Opstand in zuiden Italië door corona: aanvallen op supermarkten het volk is het zat!

29 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

De Italiaanse premier Conte heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de ergste financiële nood te ledigen. Met name in het arme zuiden van Italië lijken steeds meer mensen moeite te hebben om hun boodschappen te betalen, met dreigende protesten tot gevolg. De regering heeft 4,7 miljard euro vrijgemaakt .

De lockdown, die in Italië nu al drie weken duurt, begint financieel nijpend te worden. Door het wegvallen van werk zijn veel Italianen in de problemen gekomen. Veel bedrijven zijn al weken dicht en werknemers zitten thuis. De werkloosheidsuitkeringen laten door de trage bureaucratie nog even op zich wachten en veel mensen hebben geen recht op sociale zekerheid.

Vooral in het arme zuiden van het land, waar zwartwerken wijdverbreid is, betekent geen werk dus geen inkomen. Volgens het Italiaanse bureau voor de statistiek werken zo’n 3,7 miljoen Italianen zonder belasting of sociale lasten af te dragen. Dat zijn veelal horecamedewerkers, bouwvakkers en winkelpersoneel. Tachtig procent van het zwartwerken in Italië is geconcentreerd in het zuiden.

Boodschappen niet betalen

De afgelopen dagen waren er meldingen van aanvallen op supermarkten in onder andere Napels en Palermo, en wanhopige Italianen die boodschappen deden zonder af te rekenen. De politie heeft de centrale regering in Rome gewaarschuwd voor het gevaar van protesten of opstanden in het zuiden als er niet snel een oplossing komt.

Lees ook:  De arme kleine president wil nog een prijs

Zaterdagavond kondigde de premier aan in totaal 4,7 miljard euro per direct ter beschikking te stellen van de mensen die het het meeste nodig hebben. Het grootste deel, 4,3 miljard is een voorschot op het bedrag dat centrale overheid jaarlijks overmaakt naar de gemeentes, de rest is extra.

Voedselbonnen

Gemeenten kunnen zelf bepalen wie voor een vergoeding in aanmerking komt. Premier Guiseppe Conte maakt bekend dat onder meer geld is vrijgemaakt voor voedselbonnen en – pakketten. Vrijwilligers van de Burgerbescherming gaan langs huizen om eten te brengen bij mensen die in quarantaine zitten of ziek zijn.

Conte deed ook een beroep op supermarktketens om mensen met speciale bonnen 5 tot 10 procent korting te geven. ,,Mensen lijden psychisch. Ze zijn het niet gewend binnen te blijven. Maar ze lijden ook financieel’’, aldus Conte. Deze noodmaatregelen duren tot 15 april.

Mensen lijden psychisch, maar ook financieel

Premier Guiseppe Conte

Onder naam ‘Cura Italia’ had de regering Conte de afgelopen weken al 25 miljard euro beschikbaar gesteld om de economische malaise die met de coronacrisis gepaard gaat het hoofd te bieden, maar tot op heden was er nog geen geld beschikbaar. Daarbij gaat het onder andere om tijdelijke WW, financiële steun aan bedrijven en ZZP’ers, het tijdelijk stopzetten van hypotheken en een bonus voor werkende ouders om een babysitter in te huren.

Lees ook:  Hoe Donald Trump van plan is de Amerikaanse democratie omver te werpen

italie

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Servië Protestexplosie - Vučić Gevangen tussen Coronavirus en Kleurrevolutie
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments