VS de beste democratie die er voor geld te koop is

VS de beste democratie die er voor geld te koop is

26 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Gisteravond werd in de VS aangekondigd dat politici in de Senaat een akkoord hadden bereikt over het stimuleringspakket van de regering, waarvan de tekst het Amerikaanse publiek niet heeft gezien en waarvan alleen fragmenten zijn gezien door de leden van het Congres. Noch de Senaat, noch het Huis van Afgevaardigden heeft nog over de wet gestemd.

Amerikanen kregen – mits zij goed luisterden – te horen dat dit weer een enorme weggeefactie zou zijn voor de banken op Wall Street, net zoals dat gebeurde van 2007 tot 2010, toen Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, gisterenavond op de briefing van het Witte Huis verscheen.

Kudlow onthulde dat het stimuleringsplan eigenlijk een pakket van $ 6 biljoen (!) is – $ 2 biljoen voor in problemen verkerende Amerikanen en $ 4 biljoen om uit te delen zoals de minister van Financiën Steve Mnuchin en de Federal Reserve het nodig achten. Aangezien de Federal Reserve het sinds 17 september van vorig jaar gepast heeft gevonden om de handelshuizen van Wall Street cumulatief te overspoelen met $ 9 biljoen aan doorlopende leningen, kan redelijkerwijs worden verwacht dat dit de bestemming is waar de extra $ 4 biljoen naartoe zal gaan.

Dit zei Kudlow tijdens de persconferentie:

‘Ik wil alleen een paar belangrijke punten doornemen. Deze wetgeving is dringend nodig om de economie te ondersteunen, geldinjecties te bieden, liquiditeit te verschaffen en de financiële markten te stabiliseren; om ons door een moeilijke periode te loodsen, een moeilijke en uitdagende periode in de economie waar we nu voor staan. Maar ook om ons te positioneren voor wat ik denk dat later dit jaar een economisch herstel kan zijn.

We begonnen het jaar heel sterk en daarna werden we getroffen door het coronavirus, op manieren die waarschijnlijk niemand voor mogelijk had gehouden. We gaan daar zo goed mogelijk mee om. Dit pakket wordt het grootste hulpprogramma voor de burgers in de geschiedenis van de Verenigde Staten…

“En tot slot wil ik het Exchange Stabilization Fund van het ministerie van Financiën noemen. Dat wordt aangevuld. Het is belangrijk omdat dat fonds de deur opent voor de vuurkracht van de Federal Reserve om via de economie op brede basis te handelen voor noodlijdende industrieën, voor kleine bedrijven, voor financiële turbulentie. U heeft de Fed al in actie gezien. Ze zijn van plan meer actie te ondernemen. En om dit voor mekaar te krijgen, moeten we het noodfonds van de Treasury aanvullen. Het is heel erg belangrijk. Niet iedereen begrijpt dat. Over dat fonds zal overigens toezicht worden gehouden door een toezichtsraad en een inspecteur-generaal. Het wordt volledig transparant. Het totale pakket hier komt dus uit op ongeveer $ 6 biljoen – $ 2 biljoen directe hulp, ongeveer $ 4 biljoen aan kredietverstrekking door de Federal Reserve.”

Lees ook:  Trump heeft Amerika veranderd door alles over politiek te maken, en politiek helemaal over zichzelf

De doorsnee Amerikaan heeft hierbij geen idee waar Kudlow het over heeft. Hoe kan het ministerie van Financiënt van de $ 500 miljard aan belastinggeld dat in het Exchange Stabilization Fund wordt gedumpt, een deel daarvan aan de Federal Reserve overhandigen en via de Fed $ 4 biljoen aan reddingsoperaties tevoorschijn toveren? Eigenlijk is dat heel eenvoudig. Het eerste dat u moet begrijpen, is dat de Verenigde Staten de enige “democratie” ter wereld zijn die de daadwerkelijke creatie van onbeperkte hoeveelheden geld heeft overgedragen aan een privé-entiteit die eigendom is van megabanken in Wall Street. We hebben het over de New York Fed.

Om te begrijpen wat de Amerikaanse Treasury en de Federal Reserve nu voor ogen hebben, is het handig te weten wat de Fed de laatste keer heeft gedaan. Om Bear Stearns en de gigantische verzekeraar AIG te redden, richtte de New York Fed ondoorzichtige Special Purpose Vehicles (SPV’s) op, genaamd Maiden Lane I, Maiden Lane II en Maiden Lane III.

Maiden Lane I kocht ongeveer $ 30 miljard aan giftige hypotheekgerelateerde activa van Bear Stearns.

Maiden Lane II kocht voor miljarden dollars aan door woninghypotheken gedekte effecten van de kredietportefeuille van dochterondernemingen van verzekeraar AIG.

Maiden Lane III kocht schuldverplichtingen op onderpand waarop AIG Financial Products zogenaamde credit default swaps (CDS) had geschreven.

Alle drie deze programma’s waren eigenlijk bailout-operaties van de megabanken van Wall Street. Meer dan 93 miljard dollar van het geld dat door de voordeur bij AIG naar binnen ging, ging uiteindelijk via de achterdeur van AIG er weer uit om de banken van Wall Street af te betalen. Die hadden tientallen miljarden dollars aan verliezen moeten rapporteren als de Federal Reserve geen 100 cent per dollar had betaald voor de schulden van AIG aan de banken.

Lees ook:  Mr Soros lacht : De stille Amerikaanse reset

De Amerikaanse Treasury heeft zich er al toe verbonden een aandeelhouder van 10 procent te worden in een nieuwe ronde van programma’s voor speciale doeleinden, Special Purpose Vehicles, die worden opgezet of uitgebroed door de New York Fed.

Dit is hoe de Amerikaanse Treasury zijn Exchange Stabilization Fund (ESF) beschrijft – let goed op de woorden die we cursief en vet hebben gedrukt:

‘Het ESF kan worden gebruikt om vreemde valuta te kopen of te verkopen, om Amerikaanse deviezen en speciale activa, de zgn. Special Drawing Rights (SDR) aan te houden, en om financiering te verstrekken aan buitenlandse overheden. Voor alle activiteiten van het ESF is de uitdrukkelijke toestemming van de minister van Financiën (“de Secretary”) vereist.

De Secretary is verantwoordelijk voor de formulering en implementatie van Amerikaans internationaal monetair en financieel beleid, inclusief interventiebeleid van de wisselmarkten. Het ESF helpt de Secretary bij het uitvoeren van deze verantwoordelijkheden. Volgens de wet beschikt de Secretary over een ruime beoordelingsvrijheid bij het gebruik van ESF-middelen.

De rechtsgrondslag van het ESF is de Gold Reserve Act van 1934. Zoals gewijzigd eind jaren zeventig, bepaalt de Act gedeeltelijk dat ‘het ministerie van Financiën een stabilisatiefonds heeft… In overeenstemming met de verplichtingen van de regering in het internationale monetaire stelsel Fonds (IMF) over ordelijke wisselkoersregelingen en een geordend wisselkoerssysteem, mag de Secretary…, met goedkeuring van de president, handelen in goud, deviezen en andere krediet- en effecteninstrumenten.”

Als deze wetgeving wordt aangenomen (zoals deze is opgesteld) dan krijgt de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin enorme bevoegdheden. Is hij iemand die het Amerikaanse volk kan vertrouwen?

Dit zei senator Ron Wyden tijdens de bevestigingshoorzitting van Mnuchin op 19 januari 2017:

“Mr. Mnuchins carrière begon met het verhandelen van de financiële producten die de huizencrash en de Grote Recessie veroorzaakten. Na bijna twee decennia bij Goldman Sachs vertrok hij in 2002 en sloot zich aan bij een hedgefonds. In 2004 splitste hij een eigen hedgefonds af, Dune Capital. Het duurde slechts een paar matte jaren voordat Dune in 2008 begon met het afbouwen van zijn investeringen.

Begin 2009 leidde de heer Mnuchin een groep investeerders die een bank genaamd IndyMac kocht en de naam in OneWest veranderde. OneWest was echt uniek. Terwijl de heer Mnuchin CEO was, bewees de bank dat ze meer kwetsbare mensen sneller op straat kon zetten dan wie dan ook.

Terwijl hij CEO was, gaf een vice-presidente van OneWest in een rechtbank toe dat zij tot 750 door robots vervaardigde documenten per week heeft ondertekend. Ze besteedde minder dan 30 seconden aan elk document, en in feite had ze haar handtekening ingekort om het proces te versnellen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bank documenten vaak verkeerd heeft behandeld en heeft nagelaten ze te herzien. Het enige dat nodig was om gezinnen in een nachtmerrie te storten dat ze hun huizen mogelijk zouden verliezen, was 30 seconden slordig papierwerk en een paar lukrake handtekeningen.

Dit soort tactieken waren in gebruik tussen 2009 en 2014, een periode waarin de bank meer dan 35.000 woningen liet ontruimen. “Widow foreclosures” op omgekeerde hypotheken – OneWest deed er meer dan wie dan ook. De bank verdedigt haar staat van dienst op het gebied van leningwijzigingen, maar werd schuldig bevonden aan een illegale praktijk die bekend staat als “dual tracking”. Een bankafdeling zegt huiseigenaren dat ze moeten stoppen met betalen zodat ze wijzigingen kunnen doorvoeren, terwijl een andere afdeling doorgaat en hen tot executie dwingt – hoe dan ook.”

Lees ook:  Trump is de plunderaar

Voordat de hoorzitting werd afgesloten, voegde senator Wyden nog het volgende toe:

“Mr. Mnuchin, een maand geleden ondertekende u documenten en een beëdigde verklaring waarbij het Cayman Island-fonds, bijna $ 100 miljoen onroerend goed, zes shell-companies en een hedgefonds in Anguilla weggelaten werd. Dit is niet (door u)zelf gecorrigeerd. De enige reden waarom het aan het licht kwam, was dat mijn personeel er achter kwam en zei dat het gecorrigeerd moest worden.”

Dat is nu de Amerikaanse “‘democratie”, de beste die er voor geld te koop is, van een land dat kreupel is door een enorme schuldenberg en leeft onder de knoet van corrupte politici in dienst van hun heersende elite op Wall Street.

Comments

comments