3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Nieuwe studie zegt dat mensen met bloedgroep A meer kans hebben om het coronavirus op te lopen

corona

 27 total views,  3 views today

Mensen met bloedgroep A hebben een significant hoger risico om besmet te raken door het coronavirus dan mensen met andere bloedgroepen. Ondertussen hebben degenen met type O-bloed, de meest voorkomende bloedgroep, een veel lager risico. Deze bevindingen werden maandag door Chinese onderzoekers gerapporteerd in een studie die op de pre-print server voor gezondheidswetenschappen, medRxiv , werd geplaatst .

Volgens de onderzoekers, die gekeken hebben naar de relatie tussen verschillende bloedgroepen en de gevoeligheid voor het coronavirus in twee zwaar getroffen regio’s in China, overschaduwde het aantal geïnfecteerde patiënten met een bloedgroep A ver het aantal gevallen met andere bloedgroepen, ondanks het type O is de meest voorkomende bloedgroep onder een steekproefpopulatie uit Wuhan.

Uw bloedgroep kan uw risico op infectie bepalen

Om te bepalen hoe bloedgroep wordt geassocieerd met infectierisico, keken de onderzoekers naar in totaal 2.173 gevallen van COVID-19 – de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus – van drie ziekenhuizen in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak , en Shenzhen, een van de de eerste steden getroffen door het coronavirus buiten de provincie Hubei . Van de 13 miljoen mensen die in de stad wonen, zouden er meer dan een miljoen afkomstig zijn uit verschillende delen van de provincie Hubei en meer dan 70.000 komen uit Wuhan.

De onderzoekers meldden dat van de meer dan 2.000 onderzochte gevallen er 1.888 afkomstig waren uit twee ziekenhuizen uit Wuhan, waaronder 206 doden, en 285 afkomstig waren uit een ziekenhuis in Shenzhen. Ze vergeleken de verdeling van bloedgroepen in deze bevestigde gevallen met de verdeling van A-, B-, AB- en O-bloedgroepen in een steekproefpopulatie van normale mensen.

De onderzoekers ontdekten dat de verdeling van deze bloedgroepen in een steekproef van 3.694 normale mensen 32,16 procent was voor type A, 24,90 procent voor type B, 9,10 procent voor type AB en 33,84 procent voor type O. Hieruit bleek het overwicht van het O-bloed. type. Vergeleken met de verdeling van deze bloedgroepen bij 1775 COVID-19-patiënten in een ziekenhuis in Wuhan, ontdekten de onderzoekers dat het aandeel van degenen met bloedgroep A significant hoger was met 37,75 procent dan die met type O-bloed, dat slechts 25,80 bedroeg. procent van de gevallen. Ondertussen hadden patiënten met bloedgroep B of AB ook lage percentages, met respectievelijk slechts 26,42 procent en 10,03 procent van de geïnfecteerde gevallen.

De onderzoekers zagen ook een vergelijkbaar patroon van bloedgroepverdeling in 398 gevallen van twee andere ziekenhuizen, één in Wuhan en één in Shenzhen. Bovendien kwam hetzelfde patroon van bloedgroep A met een hoog risico en bloedgroep O met een laag risico naar voren toen ze alleen naar gevallen waarbij patiënten overleden waren, in aanmerking kwamen. Van de 206 bevestigde dode gevallen had 41,26 procent bloedgroep A, terwijl slechts 25,24 procent bloedgroep O had. Door dit verspreidingspatroon dachten de onderzoekers dat mensen met bloedgroep A een groter risico lopen, niet alleen om door het coronavirus te worden geïnfecteerd,  maar ook om te sterven aan de ziekte.

“Bloedgroep O was geassocieerd met een lager risico op overlijden in vergelijking met niet-O-groepen, met een OR [odds ratio] van 0,660. Integendeel, bloedgroep A was geassocieerd met een hoger risico op overlijden in vergelijking met niet-A-groepen, met een OR van 1,482 ”, aldus de onderzoekers in hun rapport, waarbij ze opmerkten dat leeftijd en geslacht geen invloed hadden op de bloedgroepverdeling in de de meeste gevallen van COVID-19 die ze waarnamen.

“Het kan nuttig zijn om ABO-bloedtypering bij zowel patiënten als medisch personeel te introduceren als een routineonderdeel van het beheer van SARS-CoV-2 [de officiële naam van het coronavirus] en andere coronavirusinfecties, om de managementopties te helpen bepalen en te beoordelen risicoblootstellingsniveaus van mensen. “

Is bloedgroep echt belangrijk als het om gezondheid gaat?

Hoewel niet veel mensen op hun bloedgroep letten, zijn er gezondheidsrisico’s die worden bepaald door het feit of iemand bloed van type A, type B of type O heeft, of een combinatie van A en B. Volgens  PennMedicine kan de bloedgroep van een persoon  brengen hem in gevaar voor bepaalde medische aandoeningen.

Mensen met A-, B- of AB-bloedgroepen hebben bijvoorbeeld een groter risico op een hartaanval en hartaandoeningen , dankzij het ABO-gen, dat afwezig is bij mensen met type O-bloed. Onderzoek toont aan dat dit gen de hemostase beïnvloedt , waaronder bloedstolling, evenals de niveaus van slechte cholesterol in het bloed, waardoor mensen met niet-type O-bloed een nog groter risico lopen op coronaire hartziekte . Het ABO-gen is ook gekoppeld aan een grotere kans op het ontwikkelen van cognitie- en geheugenproblemen die verband houden met het ontstaan ​​van dementie.

Maar in het geval van COVID-19 zeggen sommige experts dat mensen met type A-bloed niets te vrezen hebben . Ondanks de implicaties van de studie, laten de resultaten niet duidelijk zien hoe mensen met deze specifieke bloedgroep vatbaarder kunnen zijn voor het coronavirus dan mensen met andere bloedgroepen. Volgens Robin May, een professor aan de Universiteit van Birmingham , is het bekend dat het virus andere cellen infecteert, niet rode bloedcellen, dus het is moeilijk te zien hoe de gevoeligheid voor het coronavirus kan worden beïnvloed door de bloedgroep van een persoon.

Zijn gevoelens werden weerspiegeld door Gao Yingdai, een onderzoeker bij het State Key Laboratory of Experimental Hematology in Tianjin, China, die de South China Morning Post vertelde : “[De studie] kan nuttig zijn voor medische professionals, maar gewone burgers mogen de statistieken te serieus. Als u type A bent, hoeft u niet in paniek te raken. Dit betekent niet dat u 100 [procent] besmet zult zijn. ‘

Net als May benadrukte ze een van de beperkingen van het onderzoek, namelijk dat het geen duidelijke uitleg gaf over het fenomeen, zoals de moleculaire interacties tussen het virus en verschillende soorten rode bloedcellen.

‘Als je type O bent, wil dat nog niet zeggen dat je ook absoluut veilig bent. Je moet nog steeds je handen wassen en de richtlijnen van de autoriteiten volgen ‘, voegde Gao eraan toe.

Ga naar Pandemic.news voor de laatste updates over de uitbraak van het coronavirus .

Bronnen zijn onder meer:

DailyMail.co.uk

MedRxiv.org

CDC.gov

PennMedicine.org

AHAJournals.org

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments