EU maakt coronavirus belahelijk: Brussel legt Italië een boete op van £ 7 MILJOEN ondanks uitbraak

EU maakt coronavirus belahelijk: Brussel legt Italië een boete op van £ 7 MILJOEN ondanks uitbraak

22 maart 2020 2 Door Indignatie redactie
3
(2)

EU-CHIEF Ursula von der Leyen hield woensdag een emotionele toespraak, bewerend dat Europa bij Italië zal blijven terwijl het strijdt om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te stoppen. Maar nog geen dag later legde het Europese Hof van Justitie het laarsvormige land een boete op van bijna £ 7 miljoen.

Woensdag legde Italië ingrijpende nationale beperkingen op aan reizen en het openbare leven, in een wanhopige poging om de uitbraak van het coronavirus in bedwang te houden die de achtste economie ter wereld in een steile recessie zou storten. De aangekondigde maatregelen omvatten reisbeperkingen voor 60 miljoen inwoners, een verbod op openbare evenementen, de sluiting van scholen, bioscopen, musea en sportscholen, restaurants, bars en winkels. De Italiaanse regering kwam in actie omdat het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus toen 827 (nu 1266) had bereikt en het aantal infecties 14.000 (nu 17.660) bedroeg.

Op 11 maart j.l. deelde Eurocommissaris Frans Timmermans op Twitter het bericht ‘#COVID19 is testing our health and above all our capacity to act for the common good. In Europe, Italy is showing us the way. Calm determination, a focused approach & the quiet resolve of a people who stand by each other. I hope we all can show the solidarity we need’. Greendeal Frans belichaamde daarmee het failliet van de EU, daarover kunnen we het inmiddels genoegzaam eens zijn.

Frans Timmermans on Twitter

COVID19 is testing our health and above all our capacity to act for the common good. In Europe, Italy is showing us the way. Calm determination, a focused approach & the quiet resolve of a people who stand by each other.

Italië geldt inmiddels als één van de zwaarst door het coronavirus getroffen landen en de dodenteller heeft gisteren, 20 maart 2020 de aantallen van Chinese coronaslachtoffers overtroffen. Iets meer dan een week daarvoor dus, roemde ‘greendeal Franske’ de Italiaanse aanpak nog. Als het de bedoeling van de EU is om zoveel mogelijk mensen over de kling te jagen, dan zouden we Timmermans moeten feliciteren met zijn moedige compliment aan de Italianen. Dat was overigens dan ook het enige wat de Italianen van de EU ontvingen. De eenheid in Europa is ver te zoeken en stuk voor stuk, beetje bij beetje, sluiten zelfs de meest Eurofiele landen hun grenzen. Behalve voor asielzoekers natuurlijk.

Lees ook:  Covid-19 versnelt de verdiepende structurele crisis van het kapitalistische systeem

Hulp uit de EU bleek verder compleet afwezig. “Geen enkele arts, geen enkel mondkapje, geen enkel veldhospitaal kwam er uit de EU”, klaagt Gianluca Di Feo, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Italiaanse krant “La Republica” bij  het Duitse blad ‘Die Welt’. Op 12 maart verkocht het opperhoofd van de Europese Centrale Bank, de eerder wegens corruptie veroordeelde Christine Lagarde, de Italiaanse economie een flinke opdoffer, toen ze in Frankfurt verkondigde dat het niet de taak van de ECB zou zijn om de koersen van de geteisterde Italiaanse staatsleningen te ondersteunen. De Italiaanse leningen werden in één klap 60 basispunten duurder, de grootste stijging ooit. De Italiaanse beursindex FTSE MIB stortte binnen enkele minuten in met 17%, eveneens de hoogst gemeten daling ooit. “Het enige wat de EU tot nu toe voor ons heeft gedaan, is onze aandelen- en leningenmarkt vernietigen. In één dag zijn Italiaanse spaarders € 68 miljard kwijtgeraakt”. Aldus Matteo Salvini, leider van de Italiaanse ‘Lega Nord’.

“Zodra deze strijd tegen Corona voorbij is, moeten we fundamenteel over de rol van de EU nadenken. De huidige EU kan alleen maar praten, niet handelen. In de afgelopen jaren hebben we onder druk van de EU onze ziekenhuizen en scholen moeten sluiten. Nu is er sprake van een noodsituatie en iedereen moet het zelf maar uitzoeken”, volgens Salvini.

Lees ook:  Politiestaatdroom: Heiko Maas roept op tot EU-brede surveillance via de Corona-app

Salvini raakt hier een fundamenteel punt. Als de EU ook maar enig bestaansrecht heeft, dan zou dat nu, juist nu kunnen blijken. Waarom heeft de EU niet direct het voortouw genomen en een gezamenlijke aanpak voor de verwerving van fundamentele medische middelen zoals mondkapjes en dergelijke en bijvoorbeeld de beademingsapparatuur? Daar bleek in China precies de crux te zitten: een te grote aanvoer naar te kleine en te matig geaccommodeerde behandelcentra.  Nu zijn alle landen wanhopig op zoek naar hetzelfde, waardoor er woekermarkten ontstaan en eigenbelangen voorop worden gesteld. Precies het tegenovergestelde dus van wat de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal ooit beoogde en waarvan de EU het erfrecht heeft verkregen.

Dat wij als burgers in deze uitzonderlijke situatie geen 9 dagen vooruit kunnen zien, is volstrekt begrijpelijk, gelet op het gebrek aan informatie. Maar dat ook EU-politici als Timmermans niet verder komen dan wat populistisch gekraai voor de (lege) bühne, is misschien wel een mooie bijkomstigheid van het coronavirus omdat het de mensen ècht aan het denken zet.

Afnokken met die dure rotzooi dus.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  #Halsema: Realisten in de fout


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments