Corona-corruptie: Amerikaanse senatoren zouden voorwetenschap hebben gebruikt voor beurstransacties

Corona-corruptie: Amerikaanse senatoren zouden voorwetenschap hebben gebruikt voor beurstransacties

24 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

In de Verenigde Staten groeit de verontwaardiging over vermeende insider-deals van verschillende senatoren die interne informatie over de Corona-crisis zouden hebben misbruikt voor hun particuliere aandelenhandel. Wetshandhavingsvereisten zijn luid.

Senator Richard Burr is het middelpunt van beschuldigingen van handel met voorkennis in verband met de Amerikaanse corona-epidemie. Als voorzitter van de Senate Intelligence Committee heeft hij sinds januari dagelijks informatie ontvangen over het gevaar van het Corona-virus. Burr verkocht volgens de gegevens van de Senaat op 13 februari $ 1,5 miljoen op voorraad, slechts enkele dagen voordat de aandelenmarkt inzakte. Kort voor Burr had in een artikel voor Fox News , noch gestild het Amerikaanse publiek:

Gelukkig zijn de Verenigde Staten nu beter dan ooit voorbereid op nieuwe bedreigingen voor de volksgezondheid, zoals het Corona-virus.

Volgens een rapport van NPR zei Burr na zijn aandelenverkoop bij een retraite voor ondernemers in North Carolina dat het virus inderdaad een bedreiging was “vergelijkbaar met de pandemie van 1918”. Burr betwist het NPR- rapport niet.

corruptie

De verkoop van aandelen door Richard Burrs volgens de gegevens van de Senaat.

Richard Burr staat niet op zichzelf

De Republikein was blijkbaar niet de enige parlementslid die zijn schapen droogde. Zo verkocht vijf dagen later, samen met haar man, Dianne Feinstein, ook lid van de Secret Service Committee, aandelen in een biotechbedrijf ter waarde van meer dan een miljoen dollar. Vertegenwoordiger Jim Inhofe uit Oklahoma deed rond dezelfde tijd ook een kleinere verkoop. Beide politici zeiden dat hun verkopen routine waren.

Lees ook:  Trump spuit nieuwe samenzweringstheorieën in Bizarre Fox News-interview

Senator Kelly Loeffler zou ook interne informatie voor zakelijke doeleinden hebben gebruikt. Op 24 januari woonde ze een informatiesessie bij van het Senaatsgezondheidscomité over het uitbreken van de corona-epidemie. Op dezelfde dag begon ze met de verkoop van miljoenen aandelen. Getroffen bedrijven waren onder meer luchtvaartmaatschappijen, winkels en het Chinese technologiebedrijf Tencent.

Tegelijkertijd investeerde Loeffler in het cloudtechnologiebedrijf Oracle en in de softwareleverancier Citrix, waarvan de waarden de afgelopen week met bijna een derde stegen nadat maatregelen van “sociale afstand” steeds meer Amerikanen ertoe dwongen thuis te werken . Alle transacties van Loeffler werden uitgevoerd met haar man, Jeff Sprecher, voorzitter van de New York Stock Exchange.

Eisen voor strafrechtelijke gevolgen

In de Verenigde Staten groeit de verontwaardiging over deze insider-deals. De eerste oproepen tot strafrechtelijke gevolgen worden gehoord. Zal de plaatsvervangend Tulsi Gabbard uit te nodigen, die onlangs uit de race voor de presidentiële nominatie van de Democraten stapte uit , het inleiden van strafrechtelijk onderzoek. Op zaterdag schreef ze op Twitter:

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenCongresleden / werknemers die aandelen hebben verkocht na privé-briefings over een dreigende corona-virusepidemie, moeten worden onderzocht en vervolgd voor handel met voorkennis. Congresleden mogen geen aandelen bezitten.

Tulsi Gabbard 🌺 on Twitter

Congress/staff who dumped stocks after private briefings on impending coronavirus epidemic should be investigated & prosecuted for insider trading (the STOCK Act). It is illegal & abuse of power. Members of Congress should not be allowed to own stocks. https://t.co/rbVfJxrk3r

Ondertussen sloten andere parlementsleden zich aan bij de eis tot straf. De linkse democraat Alexandria Ocasio-Cortez zei: “Het draait je maag om” dat de eerste gedachten van deze senatoren na een serieuze en geheime #COVID-briefing waren hoe ze van de crisis konden profiteren. Ze hebben niets gedaan om gezinnen te helpen of de reactie voor te bereiden. Ze verkochten aandelen. ‘ Senator Loeffler moet ook aftreden, eist Ocasio-Cortez.

Lees ook:  Komt hyperinflatie eraan? Experts voorspellen prijsexplosie na Corona

Kamerlid Ilhan Omar uitte haar ongenoegen over de inside business door een verklaring van Fox News-presentator Tucker Carlson te tweeten , hoewel ze meestal weinig sympathie heeft voor zijn opvattingen.

Er is nauwelijks iets immoreler voor een ambtenaar dan zoiets te doen, ‘zei Carlson tijdens een uitzending op vrijdagavond.’ Richard Burr had essentiële informatie die de mensen die hij zwoer te beschermen had kunnen helpen. Maar hij hield deze informatie voor zichzelf en hielp alleen zichzelf.

Ilhan Omar on Twitter

I am 💯 with him on this 😱 https://t.co/Gbi3i2BagY

Voormalig presidentskandidaat Andrew Yang bekritiseerde ook :

Als u hoort van een pandemie die in het hele land dreigt en uw eerste stap is het aanpassen van uw aandelenportefeuille, mag u waarschijnlijk niet werken in een baan die het algemeen belang dient.

Het rechtse nieuwsportaal Breitbart wees erop dat Burr ooit tegen de STOCK-wet had gestemd, die zou hebben voorkomen dat congresleden niet-openbare informatie zouden gebruiken om te profiteren van de aandelenmarkt. De wet werd op 4 april 2012 door de toenmalige president Barack Obama ondertekend en is sindsdien van kracht.

NGO’s dienen klachten in

De niet-gouvernementele organisatie Common Cause, die zich inzet voor het bevorderen van transparantie in politieke instellingen, heeft nu klachten ingediend bij het Ministerie van Justitie, de beursautoriteit en de Senaatsethiekcommissie en “onmiddellijke onderzoeken” door Burr, Loeffler, Feinstein en Inhofe “met betrekking tot mogelijke schendingen van de VOORRAAD Wet en de wetten op handel met voorkennis “.

Volgens de Johns Hopkins University (vanaf 23 maart 2020, 13:45 uur) zijn er momenteel 35.949 bevestigde gevallen van corona-infecties in de Verenigde Staten. Bijna de helft van hen (16.916) is geconcentreerd in New York, waar tot nu toe 153 doden zijn gemeld. Hiermee staan ​​de Verenigde Staten op de derde plaats in de wereldwijde ranglijst van infecties na China en Italië.

Lees ook:  Hoe de VS landen laat betalen voor hun oorlogen - economie van ... Amerikaans imperialisme


Comments

comments