Onder sancties, Venezola’s verbazingwekkende coronavirusmaatregelen

Onder sancties, Venezola’s verbazingwekkende coronavirusmaatregelen

29 maart 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Binnen een paar uur na de lancering registreerden meer dan 800 Venezolanen in de Verenigde Staten zich  via een website van de Venezolaanse regering voor een noodvlucht van Miami naar Caracas.

Deze gratis aangeboden vlucht werd voorgesteld door president Nicolás Maduro toen hij vernam dat 200 Venezolanen vastzaten in de Verenigde Staten na het besluit van zijn regering om commerciële vluchten te stoppen als preventieve coronavirusmaatregel.

De belofte van één vlucht breidde zich uit tot twee of meer vluchten, aangezien duidelijk werd dat veel Venezolanen in de VS terug wilden naar Venezuela, maar de situatie blijft onopgelost vanwege het Amerikaanse verbod op vluchten van en naar het land.

Degenen die uitsluitend op de reguliere media vertrouwen, kunnen zich afvragen wie met een gerust hart de Verenigde Staten naar Venezuela zou willen verlaten.

Talloze verkooppunten – waaronder  het  tijdschrift TIME , de  Washington Post ,  The Hill ,  de  Miami Herald en anderen – publiceerden de afgelopen week meningen waarin Venezuela werd beschreven als een chaotische nachtmerrie.

Deze mediakanalen schetsten een beeld van een coronavirusramp, van incompetentie van de regering en van een land dat op instorten staat. De realiteit van de reactie van het coronavirus in Venezuela wordt helemaal niet gedekt door de reguliere media.

Wat elk van deze artikelen korter maakt, is de schade veroorzaakt door de sancties van de regering-Trump, die de economie en het gezondheidszorgsysteem verwoestten lang voordat de coronaviruspandemie uitbrak.

Deze sancties hebben miljoenen Venezolanen verarmd en hebben een negatieve impact op vitale infrastructuur, zoals elektriciteitsopwekking. Venezuela wordt belemmerd in het importeren van reserveonderdelen voor zijn elektriciteitscentrales en de resulterende stroomuitval onderbreekt de watervoorziening die afhankelijk is van elektrische pompen.

Deze, samen met tientallen andere implicaties van de  hybride oorlog tegen Venezuela , hebben over de hele linie een daling van de gezondheidsindicatoren veroorzaakt, resulterend in  100.000 doden  als gevolg van de sancties.

Wat specifiek coronavirus betreft, verhogen de sancties de kosten van het testen van kits en medische benodigdheden en verbieden ze de Venezolaanse regering om medische apparatuur te kopen van de VS (en van veel Europese landen).

Deze obstakels zouden Venezuela schijnbaar op weg helpen naar een worstcasescenario, vergelijkbaar met Iran (ook gehavend door sancties) of Italië (gehavend door bezuinigingen en neoliberalisme). In tegenstelling tot die twee landen heeft Venezuela al vroeg beslissende maatregelen genomen om de pandemie het hoofd te bieden.

Als gevolg van deze stappen en andere factoren bevindt Venezuela zich momenteel in het beste scenario. Op het moment van schrijven, 11 dagen na het eerste bevestigde geval van coronavirus, heeft het land 86 geïnfecteerde mensen, met 0 doden.

De buren hebben het niet zo goed gedaan: Brazilië telt  1.924 gevallen met 34 doden ; Ecuador 981 en 18; Chili 746 en 2; Peru 395 en 5; Mexico 367 en 4; Colombia 306 en 3. (Met uitzondering van Mexico hebben die regeringen allemaal actief deelgenomen en bijgedragen aan de door de VS geleide inspanningen voor regimeverandering in Venezuela.)

Waarom doet Venezuela het zoveel beter dan anderen in de regio?

Sceptici zullen beweren dat de regering-Maduro cijfers en sterfgevallen verbergt, dat er niet genoeg tests zijn, niet genoeg medicijnen, niet genoeg talent om een ​​pandemie adequaat aan te pakken. Maar hier zijn de feiten:

Ten eerste heeft internationale solidariteit een onschatbare rol gespeeld om de regering in staat te stellen de uitdaging aan te gaan. China stuurde diagnostische kits voor coronavirus waarmee  320.000 Venezolanen kunnen worden getest , naast een team van experts en heel veel voorraden. 

Lees ook:  Het gebruik van geduld is erg moeilijk, maar Poetin is erin geslaagd dit te doen

Cuba stuurde 130 artsen  en  10.000 doses interferon alfa-2b , een medicijn waarvan  bekend is dat het COVID-19-patiënten helpt herstellen . Rusland heeft de  eerste van verschillende ladingen medische apparatuur en kits verzonden .

Deze drie landen, die routinematig worden gekenmerkt door de Amerikaanse instelling voor buitenlands beleid als slecht, bieden solidariteit en materiële steun.  De Verenigde Staten bieden meer sancties  en het IMF, waarvan  algemeen bekend is dat het onder Amerikaanse controle staat , weigerde een Venezolaans verzoek om $ 5 miljard aan noodfinanciering dat zelfs  de Europese Unie steunt .

sancties

Ten tweede heeft de regering snel een plan uitgevoerd om de verspreiding van de ziekte in te dammen. Op 12 maart, een dag voor de eerste bevestigde gevallen, kondigde president Maduro een noodsituatie op gezondheidsgebied af, verbood het menigten zich te verzamelen en annuleerde vluchten uit Europa en Colombia.

Op 13 maart, dag 1, testten twee Venezolanen positief; de regering annuleerde lessen, begon gezichtsmaskers op metro’s en aan de grens te eisen, gesloten theaters, bars en nachtclubs, en beperkte restaurants om mee te nemen of te bezorgen.

Het moet herhaald worden dat dit op dag 1 was van een bevestigde zaak; veel Amerikaanse staten moeten deze stappen nog nemen. Op dag 4 werd een nationale quarantaine van kracht (equivalent aan orders ter plaatse) en werd een online portaal met de naam Homeland System (Sistema Patria) hergebruikt om potentiële COVID-19-gevallen te onderzoeken.

Op dag 8 waren 42 mensen besmet en ongeveer  90% van de bevolking luisterde naar de quarantaine . Op dag 11 hadden meer dan  12,2 miljoen mensen de enquête ingevuld , werden meer dan 20.000 mensen die ziek meldden thuis bezocht door medische professionals en werden 145 mensen doorverwezen voor coronavirusonderzoek. De regering schat dat Venezuela zonder deze maatregelen  3.000 besmette mensen en een groot aantal doden zou hebben .

Ten derde was het Venezolaanse volk in staat om een ​​crisis aan te pakken. In de afgelopen 7 jaar heeft Venezuela de dood meegemaakt van een razend populaire leider, gewelddadige rechtse protesten, een economische oorlog gekenmerkt door tekorten en hyperinflatie, sancties die de economie hebben vernietigd, een voortdurende staatsgreep, pogingen tot militaire opstanden, aanvallen op het publiek nutsbedrijven, black-outs, massamigratie en bedreigingen van Amerikaanse militaire actie.

Het coronavirus is een ander soort uitdaging, maar eerdere crises hebben geleid tot veerkracht onder het Venezolaanse volk en versterkte solidariteit binnen gemeenschappen. Er is geen paniek op straat; in plaats daarvan zijn mensen kalm en volgen ze gezondheidsprotocollen.

Ten vierde: massa-organisatie en prioriteit geven aan mensen boven alles. Gemeenten en georganiseerde gemeenschappen hebben het voortouw genomen door gezichtsmaskers te produceren, het CLAP-voedselvoorzieningssysteem draaiende te houden (dit maandelijkse voedselpakket bereikt 7 miljoen gezinnen),  huisbezoeken van artsen te vergemakkelijken  en het gebruik van gezichtsmaskers in het openbaar aan te moedigen.

Meer dan 12.000 medische scholieren in hun laatste of voorlaatste studiejaar hebben zich aangemeld voor huisbezoeken.

De regering-Maduro van haar kant  schortte de huurbetalingen op , stelde een landelijke bevriezingsstop in, gaf bonussen aan arbeiders, verbood telecommunicatie om de telefoon of het internet van mensen af ​​te sluiten, bereikte een overeenkomst met hotelketens om 4.000 bedden te verstrekken in het geval de crisis escaleerde, en beloofde om de salarissen van werknemers van kleine en middelgrote bedrijven te betalen.

Te midden van een volksgezondheidscrisis – verergerd door een economische crisis en sancties – is de reactie van Venezuela geweest om voedsel te garanderen, gratis gezondheidszorg en wijdverbreide tests te bieden en verdere economische druk op de arbeidersklasse te verlichten.

De Amerikaanse regering heeft niet gereageerd op het verzoek van de regering-Maduro om een ​​uitzondering te maken voor Conviasa Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij die onder sanctie staat, om de in de Verenigde Staten gestrande Venezolanen terug te vliegen naar Caracas.

Gezien alles wat er gebeurt in de Verenigde Staten, waar de  behandeling met COVID-19 bijna $ 35.000 kan kosten  en de regering  de mogelijkheid overweegt om de economie voorrang te geven boven de levens van mensen , begrijpen deze Venezolanen die wachten om naar huis te gaan misschien dat hun kansen om het coronavirus te overleven – zowel fysiek als economisch – zijn veel beter in een land dat gezondheid belangrijker vindt dan winst.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Coronavirus: Een gezondheid noodgeval of is er een andere agenda


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments