Zo lang kan de corona-crisis duren: dat zeggen virologen

Zo lang kan de corona-crisis duren: dat zeggen virologen

22 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

De tijden waarin we hechten coronavirus sprak van een normale griep, lijken hier voor altijd. Die zit al dagen thuis. U werkt vanaf de keukentafel of bank en vermijdt fysiek contact. De laatste handdruk met vreemden of kennissen: dagen of zelfs weken geleden.

Nu hebben Beieren en Saarland exitbeperkingen opgelegd in de strijd tegen het virus. Daar is het verlaten van het appartement alleen om geldige redenen toegestaan. Enige beweging in de frisse lucht en bezoeken van levenspartners horen erbij. Desalniettemin maken veel mensen zich zorgen over het verleden en de komende psychologische stress. Ook andere deelstaten hebben hun maatregelen aangescherpt.

Veel mensen vragen zich terecht af: hoe lang kan dit nog doorgaan? Hoelang moeten we doorgaan met maatregelen zoals exitbeperkingen, dagopvang en schoolsluitingen, het vermijden van sociale contacten?

De virologen kunnen niet duidelijk voorspellen hoe lang Covid-19 ons bezig zal houden

Als het gaat om het beantwoorden van deze nogal complexe vraag, verschillen sommige meningen van experts. Geen wonder, we hebben immers te maken met een compleet nieuwe situatie.

Viroloog Christian Drosten, de man van het uur die we regelmatig zien in persconferenties naast minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU), is van mening: de noodtoestand kan het hele jaar door bij ons zijn . Niet constant in deze vorm. In een interview met ” Zeit Online ” zei de expert:

‘Misschien moeten we ervan uitgaan dat we in de samenleving een jaar in een noodtoestand moeten doorbrengen.’

Christian Drosten

Dat betekent niet dat we ons een jaar lang thuis moeten barricaderen. Drosten: “Maar u zult waarschijnlijk niet alle maatregelen voortzetten zoals u ze nu heeft gestart.”

Wellicht is het mogelijk om de effecten van de eerdere maatregelen rond Pasen te beoordelen. Bij twijfel kan men bijsturen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De grote vervanging voor realiteit of bedwelming? Het is tijd om te beslissen!

Viroloog Kekulé is optimistischer

In de MDR-podcast ” Kekulés Corona-Kompass ” op donderdag schat viroloog Alexander Kekulé van het Universitair Ziekenhuis Halle met betrekking tot de niet-farmaceutische maatregelen die tot nu toe in Duitsland zijn genomen :

‘Misschien kunnen we het binnen zes weken doen.’

Over het algemeen spreekt Kekulé zich uit tegen een avondklok zoals besteld in China . In de podcastaflevering van vrijdag rechtvaardigt hij zijn mening als volgt:

‘Naar mijn mening is het niet correct dat westerse democratieën de procedure van een totalitaire staat volgen, maar we hebben onze eigen, democratische, westerse benadering van dit probleem nodig.’

In zijn NDR-podcast ” Coronavirus Update ” sprak Drosten zich ook uit tegen een avondklok, omdat er geen wetenschappelijke gegevens zijn om de duidelijke effectiviteit ervan te bewijzen. Als de politici zich blijven oriënteren op de meningen van deskundigen, ongeacht de duur van de noodtoestand, kan in ieder geval worden verwacht dat de maatregelen niet permanent en te ingrijpend zullen zijn.

Voetbalfans zullen waarschijnlijk een jaar moeten wachten om weer waar voor hun geld te krijgen

In dit verband is er echter nogal slecht nieuws voor voetbalfans: de viroloog Jonas Schmidt-Chanasit verwacht dat profvoetbal dit jaar niet meer wordt gespeeld vanwege de corona-pandemie. ‘ Ik ga er stellig vanuit dat het alleen mogelijk zal zijn voor zover het volgend jaar weer zal plaatsvinden’, zei de arts van het Bernhard Nocht Instituut voor Tropische Geneeskunde in Hamburg in de ‘sportclub’ van NDR-televisie.

Vooral als het gaat om grote evenementen zoals voetbalwedstrijden, kan het lang duren voordat de normaliteit terugkeert.

Hoe de situatie zich zal ontwikkelen, is momenteel moeilijk in te schatten, zowel voor virologen als politici. Het is te voorzien dat het coronavirus ons lang bezig zal houden . Hoe sterk valt nog te bezien.Lees ook:  COVID-19 Pandemie en drugs

Comments

comments