Econoom Jeffrey Sachs: Trump ‘begrijpt niets, luistert naar niets’ terwijl de pandemie in de VS stijgt

Econoom Jeffrey Sachs: Trump ‘begrijpt niets, luistert naar niets’ terwijl de pandemie in de VS stijgt

26 maart 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is.Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Als # NotDying4WallStreet-trends op Twitter, trotseert president Trump zijn topwetenschappers en stijgende infectiegraad, door te zeggen dat hij binnenkort de beperkingen zal versoepelen om de economie een vliegende start te geven. We spreken met econoom Jeffrey Sachs over het stimuleringspakket dat maandag niet opnieuw is aangenomen, omdat de democraten de maatregel een slush-fonds voor bedrijven noemden. Sachs leidde van 2000 tot 2001 ook de WHO-commissie voor macro-economie en gezondheid en speelde een sleutelrol bij het bedenken en oprichten van het Wereldfonds voor de bestrijding van aids , tuberculose en malaria, dat heeft bijgedragen aan de verspreiding van nieuwe geneesmiddelen ter bestrijding van infectieziekten.

Vertaling
Dit is een spoedtranscriptie. De kopie heeft mogelijk niet de definitieve vorm.

AMY GOODMAN : Na vier dagen onderhandelen op maandag, stopten de Democraten van de Senaat de Republikeinen ervan een coronavirus-stimuleringspakket van bijna $ 2 biljoen naar voren te brengen, waarvan critici zeggen dat het een enorme reddingsoperatie is voor het Amerikaanse bedrijfsleven, dat weinig doet om hard getroffen werknemers te helpen temidden van de coronavirus pandemie. Voormalig Labour-secretaris Robert Reich tweette in reactie daarop: citeer “Senaat Dems had gelijk om deze financiële reddingsoperatie af te wijzen”, en merkte het op, citaat: “Creëert een slushfonds van $ 500 miljard voor bedrijven waarover [minister van Financiën Steven] Mnuchin volledige controle heeft , “En” Biedt slechts een eenmalige cheque van $ 1200 en slechts $ 600 voor degenen die dit het meest nodig hebben. ” Dit is de senator van Connecticut, Chris Murphy, die op de Senaatsvloer spreekt voorafgaand aan de stemming over het stimuleringspakket.

SEN . CHRIS MURPHY : Het maakt misschien veel mensen rijk, maar het heeft tegenwoordig niet de middelen om voor de meest kwetsbaren in dit land te zorgen, en het zal zijn primaire taak niet doen, namelijk stoppen het virus.

AMY GOODMAN : Toen hem werd gevraagd wie er toezicht zou houden op de financiële reddingsoperaties tijdens de persconferentie op maandagavond, antwoordde president Trump: “Ik zal het toezicht zijn.” Dit komt omdat de hashtag # NotDying4WallStreet trending is op Twitter. Aangezien het aantal geregistreerde COVID -19-sterfgevallen in de Verenigde Staten maandag voor het eerst meer dan 100 bedroeg, zei Trump dat Amerika ‘binnenkort open zal zijn voor het bedrijfsleven’. Hij suggereerde dat de VS de aanpak van de pandemie drastisch zouden kunnen veranderen.

PRESIDENT DONALD TRUMP : We kunnen de genezing niet erger laten zijn dan het probleem zelf. We laten de remedie niet erger zijn dan het probleem. Aan het einde van de periode van 15 dagen zullen we een beslissing nemen over waar we heen willen, waar we heen willen, de timing. En in wezen verwijzen we naar de timing van de opening, in wezen de opening van ons land.

AMY GOODMAN : Ondertussen nemen de oproepen toe om op afstand te stemmen voor wetgevers in Washington, zodat ze het verzamelen en mogelijk verspreiden van het coronavirus kunnen voorkomen. Weet je, senator Rand Paul, bijvoorbeeld, heeft al positief getest op COVID -19 en werd gezien, slechts een paar uur voordat de aankondiging kwam, zwemmen in het zwembad van de Senaat. Huisdemocraten Ayanna Pressley en Ilhan Omar hebben een wetsvoorstel onthuld om $ 30.000 te annuleren voor alle studentenschulden tijdens de coronaviruscrisis. Het ministerie van Arbeid zal naar verwachting een recordaantal van 3 miljoen Amerikanen melden die volgende week een eerste aanvraag voor werkloosheid indienen. Het Amerikaanse werkloosheidscijfer kan de komende weken en maanden 30% bedragen.

Voor meer informatie worden we vergezeld door Jeffrey Sachs, vooraanstaande econoom, directeur van het Center for Sustainable Development aan de Columbia University. Interessant genoeg leidde hij van 2000 tot 2001 ook de Commissie voor macro-economie en gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie, die een sleutelrol speelde bij het bedenken en oprichten van het Wereldfonds voor de bestrijding van aids , tuberculose en malaria, dat heeft bijgedragen aan de verspreiding van nieuwe geneesmiddelen ter bestrijding van infectieziekten. Hij is de auteur van een aantal boeken, waaronder A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism . Zijn volgende boek, The Ages of Globalization , voegt zich bij ons door Democracy Now! stroom. En natuurlijk co-host Juan González vanuit zijn huis in New Brunswick, New Jersey.

Jeffrey Sachs, hartelijk dank voor je komst.

JEFFREY SACHS : Goedemorgen, Amy.

AMY GOODMAN : Je werkt in New York, het epicentrum van de pandemie in de Verenigde Staten. Praat over wat er in Washington en vervolgens over de hele wereld gebeurt, en president Trump wisselde gisteren opnieuw, de koers omdraaiend, waarbij zijn wetenschappelijke topadviseur niet merkbaar aan zijn zijde stond, Dr. Fauci, en zei dat de VS binnenkort open zullen gaan voor zaken, als de pandemie in dit land stijgt.

Lees ook:  Brexit & de waanzin van de 'Soevereine Persoon'...

JEFFREY SACHS :Amy, bedankt voor je uitgebreide berichtgeving. Bedankt, Juan. Het is angstaanjagend, deze pandemie, die zich over de hele wereld verspreidt, zoals je zo uitvoerig hebt gemeld. En het is dubbel angstaanjagend dat we een complete nitwit hebben als president, die niets begrijpt, naar niets luistert, niets beoordeelt, behalve door de aandelenmarkt, en het Amerikaanse volk in gevaar brengt. Het is dus moeilijk te geloven in wat voor een kolossale puinhoop ons land zich bevindt, niet alleen een virus waaraan de wereldbevolking immunologisch naïef is – met andere woorden, een virus dat overal wild en snel kan verspreiden omdat er geen immuniteit is verkregen, daar is geen ervaring met dit virus – maar een president die zeker de meest incompetente president in de geschiedenis van ons land is, die niet alleen persoonlijke incompetentie heeft, maar ook niet in staat is om samen te komen en te luisteren naar gekwalificeerde mensen, zoals Dr. Fauci en anderen, die zouden moeten helpen deze pandemie onder controle te krijgen. In plaats daarvan hebben we de ene onwetendheid na de andere, zonder begeleiding, zonder strategie, dus elke burgemeester en gouverneur in dit land staat aan de frontlinie zonder federale steun. En het congres is gewoon verbijsterend. Er zou onmiddellijk geld beschikbaar moeten zijn voor de staten en steden voor elke noodstap om de pandemie daadwerkelijk te bestrijden. In plaats daarvan praten ze over de luchtvaartindustrie. Ze praten over welke reddingsoperaties van welke sectoren, in plaats van de verspreiding van het virus te bestrijden. dus elke burgemeester en gouverneur in dit land staat aan de frontlinie zonder federale steun. En het congres is gewoon verbijsterend. Er zou onmiddellijk geld beschikbaar moeten zijn voor de staten en steden voor elke noodstap om de pandemie daadwerkelijk te bestrijden. In plaats daarvan praten ze over de luchtvaartindustrie. Ze praten over welke reddingsoperaties van welke sectoren, in plaats van de verspreiding van het virus te bestrijden. dus elke burgemeester en gouverneur in dit land staat aan de frontlinie zonder federale steun. En het congres is gewoon verbijsterend. Er zou onmiddellijk geld beschikbaar moeten zijn voor de staten en steden voor elke noodstap om de pandemie daadwerkelijk te bestrijden. In plaats daarvan praten ze over de luchtvaartindustrie. Ze praten over welke reddingsoperaties van welke sectoren, in plaats van de verspreiding van het virus te bestrijden.

U merkte bovenaan de show een opmerkelijk feit op, wat waarschijnlijk het meest relevante feit is waarop we ons allemaal kunnen concentreren. In China, in het epicentrum van deze crisis in het begin, in de provincie Hubei, heeft China dit virus onder controle gekregen en heft het nu de lockdown-maatregelen op na ongeveer twee maanden. Dat is het resultaat van een rigoureus insluitingsbeleid, strenge maar ook uitgebreide tests, contactopsporing, isolatie van mensen met symptomen en ze hebben honderdduizenden gevallen opgespoord. Ze hebben de verspreiding van de pandemie kunnen stoppen. En China staat daar niet alleen in. Het is een soort Oost-Aziatisch model. Singapore, Taiwan, Hong Kong, Japan en Korea hebben in hoge mate allemaal gebruik gemaakt van middelen voor de volksgezondheid om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen.

Dit is waar we ons in de Verenigde Staten op dit moment op moeten richten: stop de verspreiding van het virus, bescherm de eerstelijnsgezondheidswerkers, houd de pandemie in bedwang en help mensen die in een wanhopige situatie verkeren. Er is op dit moment niet veel consumptie te doen, behalve ons voedsel en onze basisvoorzieningen. En, natuurlijk, niemand die wordt uitgezet of onderdak verliest of op een andere manier de middelen verliest om te overleven. We feesten niet. We hebben geen groot geld nodig voor entertainment. We hebben op zijn zachtst gezegd niet veel geld nodig om te reizen. We hebben een overlevingsmodus nodig.

Maar wat de Oost-Aziatische ervaring laat zien, is dat als je agressief bent in de reactie op de volksgezondheid, de blokkering niet voor maanden en jaren geldt; de lockdown is 60 of 90 dagen, afhankelijk van hoe goed het wordt gedaan. En dan is het mogelijk om terug te gaan naar een soort van normaliteit, met zorg, maar dan met een enorm uitgebreide inspanning voor de volksgezondheid, die de VS niet hadden aan het begin van deze epidemie, die Trump in zijn idiotie, veracht. De man weet niets. We moeten dit begrijpen. We hebben nu expertise nodig. We hebben de vitale weken verloren. Nu moeten we die capaciteit opbouwen, zodat we na 60 of 90 dagen de belegering kunnen opheffen. En er is nu genoeg ervaring met hoe we dit moeten doen, als we maar zouden kijken, leren en handelen.

JUAN GONZÁLEZ:Jeffrey Sachs, ik wilde je vragen – wat betreft de acties in het Congres op dit moment, je zei dat je kritiek had op het falen van het Congres om op te treden. Maar maakt hier geen deel uit van het probleem dat de Senaat, in plaats van, zoals u zegt, te maken heeft met kredieten die mensen zouden helpen op hun plaats te blijven en financieel niet steeds verder achterop te raken, dit enorme pakket heeft geprobeerd, dat uiteraard zoveel onderhandelingen met zich meebrengt heen en weer tussen de Democraten en het Huis en de Senaat, dat het het veel moeilijker maakt dan bijvoorbeeld om nu gewoon 90 dagen volledig betaalde werkloosheidsuitkeringen voor werknemers te betalen, terwijl ze de andere aspecten van wat te maken met bedrijven? Deze poging om de grootste uitgavenrekening te creëren die ooit in het Congres is bedacht, alles in één klap als deze, gaat dit de zaken gewoon verder vertragen?

Lees ook:  Journal zegt Hydroxychloroquine Study 'voldoet niet aan de verwachte normen'

JEFFREY SACHS :Juan, je hebt helemaal gelijk. De focus moet serieus liggen op het stoppen van de verspreiding van de ziekte, het beschermen van mensen, het helpen van gezondheidswerkers en vooral het helpen van de burgemeesters en de gouverneurs in dit land die in de frontlinie staan. Er had onmiddellijk een noodsituatie van 100 miljard dollar moeten zijn, 200 miljard dollar voor de gouverneurs en de burgemeesters om snel financiële stromen te kunnen krijgen zodat ze sociale noodhulp kunnen inhuren, ze kunnen alle maatregelen nemen die beschikbaar zijn, gezien de leveringsbeperkingen voor de ziekenhuizen, voor het eisen van veilige ruimte, voor het mogelijk maken van een levensvatbare en beschaafde sluiting zodat mensen die geïsoleerd zijn, deze periode kunnen overleven. Dat is de eerste prioriteit. Het had een dag moeten zijn om dit te herkennen. Er moet toezicht op worden gehouden als we een functionerende CDC hadden, de Centers for Disease Control, door CDC , door NIH , door de National Academies of Science, National Academy of Medicine. We hadden een soort supervisie kunnen improviseren, niet de idioot van een president die zegt: ‘Ik ben degene die verantwoordelijk is’. Mijn god, het is schokkend, met alle expertise in dit land. Maar het Congres ging op een soort verbijsterende economische excursie van $ 2 biljoen in plaats van zich te concentreren op de epidemie. Ze begrijpen gewoon niet wat er werkelijk gebeurt.

Ze zouden naar de burgemeesters en de gouverneurs moeten luisteren, want dat zijn de politieke leiders die echt aan de frontlinie handelen. En ze moeten degenen aan de frontlinie helpen om de gezondheidswerkers in leven te houden, de sociale steun te krijgen en mensen te helpen thuis te blijven, op hun plaats te schuilen, de overdracht te verbreken en persoonlijk veilig te blijven. Dat zijn de punten van de schuilplaats – blijf individueel veilig en beëindig deze overdracht – omdat deze overdracht, als iedereen die nu symptomen heeft en besmet is, op een plaats geïsoleerd kan worden gehouden in een soort van isolatie, uiteraard met ziekenhuisopname als nodig is, verdwijnt de epidemie. De meeste mensen herstellen normaal. Sommigen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Tragisch genoeg zullen sommigen sterven. Maar de epidemie verspreidt zich dan niet. Dit zou de agenda van de VS moeten zijn

JUAN GONZÁLEZ:Wel, ik wilde u een bredere vraag stellen, een meer systematische vraag, over de Amerikaanse reactie in vergelijking met andere landen. We bevinden ons in een tijd waarin het kapitalisme echt is overgegaan in deze kwestie van constant – de bonentellers modelleren voortdurend economische projecties voor de toekomst in termen van winst en verlies, in termen van just-in-time productie, zodat er nooit een goederen opgestapeld in magazijnen. En wat ze nooit modelleren zijn precies deze periodes van volledige kwalitatieve verandering in de samenleving, wanneer er iets totaal onverwachts gebeurt. En het systeem is er niet op voorbereid om het aan te pakken, dus nu gaan al deze bedrijven naar het Witte Huis om hulp te vragen, omdat ze in hun modellen en in hun toekomstplannen nooit voor dergelijke crises hebben gepland. Ik vraag me af of dit – op dezelfde manier, het gezondheidssysteem is meer gericht op het genezen van ziekten dan op het voorkomen of voorkomen van delen van het gezondheidsstelsel van de volksgezondheid. Dus ik vraag me af of er geen systemische problemen zijn die deze crisis nu heeft opgelost.

JEFFREY SACHS : Juan, absoluut gelijk. Ons gezondheidssysteem is niet in de eerste plaats gericht op het genezen van ziekten; het is in de eerste plaats gericht op geld verdienen. We hebben medicijnen die veel andere epidemieën nu kunnen stoppen, zoals hepatitis C, die dat niet doen, omdat ze honderden keren duurder zijn dan hun productiekosten vanwege het ongelooflijk gebroken systeem dat we hebben om monopolie macht te geven aan machtige bedrijven, die vervolgens hun ongelooflijke winsten gedeeltelijk gebruiken om het congres te kopen. De corruptie van ons politieke systeem heeft dus zoveel aandacht voor de verkeerde dingen veroorzaakt, weg van ons welzijn en nu zelfs weg van ons voortbestaan.

En het is geweldig om te luisteren – misschien is het niet – het zou niet geweldig voor mij moeten zijn, maar het is geweldig om te luisteren naar conservatieve commentatoren die zeggen: “Ja, we moeten snel weer aan het werk gaan.” De president zei natuurlijk deze waanzin gisteren, maar anderen in de conservatieve beweging zeiden: ‘We moeten de economie redden. Natuurlijk zullen sommige mensen sterven, maar waarom verspillen we zoveel geld aan levens? ‘

Lees ook:  Bij Trump's Impeachment draait alles om Rusland!

Dit is een verbastering van de meest elementaire menselijke geest. Het is een soort ziekte die ons openbare leven is binnengedrongen, van nu letterlijk geld voor leven, geld voor overleven. En het leidt tot een soort blindheid, omdat we niet alleen wreedheid zien. We zien diepe onwetendheid. Natuurlijk is de president de onwetende opperhoofd. Hij weet niets, begrijpt niets. Hij is een vulgaire narcist. Maar we hebben zoveel mensen in dit land die iets weten, maar waar zijn ze wanneer het Congres $ 2 biljoen uitgeeft? Waar luisteren de experts naar? Ons systeem is kapot omdat de hebzucht de basiswaarden heeft verdrongen en de hebzucht mensen heeft verdrongen die weten wat ze moeten doen.

AMY GOODMAN : Jeffrey, dit is …

JEFFREY SACHS : We zijn niet – ja, sorry.

AMY GOODMAN : Dit is de luitenant-gouverneur van Texas, Dan Patrick, die het idee van sociale distantiëring afwijst en aandringt op een snelle terugkeer naar het werk, zeggende dat oudere mensen, die veel kwetsbaarder zijn voor het virus, moeten “opofferen” voor de economie van het land. Patrick sprak maandag op Fox News met Tucker Carlson.

LT. GOV . DAN PATRICK : Niemand nam contact met me op en zei: “Ben je als senior bereid om een ​​kans te wagen op je overleving in ruil voor het houden van het Amerika waar heel Amerika van houdt voor je kinderen en kleinkinderen?” En als dat de uitwisseling is, ben ik er helemaal bij. En dat maakt me niet nobel of dapper of zoiets. Ik denk gewoon dat er veel grootouders zijn in dit land zoals ik.

AMY GOODMAN : Death panels op dit moment dat de Republikeinen suggereren? Net als Texas, zo ook de natie. Dit staat op Fox. We weten natuurlijk waar Trump naar kijkt en krijgt zijn advies van. Je kijkt gisteren naar het panel tijdens de persconferentie. Zoals anderen oproepen om alleen wetenschappers te spreken en artsen om met het land te spreken, wordt Trump steeds meer omringd door – gisteren was het William Barr, het was vice-president Pence. Dr. Fauci was er niet. En Trump heeft net als Texas gezegd dat hij al dit wetenschappelijke advies in twijfel trekt. Als de dokters het op hun manier zouden doen, zei hij, zouden we jarenlang gesloten zijn. Kunt u reageren op wat de luitenant [gouverneur] van Texas zojuist heeft voorgesteld?

JEFFREY SACHS : Ik ben sprakeloos. De onwetendheid en de wreedheid die daardoor wordt vertoond, gaan verder dan alles wat ik me in het Amerikaanse leven door gekozen functionarissen kan herinneren. Natuurlijk hebben we veel ziektes in dit land van een giftig type, maar de uitdrukkingen van deze soort, dat het tijd is voor de ouderen om op te offeren voor de economie, is niet alleen verachtelijk, het is zo dom. Het is zo onwetend. Het is zo volledig verstoken van de meest basale ideeën over volksgezondheid.

Als mensen het zouden begrijpen, is dit een beheersbare epidemie. Veel landen beheersen het. De Verenigde Staten zijn dat niet. De Verenigde Staten zijn dat niet, omdat het niet implementeert, vanwege ons kapotte systeem, vanwege onze ongelooflijk incompetente en psychopathische president – we implementeren geen basismaatregelen voor de volksgezondheid. Maar landen die dat wel zijn, offeren hun oude niet op voor de economie. Ze beheersen de epidemie. En dus hebben we snel wat onderwijs nodig in dit land. We moeten Dr. Fauci horen. We moeten andere experts horen. Het is niet moeilijk ze te vinden. Ons land is gevuld met deskundige mensen.

AMY GOODMAN : Nou, Jeffrey Sachs, we willen je bedanken voor je komst. We gaan je weer bellen.

JEFFREY SACHS : Alstublieft.

AMY GOODMAN : Dit gaat nog lang doorgaan. Vooraanstaand econoom, directeur van het Center for Sustainable Development van Columbia University, leidde jaren geleden de Commissie voor macro-economie en gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Als we terugkomen, kijken we naar Cuba. Het stuurt artsen de hele wereld rond om de pandemie te helpen bestrijden. Blijf bij ons.

[breken]

AMY GOODMAN : Neil Diamond zingt “Hands… Washing Hands”, in zijn update van 2020 van zijn klassieke “Sweet Caroline”, zingend vanuit zijn huis, waar iedereen moet zijn.

via:https://www.democracynow.org/2020/3/24/jeffrey_sachs_congress_economic_relief_package

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments