Trump maakt er een zooitje van weigert hulp aan ziekenhuizen

Trump maakt er een zooitje van weigert hulp aan ziekenhuizen

27 maart 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Hoe de chaotische incompetentie van Trump en de ‘deconstructie’ van de ‘diepe staat’ ons hier hebben gebracht

Trump heeft de regering gevuld met zijn corrupte lakeien. Spoiler: Dat is voor de rest van ons niet goed gelukt.

In februari 2017, in de begindagen van de Trump-regering, verscheen Steve Bannon, toen strategisch adviseur van het Witte Huis, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Conservative Political Action Committee en beschreef de drie ‘gedachtegangen’ van de nieuwe regering. De eerste had te maken met soevereiniteit of ‘America First’. De tweede was wat hij ‘economisch nationalisme’ noemde (de handelsoorlog van Trump). En de derde noemde hij ‘de deconstructie van de bestuurlijke staat’.

Destijds werd aangenomen dat dit deregulering betekende, een lang vastgehouden doel van de conservatieve beweging, onder een andere naam. En in feite heeft de Trump-regering een sloopkogel naar milieu- en werkplekregulering gebracht, meestal onder de radar. Zelfs de coronavirus-pandemie is gebruikt als een kans om  de regelgeving inzake vervuiling drastisch te verminderen.

Maar wat Bannon ook dacht, ‘deconstructie van de bestuurlijke staat’ maakte geen deel uit van een ideologische ‘gedachtegang’, omdat Donald Trump niet zo denkt. Wat het werkelijk betekende, was de achteruitgang en delegitimisatie van de niet-politieke loopbaanfunctionarissen die de federale regering dagelijks leiden. Dit had niets te maken met een of andere theoretische inzet voor de kleine regering. Het ging allemaal om een ​​verbintenis met Donald Trump.Deze ambtenaren, of ze nu in de inlichtingengemeenschap, het ministerie van Justitie, het Pentagon, de EPA, de binnenlandse veiligheid of het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn, hebben allemaal de taak ervoor te zorgen dat regels, normen, voorschriften en wetten worden nageleefd en dat onpartijdige feiten en gegevens zo worden geproduceerd de overheid en de private sector kunnen rationele beslissingen nemen. Ze moesten worden gemarginaliseerd om deze onbekwame, impulsieve, narcistische president te beschermen, die niet begreep hoe de overheid werkt en niet wist wat zijn werk inhield.

De bondgenoten van Trump zijn meedogenloos geweest in hun missie. De  omzet  in de eerste drie jaar van deze administratie is enorm. Toen bureauhoofden niet werden gedwongen te vertrekken vanwege flagrante corruptie, werden ze schandalig uitgeduwd voor alles, van vermeende persoonlijke ongenoegen tot jaloezie over te veel positieve aandacht van de pers tot verschillen over zijn roekeloze beleidsbeslissingen. En hij heeft meestal besloten geen permanente vervangers te noemen, maar de “acterende” hoofden de baas te laten, ogenschijnlijk omdat hij van de flexibiliteit houdt. De waarheid is dat hij is overgegaan tot het plaatsen van ongekwalificeerde trawanten in belangrijke banen die waarschijnlijk de goedkeuring van de Senaat niet konden krijgen, en liet een groot aantal banen onvervuld.

Lees ook:  We werden allemaal voorgelogen! EU-document bewijst: het ging nooit over "vluchtelingen", maar over "hervestiging"

Dit heeft het ministerie van Justitie in een staat van bijna-muiterij gebracht onder leiding van de belangrijkste handlanger van Trump, Bill Barr, terwijl de inlichtingengemeenschap probeert te voorkomen dat hij Trump alles vertelt wat hij niet wil horen en het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt bemand door mensen die geen idee wat het Amerikaanse buitenlandse beleid van de ene op de andere dag is. Maar ik denk dat de meeste Amerikanen ervan uit gingen dat de werking van de federale volksgezondheidsinstanties onder de aandacht van de president zou liggen en daarom zonder veel tussenkomst zou neuriën. Dat blijkt ook fout te zijn, en om voor de hand liggende redenen. De agentschappen zijn met elkaar verbonden en als er een wordt ondermijnd, zijn ze dat allemaal.

De New York Times  meldde onlangs  dat de neiging van Trump om loyalisten zonder ervaring in dienst te nemen en veel functies onvervuld te laten, de reactie op de coronaviruspandemie grillig en incompetent heeft gemaakt op alle overheidsniveaus. Bij Homeland Security zijn 20 hogere functies vacant of vervuld door waarnemende functionarissen, waaronder waarnemend secretaris Chad Wolf, die tijdens een recente hoorzitting in de Senaat volledig geen idee had. Werknemers van het Department of Veterans Affairs moesten medische benodigdheden bestellen bij Amazon omdat hun leiders zo onervaren zijn in rampen dat ze tijdens de pandemie niet vooruit hadden gepland voor patiënten in VA-ziekenhuizen.

En als je je afvraagt ​​wat er mis is gegaan bij de Centers for Disease Control and Prevention, meldde ProPublica   donderdag dat die instantie vanaf het begin in totale chaos zat om de pandemie, een crisis die specifiek in haar stuurhuis zit, aan te pakken. Het was niet alleen dat de tests die ze ontwikkelden niet werkten of dat ze op onverklaarbare wijze weigerden de test te gebruiken die Duitse wetenschappers voor de Wereldgezondheidsorganisatie hadden ontwikkeld. Het bureau faalde in zijn meest elementaire functie:

Op 13 februari stuurden de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie een e-mail met wat de auteur omschreef als een “DRINGEND” oproep voor hulp. Het bureau worstelde met een van zijn belangrijkste taken: het bijhouden van Amerikanen waarvan wordt vermoed dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Het had “een doorlopend probleem” met het organiseren – en soms ronduit verlies – van formulieren die door lokale instanties werden verzonden over mensen waarvan werd gedacht dat ze besmet waren. De e-mail vermeldde vacatures voor mensen die dit papierwerk konden volgen of ophalen.

Trump heeft er keer op keer op aangedrongen dat niemand zoiets had kunnen voorspellen, wat natuurlijk complete onzin is. De regering-Obama had binnen de National Security Council een pandemieteam opgericht, dat in januari 2017 potentiële scenario’s voor de inkomende regering had opgesteld als onderdeel van een wettelijk verplichte overgangsoefening. Ongeveer tweederde van de Trump-vertegenwoordigers die die bijeenkomst bijwoonden, zit sowieso niet meer in de administratie, een ander voorbeeld van hoe de enorme omzet heeft bijgedragen aan de mislukte reactie. In ieder geval heeft de voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton het team ontbonden toen hij bij het Witte Huis kwam, dus er is bijna niemand in de buurt die toch van deze briefings zou hebben geprofiteerd.

Lees ook:  Laag, lager, laagst.

Maar  volgens Politico lieten de mensen van Obama een “playbook” achter waarin alles werd beschreven wat de nieuwe regering moest weten om te beginnen met de coördinatie van de verschillende agentschappen en de distributie van materiaal, evenals andere nuttige begeleiding. Blijkbaar werd die leiding ergens op een plank gegooid en sindsdien heeft hij stof verzameld.

Niets van dat alles is verrassend. Toen Trump tijdens een van zijn coronaviruscampagne-bijeenkomsten in het Witte Huis werd gevraagd of hij een van de voormalige presidenten voor advies had gebeld,  antwoordde  hij dat hij denkt dat hij fantastisch werk levert en zei: ‘Ik denk niet dat ik ga veel leren. ”

Op donderdag gaf hij de regering-Obama de schuld van zijn eigen gebrek aan voorbereiding, wat hem het volgende antwoord opleverde:

https://twitter.com/ JeremyKonyndyk / status / 1243299159890894854

Het was vanaf het begin de gewoonte van Trump om iedereen te ontslaan die de wet of wetenschap volgt als hij denkt dat dat hem op enigerlei wijze bedreigt. Dus dit  verhaal  van de Washington Post over het “kader van rechtse nieuwssites” die zich oproept voor het ontslaan van het hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Dr. Anthony Fauci, is maar al te voorspelbaar, gezien het trackrecord van Trump. Ze maken bezwaar tegen het standpunt van Fauci dat de gegevens en het verloop van het virus moeten bepalen wanneer de richtlijnen voor sociale afstand kunnen worden opgeheven. Waarom? Omdat hij “een agent is van de ‘diepe staat’ die Trump heeft beloofd te ontmantelen.” Natuurlijk.

Lees ook:  De eeuwige honderd procent

En zo wordt de bestuurlijke staat steeds verder gedeconstrueerd, één dode Amerikaan tegelijk.

HEATHER DIGBY PARTON

Heather Digby Parton, ook wel bekend als ” Digby “, is een bijdragende schrijver aan Salon. Ze was de winnaar van de Hillman-prijs voor opinie- en analysejournalistiek 2014.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments