Erdoğan zet zijn koers voort, zelfs tijdens de pandemie

Erdoğan zet zijn koers voort, zelfs tijdens de pandemie

24 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Te midden van de coronaviruspandemie blijft Erdoğan zijn kwaadaardige spel spelen aan de grens met Evros. De Grieken verliezen dit front niet uit het oog en hebben hun grenswachten opgewaardeerd. De resulterende scènes worden nu algemeen beschreven als oorlogszuchtig.

De wereld houdt je adem in. De pandemie van Covid19 stopt momenteel het leven in talloze landen. Maar niet in het niemandsland aan de Turks-Griekse grens. In internationale rapporten werd gezegd dat Erdoğan zijn grenzen voor het Europese buurland weer had “gesloten”, maar dat dit waarschijnlijk alleen te maken had met binnenkomst in Turkije, niet met de voortdurende poging om migranten naar Europa te smokkelen. De link tussen de beslissing en de videoconferentie van afgelopen dinsdag is waarschijnlijk ook verkeerd. Alsof Erdoğan zijn gesprekspartners Merkel en Macron een plezier zou doen …

In feite trok de Turkse president de noodrem aan de grenzen van Turkije om het binnenlandse corona-volume niet te vergroten door Europese invoer. Het officiële aantal besmette mensen in Turkije is de afgelopen dagen snel gestegen tot een redelijk realistisch niveau. De buurt van het zwaar getroffen Iran had niets anders kunnen verwachten. Maar tot voor kort waren er in Turkije geen officiële zaken. En je lijkt nog steeds het gevaar te bagatelliseren.

Journalisten die naar verluidt lokale Covid19-zaken meldden, zouden zijn gearresteerd en vijf Koerdische burgemeesters zouden willekeurig zijn vastgehouden. Hoewel dit de gemeenschappelijke munt is in het Turkije van Erdoğan, is het in tijden van crisis nog gemakkelijker te gebruiken. De veiligheidsmaatregelen van het land tegen een epidemie lijken daarentegen heel eenvoudig. Turkije zou op weg zijn naar een implosie van zijn gezondheidszorg.

Prof. Michael Tanchum on Twitter

⚠️🇹🇷 🇮🇹 TURKEY’s #COVID19 Increase Rate is *FASTER* than 🇮🇹 Italy’s | 🇹🇷 Turkey has *MORE* cases at the same stage than 🇮🇹 or 🇰🇷. (See graph via @alper_turan) | Tanrı herkesi korusun

Vorige week waren er op Evros meldingen van vertrekkende bussen die een deel van de illegale grenskampeerders landinwaarts moesten brengen. Het aantal aanvallen op de grens nam zelfs maar kort af. Tegelijkertijd waren er nog steeds 38 schendingen van het Griekse luchtruim door Turkse vliegtuigen, zoals het Griekse dagblad Kathimerini vrijdag telde.

Uit Griekse drone-opnamen blijkt dat de Turkse geïmproviseerde kampen nog overeind staan. De Turkse speciale troepen zijn ook gebleven. De commando’s en hun voorhoede van migranten hebben sinds het weekend hun werk hervat. Op video’s van zondag en maandag is te zien hoe de belegeraars het grenshek proberen door te snijden, terwijl de commando’s vanaf de achtergrond hen beschermen door traangas aan Griekse zijde af te vuren. Dus de gebruikelijke handel aan de Grieks-Turkse grens, alleen dat de aanval van de Turken op Europa nu nog erger is geworden, waar in Griekenland letterlijk 100% van de aandacht op de pandemie is gericht. Maar de Grieken vergeten dit front op geen enkele manier.

Nic 😷 on Twitter

Today, migrants invaders backed by Turkish police attacked with chemicals and stones the Greek European forces at the border #Kastanies #Evros https://t.co/jDepsuZaIh

Andreas Mountzouroulias on Twitter

Νew video Here is another video of #Turkish Forces attacking #Greek Border Guards #Greece_under_attacκ #Erdogan #Turkey https://t.co/iBUdz6BiG8

Daarnaast bouwden de migranten ladders, met ijzeren constructies tegen het hek gedrukt. De Grieken gebruikten een Leopard-1A5, ook wel bekend als “David”, die werd omgebouwd tot een waterkanon om de meeslepende groepen af ​​te weren. Bij een andere gelegenheid staken de migranten een boom in brand om het hek af te breken. Een vallende tak beschadigde de grensbeveiliging, maar de grenswachten konden het gebied snel isoleren en onder hun controle terugbrengen.

Nieuwe tactieken

Daarnaast zijn er compleet nieuwe tactieken, zoals vorige week door Turken en andere groepen uitgeprobeerd. Woensdag kwam de mobiele communicatie aan de Evros-grens plotseling tot stilstand. De Griekse soldaten die daar via een app voor mobiele telefoons met elkaar communiceren, zouden bij een crisis niet hebben kunnen communiceren. Blijkbaar had de Turkse kant de zenders met signalen bestookt en daarmee de betrokken mobiele radiostations geblokkeerd.

Communicatie op afstand is van cruciaal belang in de strijdfase die nog voor ons ligt. Omdat de Grieken en hun Frontex-partners voortdurend moeten uitkijken naar nieuwe Turkse en migrantenoperaties, die niet langer worden bedreigd bij de officiële, pro forma gesloten grensovergang, maar op een langer stuk van de grens en de Evros-stroom. Men denkt al na over hoe dergelijke elektronische aanvallen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Misschien zou het gebruik van moderne radioapparatuur helpen.

Lees ook:  Franse militaire massaal naar de RN-partij van Le Pen

De Turkse regering zal binnenkort een lang geplande gevangenishervorming doorvoeren, die zou kunnen leiden tot de vrijlating van 100.000 gevangenen, wat overeenkomt met een derde van alle gevangenen. Turkse gevangenissen zijn momenteel voor 136% bezet. Door het gevaar van een Covid19-epidemie wordt de druk op de instellingen steeds urgenter. Gevreesd wordt echter dat de vrijlating van talloze criminelen de situatie aan de grens nadien zou kunnen belasten.

De “Mars strandde”

De grens bij Evros is momenteel krap. De zeegrenzen in de Egeïsche Zee, waar in het weekend weer boten aankwamen, zijn anders. Dit ondanks het feit dat migranten die zijn geland sinds begin maart niet in staat zijn om asiel aan te vragen in Griekenland. Ondertussen zijn in totaal 1.345 van deze “gestrande Mars” van de eilanden naar een deportatiecentrum op het vasteland gebracht. Opvallend is de grote spreiding van niet-asielzoekers over de verschillende eilanden van de noordelijke en zuidelijke Egeïsche Zee tot Rhodos. De Turken hebben blijkbaar weer boten gelanceerd vanaf hun hele Middellandse Zeekust. De meeste van deze dagen werden voorheen afzonderlijk geïnterneerd op Chios (283), Kos (262) en Leros (253). Lesbos (189) is recentelijk gespaard gebleven, nog meer Samos (129). Kastellorizo ​​heeft 105 migranten opgepikt, Kalymnos 57 en het kleine eiland Symi 29.

Ondertussen verschijnen boten op geheel onverwachte plaatsen. Zon leed aan een vrachtschip uit de Cycladen eiland Kea schipbreuk . Het eiland ligt achter de Cycladen, niet ver van Attica. De bemanning van het schip, bestaande uit 193 migranten, zou naar verluidt Italië willen bereiken, maar kwam niet eens veilig door de Egeïsche Zee. De gewonde gevangenen doen het goed en werden aanvankelijk ondergebracht in een hotel op het eiland. Ver van voren zie je nog de vertrouwde gastvrijheid van de Grieken. Logischerwijs zouden deze gestrande migranten echter ook naar een gesloten centrum moeten worden overgebracht en spoedig worden uitgewezen.

Syriërs voor Cyprus

In de buurt van Cyprus is een ander migratiefront geopend. Het land ligt praktisch op de zeeroute van Syrië naar Europa en aangezien het ook lid is van de EU en het Schengengebied, zou het een logische bestemming zijn voor zeewaardige boten.

De Cypriotische kustwacht bracht nu een vissersboot met 175 illegale migranten voor de kust van het eiland en belette dat deze de Cypriotische wateren zou binnenvaren. Dat gebeurde ongeveer 10 zeemijl van Kaap Greco. Politiewoordvoerder Christos Andreou zei dat de Cypriotische politie handelde volgens een ministerieel besluit dat de toegang tot Cyprus verbood vanwege het risico van verspreiding van het coronavirus. Kaap Greco ligt in het zuidoosten van het eiland, niet ver van het door Turkije bezette Famagusta. Maar omdat de Cypriotische kustwacht zijn naam eer aan deed, besloten de migranten door te gaan. Ze sloegen ook voedsel en water uit. De boot legde uiteindelijk af in het door Turkije bezette noorden van het eiland. Er zouden 30 vrouwen, 69 kinderen en 76 mannen – naar verluidt allemaal Syriërs – op de boot zijn geweest.

Slim advies uit Genève

De VN-Mensenrechtenraad heeft Griekenland nu verzocht immigranten aan de grens tegen te houden en hen in plaats daarvan bescherming te bieden. De speciale rapporteur voor de mensenrechten van migranten, Felipe González Morales, bekritiseerde met name het beleid van de “pushbacks”, namelijk de directe afwijzing van migranten aan de grens. Dit zou onvermijdelijk leiden tot situaties waarin de afgewezen migranten “de dood, foltering, mishandeling, vervolging of andere onherstelbare schade” zouden kunnen lijden. Het lijkt echter duidelijk dat de aanvallers aan de grens in Turkije in ieder geval met geen van deze worden geconfronteerd. Het islamitische land is eerder een beschermende kracht voor moslims van over de hele wereld,

UN Special Procedures on Twitter

URGENT: #Greece must take immediate action to end the violence against migrants & asylum seekers at the 🇹🇷🇬🇷Turkey-Greece border and enhance their protection – @UNSR_Migration 👉https://t.co/vxQaqhJ0sZ

De kritiek op de VN-mensenrechtenactivist González Morales wordt dus geformuleerd door de heuvel van superieure moraliteit van de generaal, die geen rekening houdt met de moeilijkheden bij het “verlenen van asiel” of de daaruit voortvloeiende nadelen en gevaren voor de onderdanen. González Morales spreekt simpelweg pro domo en vanuit het perspectief dat is gedrukt op het orgel dat hij vertegenwoordigt sinds de oprichting. Kortom: de geschiedenis had deze ambitieuze idealen al kunnen overstijgen.

Ondertussen heeft de Pakistaanse vereniging in Griekenland ook opgeroepen tot het openen van de grens, waarmee ze de solidariteit toont waarmee ze zichzelf ziet. Zo worden de allianties gebreid. Godzijdank heeft Griekenland ook enkele bondgenoten. Bij hun terugkeer uit de Evros-linie krijgen de Griekse grenswachters altijd spontaan en oprecht applaus van de burgers. En de bereidheid van de Grieken om te doneren aan hun grenswachters kent geen einde: pasta, conserven en UHT-melk zijn nu in voldoende hoeveelheden beschikbaar. Daarom riep de Orthodoxe Kerk op tot het doneren van medische accessoires (maskers, wegwerphandschoenen, medicijnen). De corona-crisis zou snel de Turkse grens kunnen bereiken. Het is de moeite waard hierop voorbereid te zijn.

Lees ook:  Schandaal meer dan 5.200 oorlogsmisdadigers onder vluchtelingen - autoriteiten waren opzettelijk inactief

Comments

comments