Corona-climax begin juni? Duitse onderzoekers ontwikkelen twee scenario’s

Corona-climax begin juni? Duitse onderzoekers ontwikkelen twee scenario’s

31 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Deskundigen zijn het erover eens dat het hoogtepunt van de epidemie in Duitsland nog steeds nabij is. Onderzoekers hebben nu een model ontwikkeld waarmee ze dit kunnen voorspellen: de golf van infecties zou begin juni bovenaan kunnen staan. Wat zit er achter de analyse.

“Duitsland staat nog maar aan het begin van de epidemie”. Lothar Wieler herhaalt deze ontnuchterende verklaring regelmatig. Het hoofd van het Robert Koch Institute maakte bij elke persconferentie duidelijk dat de hoogtepunten van corona-infecties nog moesten komen. Wanneer hebben experts deze vraag tot nu toe niet kunnen beantwoorden.

Wetenschappers van de Johannes Gutenberg Universiteit Mainz en de Universiteit van Hamburg wilden de situatie nu verduidelijken. Ze berekenden hoe lang de epidemie in Duitsland zou voortduren. Met behulp van een wiskundig model ontwikkelden ze twee mogelijke scenario’s: in het normale, eerder pessimistische scenario duurt de epidemie tot augustus, in een optimistisch scenario tot juli.

Normaal scenario: piek in juni, eind augustus

De voorspelling: als het contactblok na Pasen wordt opgeheven, kan de epidemie begin juni zijn hoogtepunt bereiken . Op dit moment zouden ongeveer 1,3 miljoen mensen tegelijkertijd ziek zijn , het aantal gevallen zou dan afnemen en in augustus naar nul gaan . In september zouden er geen nieuwe infecties meer zijn.

corona

De afbeelding toont het verloop van de epidemie in drie varianten:

  • zonder enige openbare inmenging
  • met contactblokken (dit omvat ook de sluiting van openbare voorzieningen, scholen, kleuterscholen, enz.)
  • met verlengde contactblokken

In hun model gingen de wetenschappers ervan uit dat zieke mensen na gemiddeld 14 dagen zouden herstellen. Als de maatregelen en de sluitingen van contacten nog een maand na Pasen worden gehandhaafd, zou dit zowel het hoogtepunt van de epidemie als het einde met nog een maand uitstellen.

Lees ook:  Onderzoekers die de verspreiding van het coronavirus modelleren, benadrukken het belang van het vermijden van drukke binnenruimtes

Maatschappelijke maatregelen maken de toename van ziekten af

“Openbare maatregelen, zoals een contactverbod, drukken de toename van ziekten tijdelijk af en verlengen de duur van de epidemie”, leggen de wetenschappers uit. “In de piek zijn tot 200.000 mensen ziek in het optimistische scenario, in het normale scenario zijn de waarden ongeveer een miljoen.” De onderzoekers gaan ervan uit dat in het normale scenario zes procent van de (gerapporteerde) bevolking op lange termijn ziek zou zijn geweest.

Voor hun model verdeelden de wetenschappers de Duitse bevolking in vier groepen:

  • gezond zonder infectie
  • werd ziek met Covid-19
  • gezond na herstel / na (bijna) symptoomvrije infectie
  • is overleden

De onderzoekers kozen 24 februari 2020 als startpunt, op welke dag voor het eerst een zieke werd aangemeld bij het Robert Koch Instituut. Hun model beschrijft de ontwikkeling tot het einde van het jaar op basis van de gegevens van het RKI. ‘Met behulp van geschikte statistische methoden kunnen we onze modelgroepen gebruiken om de ontwikkeling van de zieken in de gegevens te volgen’, leggen de wetenschappers uit. “Ons model beschrijft dus de ontwikkeling van 24 februari tot de huidige marge (bijna volledig) precies.”

Er werd een groot aantal niet-gemelde gevallen opgenomen

Er mag echter niet worden vergeten dat er een groot aantal niet-gemelde gevallen is. De cijfers van het Robert Koch Instituut laten niet zien hoeveel mensen in Duitsland daadwerkelijk besmet zijn met Sars-CoV-2, en evenmin hoeveel van hen vervolgens ziek zijn geworden. Om deze reden hebben de onderzoekers verdere parameters ingevoerd om de komende maanden een nauwkeurige voorspelling te kunnen doen:

Lees ook:  VN-Secretaris roept op tot wereldwijd staakt-het-vuren

‘Er wordt vermoed dat infectie met coronavirussen slechts bij ongeveer 20 procent symptomen veroorzaakt’, leggen de wetenschappers uit. Het tweede stuk informatie dat de onderzoekers nodig hadden: het percentage mensen dat aan het einde van de epidemie besmet was. ‘Meestal wordt aangenomen dat dit rond de 50 tot 60 procent is’, leggen de wetenschappers verder uit. Beide cijfers gaan echter gepaard met grote onzekerheid.

“Als we deze twee waarden samen nemen, komen we meteen tot een resultaat. Als 60% langdurig besmet is en 20% van de geïnfecteerden ziek wordt, komen we na het einde van de epidemie bij 12 procent van de zieken. ‘De wetenschappers gaan ervan uit dat slechts ongeveer de helft van de zieken wordt gemeld, de andere helft gaat bijvoorbeeld niet weg Arts of de symptomen zouden worden geclassificeerd als een “normale verkoudheid”. ‘Dan, aan het einde van de epidemie, zou er zes procent zijn van degenen die voor Duitsland worden gemeld .’ Dat zijn ongeveer vijf miljoen mensen met 83,1 miljoen inwoners .

Het alternatief: “Het optimistische Hubei-scenario”

Vanwege de onzekerheid van de gegevens creëerden de wetenschappers een tweede scenario: het “optimistische Hubei-scenario”. Hiervoor keken ze naar de gegevens uit Zuid-Korea en China . In Hubei bedroeg het aantal ziekmeldingen in de totale bevolking ongeveer één op de 1000. “Om wat voorzichtiger te zijn en de cijfers beter te vergelijken met de vorige parameters, verhogen we deze waarde tot 6 van de 1000.” Dat zou het einde zijn Epidemie in Duitsland treft niet zes procent van de totale bevolking, maar slechts 0,6 procent .

Lees ook:  N95-maskers verkopen over de hele wereld als mensen overal paniek over de Coronavirus-pandemie

Dit scenario is ook beschikbaar in drie versies; als de contactblokken na Pasen worden opgeheven, kan de piek verschuiven naar half mei en het einde al in juli . “Met ongeveer 200.000 mensen tegelijkertijd ziek, zou dit op een niveau zijn dat grote uitdagingen zou vormen voor ons gezondheidssysteem”, leggen de wetenschappers uit. Als de maatregelen daarom met nog eens zes weken worden verlengd, neemt het aantal zieken af ​​tot 120.000. ‘Maar de duur van de epidemie zal dan ook langer worden ‘, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers benadrukken dat het eerste, pessimistische scenario overeenkomt met de standaardaannames van de epidemiologen en het gezondheidssysteem extreem onder druk zou zetten: ‘In dit pessimistische scenario zouden er miljoenen zijn.’

Onderzoekers hopen op positieve trends

Ze hopen dat dit scenario niet wordt bevestigd. De maatregelen van de federale staat van 13 maart hadden de groei van zieken bijna gehalveerd. ‘Als deze positieve trend doorzet, kunnen de scenario’s verbeteren.’

Bovendien hopen ze dat de immunisatie bij de bevolking sneller zal verlopen dan bij “normale” griepepidemieën. “Zelfs dan zou de epidemie sneller kunnen eindigen.” Verder zouden nog strengere gezondheidsmaatregelen ook kunnen leiden tot een nog grotere daling van de groeisnelheid.

De economische kosten zouden echter aanzienlijk zijn, de eerste schattingen zijn beangstigend. “Het zou de moeite waard zijn om te overwegen de contactbarrières te beperken tot de bevolkingsgroepen die het meest waarschijnlijk bang zijn voor een ernstig verloop van de CoV-2-ziekte.” Hiervoor bevelen de wetenschappers ondersteuning in heel Duitsland aan, wat bijvoorbeeld een boodschappenservice en persoonlijke, contactloze ontmoetingen mogelijk maakt.

Comments

comments