na enkele weken konden de autoriteiten wel of niet zien waar ze mee te maken hadden. Pas op 23 januari ondernamen ze uitgebreide actie; Wuhan werd eerst afgesloten, daarna werd bijna de hele provincie Hubei in quarantaine geplaatst. Op dat moment bedroeg het aantal nieuwe gevallen dat in de stad werd gevonden met 11 miljoen ongeveer 400.

In Guangzhou daarentegen legden de autoriteiten de beperkingen op slechts een week na de eerste positieve test in de stad – de eerste zaak in Guangzhou vond plaats op 19 januari.

Lees ook:  Trump vertrouwt de Coronavirus-nummers die uit China komen niet

Het verschil in de verspreiding van het virus in de twee steden is te zien in de zaaknummers : tussen 10 januari en 29 februari waren er gemiddeld 637 coronapatiënten dagelijks in Wuhan op een intensive care-afdeling en 3454 op de algemene ziekenhuiszorg. Tijdens de piek van de epidemie werden dagelijks gemiddeld 19.425 corona-patiënten opgenomen, van wie 9.689 ernstig ziek waren en 2087 op de intensive care.

In Guangzhou hadden tussen 24 januari en 29 februari gemiddeld 9 patiënten intensieve zorg per dag nodig, en nog 20 patiënten op de algemene afdeling. Toen de uitbraak een hoogtepunt bereikte, waren er dagelijks 38 ernstig zieke patiënten en 15 intensive care-patiënten.

Heel andere sterfte

Het sterftecijfer in Wuhan was ongeveer 4,5 procent van alle coronapatiënten. In Guangzhou was het slechts ongeveer 0,8 procent. De reden voor deze enorme discrepantie is volgens het onderzoek dat de klinieken in Wuhan extreem overbelast waren, waardoor patiënten niet op het juiste moment de zorg kregen die ze nodig hadden. Bovendien beschikten veel patiënten die voor zichzelf konden zorgen niet over de nodige middelen – zoals ademhalingsapparatuur.

Volgens de studie zou het overbelaste gezondheidszorgsysteem in Wuhan niet alleen verantwoordelijk moeten zijn voor het hogere aantal sterfgevallen, maar waarschijnlijk ook voor een toename van infecties. Omdat veel mensen geen ziekenhuisbed konden vinden voor hun zieke familieleden, reden ze hen de stad rond op zoek naar een ziekenhuis dat nog ruimte had – en verspreidden zo het virus.

Volgens de ervaring in China is het grootste gevaar van het virus en de ziekte die het veroorzaakt de overbelasting van het gezondheidszorgsysteem. Daarom is het zo belangrijk om het aantal infecties zo laag mogelijk te houden – en daarmee het aantal patiënten dat ziekenhuiszorg nodig heeft.

Ter vergelijking: het eerste bevestigde geval in Duitsland vond plaats op 28 januari. Als de autoriteiten zoals die in Guangzhou minder dan een week later compromisloze beperkingen hadden opgelegd, zou het virus zich waarschijnlijk niet zo snel in Duitsland hebben verspreid.

Spaanse griep als voorbeeld

Het spreekt voor zich dat andere factoren het verloop van de pandemie in een land bepalen; Dit omvat harde feiten zoals het aantal beschikbare ziekenhuisbedden, maar ook zachte factoren – zoals of u vaker aanraakt, hoe snel u gewoonlijk naar de dokter gaat en dergelijke. Desalniettemin toont het onderzoek heel duidelijk aan dat het om de pandemie onder controle te houden uiterst belangrijk is de contactfrequentie onder de bevolking en dus het aantal infecties te verminderen.

Een voorbeeld dat dit illustreert, is het verloop van de Spaanse griep, die in 1918 wereldwijd miljoenen doden eiste. Destijds was de tijdige sluiting van scholen een van de bepalende factoren die het verloop van de pandemie op één plek beïnvloedden.

Epidemiologen zijn zich bewust van deze relaties. Het is dan ook geen wonder dat verschillende experts ons bijna smeken om thuis te blijven.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  COVID-19 dwingt de wereld om het idee van 'monetaire waarde' te heroverwegen


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments