Intelligente lockdown

Intelligente lockdown

24 maart 2020 1 Door Indignatie redactie
0
()

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is.Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

In zijn strijd tegen de coronabesmetting heeft het kabinet tot een aantal drastische aanscherpingen besloten. Zo mogen er tot 1 juni geen grote samenkomsten meer plaatsvinden, ook niet met minder dan honderd personen. Verder zal er voortaan serieus worden gehandhaafd. De politie krijgt de mogelijkheid hoge boetes uit te delen als iemand zich niet aan de regels houdt. De maatschappij gaat niet helemaal op slot, maar wel bijna. Premier Mark Rutte spreekt van een ‘intelligente lockdown’.

Maar volgens mij is er tamelijk weinig intelligentie nodig om te beredeneren dat veel van de nieuwe voorschriften totaal niet afdwingbaar zijn. Neem de bepaling dat je thuis hooguit drie bezoekers mag ontvangen, die ook nog eens anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Hoe zou je dat moeten controleren? Door huis aan huis aan te bellen met de vraag: hoeveel personen heeft u over de vloer en zitten die wel voldoende ver van elkaar? Zoiets is, beseft iedereen, zelfs in de strengste politiestaat volstrekt onmogelijk.

Lees ook:  Donald Trump creëert verwarring voor Europa door de toegang te stoppen

Een ander nieuw voorschrift: je mag wel de deur uit, maar als een van de huisgenoten koorts heeft blijft het hele gezin binnen. Nogmaals: hoe valt dat na te gaan? “Dag meneer, politie. Heeft u soms thuis iemand zitten die koorts heeft? Waar woont u dan? Dan gaan we eens even kijken of dat wel klopt.”

Volkomen idioot is ook de regeling voor het onderwijs. Scholen zijn tot in elk geval 6 april gesloten, maar de eindexamens gaan  gewoon door. Docenten en leerlingen moeten dus in groten getale bij elkaar komen, want hoe kun je anders examineren? Dat is echter in strijd met de bepaling dat massale bijeenkomsten verboden zijn, zelfs tot 1 juni.

Geen wonder dan ook dat de onderwijssector heeft opgeroepen de examens uit te stellen. Heel wat scholen zijn daar overigens op eigen houtje al toe overgegaan.

Het goede nieuws over het gisteravond aangekondigde pakket is dat Thierry Baudet erachter staat, zo blijkt uit een tweet van de FvD-leider. “Met deze ‘intelligente lockdown’  zet het kabinet eindelijk de juiste stap om het virus in te dammen en Nederlanders te beschermen. FvD steunt de nieuwe maatregelen.” We gaan dan ook uit van een positieve opstelling van deze partij in het tweede grote coronadebat dat de Tweede Kamer donderdag houdt.

Lees ook:  Het nieuwste plot om Trump omver te werpen: politiek volgens (Groucho) Marx

Een paar jaar terug riep Baudet zichzelf uit tot de ‘belangrijkste intellectueel van Nederland’. Zoiets word je niet als je niet bijzonder slim bent natuurlijk. Zou er dan toch sprake zijn van een ‘intelligente lockdown’?

 

NASCHRIFT: Niet lang na de publicatie van dit stukje lekte uit dat de centrale eindexamens dit jaar niet doorgaan.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments