Het is nu tijd voor de Europese Unie om op te staan ​​tegen de Amerikaanse sancties tegen Iran

Het is nu tijd voor de Europese Unie om op te staan ​​tegen de Amerikaanse sancties tegen Iran

29 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Het enige dat dit tegenhoudt, zijn partijdige reguliere media die weigeren te rapporteren over het feit dat de EU geen enkele partner is voor Iran.

De Britse media lijken de laatste tijd geobsedeerd te zijn door Italië en hoe het omgaat met het coronavirus. Tientallen krantenartikelen hebben, naar het schijnt, gevolg gegeven aan een eenvoudig maar ontroerend live tv-interview met een arts daar die vocht om de tranen tegen te houden terwijl hij sprak over de doden en hoe artsen en verpleegsters de epidemie niet het hoofd kunnen bieden.

Internationale media, met name in het oude Europa, smullen zich ook in het verhaal van Italië, dat de afgelopen dagen een nieuwe wending nam toen China via zijn eigen media probeerde te suggereren dat het virus daar daadwerkelijk is begonnen en niet in China zoals algemeen wordt aangenomen . 

Samenzweringstheoretici in beslag genomen op deze en opgevuld onze tijdlijnen over waar en hoe het begon, terwijl de niveaus van racisme tegen China opgezet om nieuwe, alarmerende niveaus.

Maar doen de complottheoretici en de reguliere media als geheel het onderwerp echt recht? Of geven ze toe aan Trump, die niets liever wil dan de aandacht van de media om gefocust te blijven op Europeanen [lees blanke mensen] die sterven in ziekenhuizen in EU-landen met de schuld stevig toegeschreven aan China?

Net zoals de Europese media weigeren om vrij belangrijke verhalen zoals de Yellow Vest-beweging in Frankrijk te behandelen, lijkt het er ook op dat het behoorlijk goed werkt in het navigeren door het stekelige onderwerp van de Amerikaanse sancties van Iran en de gevolgen die ze hebben voor het virus, dat is een gigantische impact hebben op het leven van mensen daar. 

Hoe zijn we net gestopt met het rapporteren over de grootste lijder, veruit, van het virus en hoe de sancties van Trump gewoon benzine in het vuur gooien?

Keer op keer legde Trump gewaagde verklaringen af ​​over hoe de sancties geen invloed zouden hebben op medische voorraden, waarvan we allemaal wisten dat het dwaas was, want als een valuta omvalt, worden buitenlandse drugs automatisch veel duurder – wat op zichzelf al levens heeft gekost in Iran . Er zijn maar weinig westerse journalisten die dit willen vermelden in hun rapporten of opeds.

Maar erger, veel erger, in de media-scrum voor corona-berichtgeving over de hele wereld, met verhalen die de harten van Europeanen dichterbij komen – zoals de repatriëring van Britse toeristen in Marokko terug naar het VK of Boris Johnson als het laatste slachtoffer van het virus zelf – het onderwerp van Iran en een nieuw verhaal dat daar opduikt, komt helemaal uit het beeld.

Er zijn nu berichten dat essentiële medische hulp, die vanuit het Westen naar Iran wordt gestuurd, wordt geblokkeerd door Roemeense en Bulgaarse functionarissen die, onder auspiciën van de Amerikaanse sancties, bang zijn de vrachtwagens door te laten vanwege de straffeloosheidsmaatregelen die hun regeringen zullen hebben om voor te zijn.

Hoe zullen we in het Westen, of zelfs Trump-supporters, ‘s nachts slapen? Hoe kunnen we onze kinderen en kleinkinderen vertellen hoe de “oorlog” tegen het coronavirus in feite betekende dat sancties die we allemaal steunen, betekenen dat nog duizenden Iraniërs de deal als vliegen laten vallen vanwege de snode ondertoon en de intentie van de sancties? 

De Trump-verklaring die in 2017 werd afgelegd over de sancties die geen gevolgen hebben voor medicijnen en medische benodigdheden, was gewoon een leugen. Maar zullen westerse hacks erover rapporteren?

Iran heeft op het moment van schrijven iets minder dan 30.000 gevallen van corona, maar in werkelijkheid zouden de cijfers veel hoger kunnen zijn, misschien zelfs meer dan Italië of China.

Maar aangezien er op sociale media beelden verschijnen van vrachtwagens beladen met medische noodhulpapparatuur die bestemd zijn voor Iran, die aan de EU-grenzen zijn gestrand, is Europa nu medeplichtig aan de systematische vernietiging van Iran door middel van een epidemie.

Lichamen stapelen zich letterlijk op in lijkenhuizen in het hele land, aangezien de wereld zich alleen richt op egoïstische Britse mensen die in paniek raken in supermarkten of beroemdheden die het virus oplopen en wier leven op zijn kop wordt gezet door het ongemak dat ze zich moeten beperken tot hun gated Hollywood-herenhuizen .

Lees ook:  Eindelijk: de mening van linkse ideologen is verbroken

Dit is het echte verhaal van corona. Hoe we ons morele kompas hebben verloren en wilden worden door het smerige plan van Trump af te sluiten om duizenden Iraniërs te vermoorden, terwijl de media van de wereld het echte verhaal niet zagen te midden van de boekdelen van clichés die werden gerepliceerd over pelgrimstochten en de islam. 

Het echte verhaal is toch hoe de EU – en individuele EU-regeringen – geen medische hulp naar Iran hebben gestuurd? Of liever dat Amerikaanse sancties dergelijke initiatieven verhinderen?

Blijkbaar heeft de regering van Trump zelf medische hulp aan Iran aangeboden, maar dit is begrijpelijkerwijs door de Iraanse leiders afgewezen uit angst dat het zal worden gebruikt om het regime uit te buiten. 

Maar verhalen over gezichtsmaskers waarvoor de Iraniërs daadwerkelijk contant hebben betaald en die door het VK zijn geblokkeerd, zouden ons allemaal zorgen moeten baren.

Is er een oplossing voor deze waanzin?

Er zijn enkele oproepen tot opschorting van de sancties tijdens de corona-crisis, zelfs van democraten in de VS, wat natuurlijk in overeenstemming is met wat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken er bij de VN op heeft aangedrongen zich te scharen. Maar deze oproepen zijn aan dovemansoren gericht.

Het is duidelijk dat de media een cruciale rol spelen in dit argument en niet de bandbreedte krijgen die het verdient. En vanwege dit vacuüm op gezamenlijke rapportage, zien we de Trump-administratie nu in zijn ware licht. 

We zien nu het sanctieplan tegen Iran in zijn naakte staat. We zien nu wat Trump echt wil.

Wetende dat Teheran geen hulp van de VS zou accepteren, zit er een donkere kant aan het aanbod van Trump dat zeer zorgwekkend is, dat onlangs werd onthuld in een debat met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, die pleit voor – niet tegen – militaire stakingen in Iran om het regime eindelijk op de knieën te krijgen. 

Hoe absurd het ook klinkt, de topmensen van de Trump-regering zien de corona-viruscrisis in Iran als een kans om te grijpen.

Maar hoe zit het met de EU, die zo’n centrale rol heeft gespeeld in de Iraanse sanctieonderhandelingen na de VS en waarvan de nieuwe chef van het buitenlands beleid een Trump-tegenstander zou zijn en een groot voorstander van de vroegere ‘Iran-deal’?

Nu is het zeker tijd voor de nieuwe evangelist van het buitenlands beleid, Josep Borrell, om naar voren te treden en de macht van het 27-landenblok te gebruiken om een ​​einde te maken aan de waanzin. De baas van de Europese Commissie, Ursula Van Der Leyen, heeft het gebrek aan eenheid tussen de EU-lidstaten uitgelicht – twee belangrijke punten benadrukt: wanneer er een echte crisis in Europa is, negeren regeringen het EU-beest en doen ze hun eigen ding; en ten tweede dat de EU zelf enorm slecht is toegerust en onvoldoende wordt gefinancierd om hoe dan ook daadwerkelijke gevolgen te hebben voor de bestrijding van het virus.

En dus, terwijl de baas van de Commissie blijft wankelen, zwijgt haar plaatsvervanger – Josep Borrell – over de belangrijkste kwestie die hem in de ogen kijkt en zal zijn eerste echte mislukking van het buitenlands beleid zijn: de kwestie van de Amerikaanse sancties tegen Iran laten passeren .

Het feit dat de EU niet heeft aangedrongen op nietigverklaring van Amerikaanse sancties is een schokkende aanklacht tegen haar eigen onmacht op het grote terrein van het buitenlands beleid, waardoor de Amerikanen alleen over het onderwerp moeten debatteren.

Toch is het niet belangrijk dat Ilhan Omar oproept tot opheffing van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Het idee is nog steeds het enige dat verstandig is om te doen in deze ongekende tijden, aangezien het niet alleen een nieuwe gelegenheid zou creëren voor een dialoog tussen Washington en Iran, maar het zou ook duizenden – misschien wel tientallen duizenden levens – van gewone Iraniërs redden die het westen eigenlijk niet haten en geen vlaggen verbranden en ‘dood aan Amerika’ zingen. 

Het Westen moet nu opstaan ​​en geteld worden. En als Borrell niet naar voren komt en het juiste doet, dan is het weer aan de EU-lidstaten om multilateraal te werken om het juiste te doen. En het afschaffen van deze kwade sancties tijdens de corona-pandemie is zeker het juiste, nietwaar?

Lees ook:  Wat de Kenosha-schutter ons vertelt over het Amerika van Donald Trump

Comments

comments