Terwijl Coronvirus de VS grijpt, krijgen Amerikanen een voorproefje van het leven onder sancties

Terwijl Coronvirus de VS grijpt, krijgen Amerikanen een voorproefje van het leven onder sancties

19 maart 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Verlammende tekorten, reisbeperkingen en overweldigde medische diensten zullen Amerikanen een idee geven van hoe het is voor de miljoenen mensen die wereldwijd onder Amerikaanse sancties leven.

Alan MACLEOD

In meer dan vijftig staten zetten Amerikanen zich gezamenlijk schrap voor de komende COVID-19-pandemie. In het licht van het virus nemen mensen hun toevlucht tot paniekaankopen, waarbij ze essentiële voedingsmiddelen en goederen inslaan, wat leidt tot een dringend tekort aan belangrijke producten zoals handdesinfecterend middel en toiletpapier.

Misschien wel zorgwekkender is echter dat gezondheidsdeskundigen het er allemaal over eens zijn dat het land slecht toegerust is voor de komende medische noodsituatie. “We zijn niet voorbereid en geen enkele plaats is voorbereid op een Wuhan-achtige uitbraak”,  zegt  Dr. Eric Toner van het Johns Hopkins Center for Health Security. “En we zouden dezelfde slechte resultaten zien als in Wuhan – met een zeer hoog sterftecijfer, vooral omdat mensen geen toegang hebben tot de benodigde intensive care.” De belangrijkste van de problemen is een gebrek aan ventilatoren, een cruciale machine om ernstig zieke patiënten te helpen goed te ademen. New York City heeft bijvoorbeeld amper  een zesde  van de ventilatoren die nodig zijn voor een kritieke uitbraak. Als het echt slecht wordt, heeft de stad wetten opgesteld om gevangenen in de gevangenis van Rikers Island te dwingengraaf massagraven .

Een van de belangrijkste redenen waarom de VS zo onvoorbereid is, is dat het zo weinig uitgeeft aan volksgezondheid in vergelijking met wat het uitgeeft aan oorlog. Het geraamde budget van het Amerikaanse leger is  934 miljard dollar  per jaar, dat van het Pentagon  712 miljard dollar . Daarentegen kost het Center for Disease Control (CDC) de belastingbetaler slechts  $ 6,6 miljard . In tijden van crisis beoordelen veel Amerikanen welke organisatie volgens hen hen echt tegen gevaar beschermt. Terwijl hij het militaire budget verhoogde, pleitte president Trump consequent voor bezuinigingen op de CDC. Verbazingwekkend genoeg heeft de Trump-regering   vorige week bevestigd dat ze van plan is de financiering van het lichaam te schrappen, zelfs nu het land begint te wankelen van de impact van COVID-19.

Lees ook:  Waarom protesteren blanke supremacisten om de Amerikaanse economie te 'heropenen'?

De verlammende tekorten, het onvermogen om te bewegen en de waarschijnlijk overweldigende medische diensten zullen de Amerikanen een voorproefje geven van hoe het is om te leven onder sancties die het aan een aantal landen wereldwijd oplegt. Amerikaanse sancties tegen Venezuela,  door de Verenigde Naties onwettig  verklaard en een “misdaad tegen de menselijkheid”, hebben conservatief geschat dat ze  tussen 2017 en 2018 alleen al meer dan  40.000 mensen hebben gedood . Diabetici konden bijvoorbeeld vanwege het embargo geen insuline krijgen, wat leidde tot massale sterfgevallen. De Cubaanse regering schat dat het Amerikaanse embargo het meer  dan 750 miljard dollar heeft gekost . Ondertussen is Iran, geteisterd door het virus dat meer dan 850 bevestigde sterfgevallen heeft veroorzaakt, gedecimeerd door de verhoogde sancties van Trump.

De Iraanse rial verloor 80 procent van zijn waarde, de voedselprijzen verdubbelden en de huren en werkloosheid stegen enorm. Vanwege de sancties hebben patiënten met aandoeningen zoals leukemie en epilepsie geen behandeling kunnen krijgen. Nadat het coronavirus het had getroffen, zou geen enkel land de medische basisuitrusting van de Islamitische Republiek zoals maskers verkopen, bang voor represailles van ‘s werelds enige supermacht. De tekorten zijn zo erg dat artsen gedwongen worden  gezichtsmaskers te delen met ander ziekenhuispersoneel. Uiteindelijk kwam de Wereldgezondheidsorganisatie tussenbeide en begon rechtstreeks aan Iran te leveren. De Iraanse regering heeft ook een app uitgevonden om met COVID-19 om te gaan, in de hoop informatie te delen met haar burgers om de verspreiding ervan te helpen bestrijden, maar Google heeft de app uit de app-store verwijderd, daarbij verwijzend naar de sancties die voorkomen dat het iets van Iraanse makelij promoot. Het effect van de sancties bij het helpen verspreiden van COVID-19 over Iran en daarbuiten is onmetelijk.

Lees ook:  Rusland en China investeren in infrastructuur; VS besteedt in plaats daarvan aan militairen
Ondanks de omstandigheden doen landen onder Amerikaanse druk hun best om de uitbraak een halt toe te roepen. In Venezuela gaan artsen  huis-aan-huis  met sanitairmedewerkers en medische studenten, controleren ze de temperatuur en verstrekken ze gratis informatie en overleg aan de bevolking. Cuba exporteert ondertussen medische professionals en stuurt ze zowel naar minder bevoorrechte buren zoals  Jamaica  als naar geavanceerde landen zoals Italië . De Cubaanse farmaceutische industrie is wereldberoemd en een lokaal antiviraal middel, Interferon Alpha 2b, is cruciaal gebleken  bij het beperken van sterfgevallen in China. De Cubanen werden gedwongen hun industrie te ontwikkelen omdat Amerikaanse sancties een beperking vormden voor wat ze konden importeren. China, Cuba en Venezuela werken samen met Italië om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

Dr. Rob Davidson on Twitter

As an ER doc trying to treat patients who may have COVID-19, I can’t underscore enough how much harder the lack of testing is making our job. Yes we’re used to making life-or-death decisions with limited information, daily. But this scenario is very different. Here’s why: (1/12)

Vorige week kondigde het aan dat het zelfs 70.000 gevangenen uit de gevangenis zou halen. Het opsluiten van meer mensen lijkt daarentegen een prioriteit voor de Amerikaanse autoriteiten. ICE heeft  onlangs  een enorm nieuw hard optreden gelanceerd, in een poging de straten te ‘overspoelen’ met agenten. Gisteravond gebruikte het  de door de pandemie veroorzaakte chaos om zes vastgehouden kinderen van Dallas naar New York te vliegen.

De regering-Trump  probeert ook  druk uit te oefenen op een Duits farmaceutisch bedrijf om het te voorzien van een exclusief coronavirusvaccin ‘alleen voor de Verenigde Staten’, iets dat in Europa met grote walging werd ontvangen. “Duitsland is niet te koop”, brulde minister van economie Peter Altmaier. Ondertussen  probeert de Amerikaanse farmaceutische gigant Gilead  het gebruik van een potentiële coronavirusbehandeling door China te blokkeren, met het argument dat China het gratis zou weggeven aan de rest van de wereld, wat de winst van het bedrijf zou schaden. Dit ondanks het feit dat Gilead mensen in Wuhan als proefkonijn gebruikte voor onderzoek.

. on Twitter

US pharma company Gilead, which owns the most promising COVID-19 vaccine, is booming in “pandemic stock sales,” preparing to sell it for $50-100/person, and in a legal battle to deny the Chinese gov access, because China would make the vaccine free and ship it to the global south https://t.co/QmQSfnMdKI

Ondanks dat de Wereldgezondheidsorganisatie wordt geprezen om haar reactie, lijkt Washington erg boos op China. Tijdens het democratisch presidentieel debat gisteravond werd aan senator Bernie Sanders gevraagd: “Welke gevolgen moet China krijgen voor zijn rol in deze wereldwijde crisis?” – een vraag die suggereerde dat sancties voor Beijing in orde waren. Misschien omdat ze nu een idee hebben van wat de realiteit van sancties inhoudt, zal het Amerikaanse publiek ze misschien niet zo steunen als in het verleden.
OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Trump draait opnieuw over de terugtrekking van Syrië


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments