3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Trumpworld omarmt de Death Wish Economy rijken moeten eerst gered worden

trump

 9 total views,  3 views today

Sterven voor de Dow Jones Industrial Average is nu een essentieel onderdeel van het MAGA-dogma.

De coronavirus pandemie is een nachtmerrie en het ergste moet nog komen. Het is ook een moment van duidelijkheid over onze wereld. De afgelopen dagen zijn president Donald Trump en zijn bondgenoten begonnen met het leggen van de basis om de volksgezondheidsmaatregelen af ​​te schaffen om de verspreiding van het virus te vertragen. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat het verlies van mensenlevens acceptabel is en de daling van de bedrijfswinsten niet. “Het hele concept van dood is verschrikkelijk”, vertelde Trump maandag aan verslaggevers toen hij de sterftecijfers besprak. ‘Maar er is een enorm verschil tussen 1 procent en 4 of 5 procent.’

Sommigen waren verheugd over het vooruitzicht om levens te offeren, zelfs die van henzelf, omwille van de economie. Een van hen was Dan Patrick, de luitenant-gouverneur van Texas en een 69-jarige grootvader. ‘Niemand nam contact met me op en zei:’ Ben je als senior bereid om een ​​kans te wagen op je overleving in ruil voor het houden van het Amerika waar heel Amerika van houdt voor je kinderen en kleinkinderen? ‘ En als dat de uitwisseling is, doe ik mee ”, zei hij maandagavond in een Fox News-interview . ‘En dat maakt me niet nobel of dapper of zoiets.’

Als Patrick een medische richtlijn wil ondertekenen om een ​​beademingsapparaat af te wijzen als hij Covid-19 krijgt, is dat zijn beslissing. Maar zijn beleidshouding riskeert het doden van talloze mensen die er niet voor hebben gekozen om een vreselijke, eenzame dood te sterven . Deskundigen op het gebied van de volksgezondheid hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat het virus ziekenhuizen kan overspoelen, medische hulpbronnen en personeel kan uitputten en alleen al in de Verenigde Staten honderdduizenden anderszins te voorkomen sterfgevallen kan veroorzaken. Dit is geen hypothetisch scenario: kijk niet verder dan Italië, waar honderden mensen elke dag sterven in een modern gezondheidszorgsysteem dat zich uitstrekt tot voorbij het breekpunt. New York is misschien dagen verwijderd van een vergelijkbare crisis.

Het veroordelen van tientallen Amerikaanse ouderlingen tot een pijnlijke dood zou om welke reden dan ook ondenkbaar moeten zijn. (Het is ook vermeldenswaard dat hoewel het virus onevenredig veel oudere patiënten doodt, het jonge niet spaart.) De wens van Trumpworld om hen op te offeren omwille van de economie is echter bijzonder macaber. Het is ook gebaseerd op een verkeerd begrip van hoe dit land werkt. ‘De economie’ wordt als concept niet gemeten in bedrijfswinsten of aandelenindexen. Het verwijst heel specifiek naar mensen – mensen die zullen lijden en sterven als Trump’s nihilistische visie op crisisbeheersing de overhand heeft.

Overweeg Boeing en de grote luchtvaartmaatschappijen. Nu er internationale reisverboden gelden en de meeste Amerikanen vrijwillig binnenlandse reizen vermijden, staat de industrie in zwaardere druk dan zelfs na de aanslagen van 11 september. Trump beloofde dinsdag in een gemeentehuis van Fox News dat de vliegtuigfabrikant het zou overleven. ‘We laten Boeing niet failliet gaan’, zei hij. ‘Je moet ze tijdelijk helpen. Het zal niet lang duren, tijdelijk. ‘ Hij sprak zich uit voor het verhuren van aandelen van de federale overheid in het bedrijf in ruil voor verlichting, die de CEO van Boeing later ronduit verwierp.

De economie is echter veel meer dan alleen de balansen van Boeing. De echte economie – de economie waarin de meeste Amerikanen leven – zijn mensen. Het zijn de ingenieurs in Seattle die hun vliegtuigen bouwen, de piloten en stewardessen die ze bedienen, en de commerciële reizigers die kaartjes kopen om ergens met hen heen te gaan. Als de maatregelen voor de volksgezondheid voortijdig worden versoepeld, worden deze werknemers mogelijk gedwongen om weer aan het werk te gaan, zodat hun arbeid kan worden omgezet in hogere bedrijfswinsten. Ze kunnen zelfs vaker kleine bedrijven en restaurants betuttelen. Maar ze lopen ook risico op infectie, ziekenhuisopname en erger onderweg. Zo zal ook iedereen met wie ze in contact komen.

Het goede nieuws is dat de macht van Trump enigszins beperkt is. Hij heeft niet de macht om door de gouverneurs of burgemeesters gegeven bevelen ter plaatse te vernietigen. In de komende weken zal misschien een of twee oorspronkelijke juristen de wil van de lijstenmaker uitleggen om te beweren dat dergelijke maatregelen ongrondwettelijk zijn, en misschien zal Trump het ministerie van Justitie de opdracht geven om ze voor de federale rechtbank aan te vechten. Tot die tijd kan hij alleen werkende Amerikanen aansporen om hun leven te riskeren, zodat de daling van het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal in de hoge eencijferige cijfers blijft.

Het probleem is dat veel van deze arbeiders daadwerkelijk lijden als de Amerikaanse handel tot stilstand komt. Restaurants, bars en hotels in het hele land werpen ook honderdduizenden werknemers af en binnenkort zullen andere economische sectoren volgen. Dienovereenkomstig hebben Trump en zijn bondgenoten betoogd dat het land moet kiezen tussen ‘de curve afvlakken’ en miljoenen Amerikanen in een financiële ondergang brengen. “Als ik de keuze zou krijgen tussen sterven en het land waar ik van houd in een grote depressie storten, zou ik graag sterven”, schreef de Federalist Jesse Kelly maandag op Twitter .

Afgezien van het moment dat, zoals statistisch gezien, mensen als Kelly anderen oproepen te sterven en niet zichzelf. Afgezien van het morele faillissement van Amerikaanse conservatieven die decennia lang het land lezingen hebben gegeven over abortusrechten, stamcelonderzoek en wetten om te sterven, eisen alleen dat onze oudsten worden opgeofferd voor een paar punten op de Dow Jones Industrial Average. Wat echt schokkend is aan hun griezelige actuariële calculus, is dat het een volkomen verkeerde keuze is tussen het ‘genezen’ van een gedeeltelijke economische stop en de ‘ziekte’ van een gevaarlijke pandemie.

Andere landen – rijke landen, ontwikkelde landen, stabiele landen, democratische landen – hebben ook shutdowns gebruikt om de verspreiding van het virus in te dammen. Tegelijkertijd hebben ze een hele reeks maatregelen genomen om hun mensen te beschermen tegen zoveel mogelijk ontberingen. Om bijvoorbeeld massaontslagen te voorkomen, betalen Denemarken en Nederland bedrijven voor de duur van hun respectieve shutdowns tussen 75 en 90 procent van het loon van hun werknemers. Zelfs de door de conservatieve regering geleide regering van Groot-Brittannië, die vorige week beloofde om de komende drie maanden 80 procent van het loon te betalen, is een laatste redmiddel geworden.

“We beginnen een grote nationale inspanning om banen te beschermen”, zei Rishi Sunak, de Britse kanselier van de schatkist, bij de aankondiging. “We willen terugkijken op deze tijd en onthouden hoe we, in het licht van een generatiebepalend moment, een collectieve nationale inspanning hebben geleverd en dat we samen stonden. Het is voor ons allemaal. ‘ De regering van de Britse premier Boris Johnson was verwoest door de kritiek op haar aanvankelijke strategie voor immuniteit tegen de kudde, die vorige week werd opgegeven nadat onderzoekers hadden gewaarschuwd dat dit tot een catastrofaal dodental zou leiden.

Dat denken speelt nu aan de rechterzijde in omgekeerde volgorde. Trump en veel van zijn rechtse bondgenoten weten dat het de bevoegdheid van de federale regering is om de meeste schade die de shutdowns zullen veroorzaken, te beperken. Maar ze kunnen de maatregelen die nodig zijn om dat lijden te verlichten niet omarmen zonder toe te geven dat een betere wereld mogelijk is, dat veel van de dagelijkse ontberingen die werkende Amerikanen moeten overwinnen, binnen een paar weken kunnen worden weggevaagd, en dat de extreme concentratie van rijkdom en bedrijfsmacht vormt een belemmering voor deze inspanningen. En dus hebben ze een donkerder pad gekozen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments