“Dit is geen crisis, maar een ramp”

“Dit is geen crisis, maar een ramp”

31 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

De situatie in het centrale Spaanse coronavirusinfectiecentrum is dodelijk. Interview met een besmette werknemer in het instortende gezondheidssysteem van Madrid

De situatie in Spanje verslechtert al dagen. Het land staat op het punt de toppositie in Europa in Italië in te nemen in de coronaviruscrisis . In feite is het aantal officieel geregistreerde sterfgevallen, dat met toenemende voorzichtigheid moet worden behandeld, de laatste dagen in Spanje hoger dan in Italië. Een nieuw record van 838 sterfgevallen werd zondag in Spanje geregistreerd, vergeleken met officieel 756 in Italië. Maandag waren er weer 812 in beide landen en dinsdag was er een nieuw record met 849 officiële coronavirussterfgevallen .

De drastische maatregelen in Italië, waarbij alle activiteiten 10 dagen geleden tot basisdiensten werden teruggebracht, lijken te stabiliseren. In Spanje, tot dusver in een “vreemde alarmtoestand” , kan daar geen sprake van zijn. Om deze reden had de sociaal-democratische regering zaterdag geen andere optie om eindelijk de “lockdown” aan te kondigen waar veel experts al lang om vroegen . Bij de implementatie waren er echter weer enorme problemen, vandaar de reductie naar basisdienstenreal wordt pas op dinsdag geïmplementeerd. Inmiddels zijn 8.189 doden officieel geregistreerd (11.591 in Italië). In Spanje is de curve veel steiler dan in Italië. En dat betekent dat het hier waarschijnlijk nog erger wordt.

Telepolis sprak met Eduardo Fernández Ulloa over de situatie in het land, vooral in de gezondheidssector in het centrale besmettingsgebied van Madrid. Hij is een van de 12.000 Spaanse gezondheidswerkers (vanaf maandag) die het virus nu hebben opgelopen. Tot aan zijn infectie werkte hij op de intensive care van het Infanta Sofía-ziekenhuis in San Sebastián de los Reyes, nabij de hoofdstad van Madrid, in de zwaar getroffen regio van Madrid.

 Hoe lang weet je al dat je besmet bent met de Covid-19, hoe gaat het en waar ben je?
Eduardo Ulloa: Ik weet sinds afgelopen vrijdag dat ik positief ben. Ik heb sinds afgelopen woensdag klachten. Ik heb dit onmiddellijk gemeld bij de verantwoordelijke autoriteiten en daarna is er op vrijdag een test uitgevoerd. Het resultaat werd mij zaterdag meegedeeld. Ik zit sinds woensdag in quarantaine in een kamer in ons kleine appartement. Ik kan er niet uit en heb alleen via videogesprekken contact met mijn relatie, die moest verhuizen naar de huiskamer. Ik heb nog minimaal 14 dagen, maar gelukkig heb ik alleen zwakke symptomen. Ik heb geen koorts, maar ik heb vandaag hoofdpijn, ik heb druk op mijn borst, maar geen ademhalingsproblemen.
 Welke criteria zijn er om een ​​quarantaine te verwijderen?
Eduardo Ulloa: Ze zijn recentelijk ook veranderd. Dit is nu hoe het wordt gedaan: als u geen symptomen meer heeft, wordt een nieuwe test gestart. Afhankelijk van het resultaat kan ik dan weer aan het werk of in quarantaine blijven.
 Hoe is het mogelijk dat bijna 15% van alle bevestigde infecties artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel treft?
Eduardo Ulloa: Dat komt omdat we moeten werken zonder de nodige beschermingsmiddelen. Beschermende maskers met beschermingsklasse FFP3, die voor bepaalde risicogroepen worden gebruikt, waren op de tweede dag niet meer beschikbaar. We kregen toen te horen dat er ook geen zal zijn en dat we tevreden moeten zijn met FFP2. Ze bieden enige bescherming, maar niet de voorgeschreven. De eisen werden vervolgens steeds meer aangepast en in vorm verlaagd, omdat beschermende uitrusting schaarser werd, in plaats van gebaseerd op de echte bescherming die we nodig hebben. We moeten echter niet alleen denken aan artsen en verpleegkundigen, maar aan het hele personeel in ziekenhuizen dat nog slechtere beschermingsmiddelen krijgt.
 Is er de afgelopen dagen iets verbeterd?
Eduardo Ulloa: Nee, de situatie is nog verder verslechterd. Het wordt steeds kafkaesker, de druk op het personeel neemt toe, er wordt niet voorzien in persoonlijke beschermingsmiddelen (EPI). Het is beloofd, maar ik neem aan dat de verantwoordelijken niet weten wanneer iets wordt afgeleverd. Dit komt door het gebrek aan preventie. Het werd niet gekocht wanneer het nodig was en nu is de markt schoongeveegd. Zelfs als je iets wilt kopen, vind je niets. We moeten schorten maken van vuilniszakken, gezichtsschermen worden gemaakt met onderdelen van 3D-printers.
 Hoe is de situatie op de intensive care-afdelingen (IPF) waar u werkt?
Eduardo Ulloa: Dit is een zone met een hoog risico omdat de opgenomen patiënten een grote virale last hebben. En de gebruikelijke activiteiten in een IPF verhogen het risico verder omdat er aan de luchtwegen wordt gewerkt en er aërosolen worden gevormd. Het virus verspreidt zich theoretisch als een druppelinfectie, maar er zijn al studies dat het in gesloten ziekenhuiskamers met een groot aantal virusdeeltjes kan blijven, zelfs in de kamerlucht, daarom hebben we een bijzonder hoge beschermingsklasse nodig.

“Het gezondheidssysteem in Madrid is al jaren bloedloos”

 Wat is de huidige situatie in het ziekenhuis waar u werkt?
Eduardo Ulloa:De Infanta Sofía staat op instorten. De eerstehulpafdeling loopt over. De wachtkamer, waar familieleden zouden moeten wachten, is omgetoverd tot behandelkamer, waar patiënten ook tot 48 uur moeten wachten op een onderzoek. De kamer is hiervoor niet ingericht, men zit lange tijd op metalen banken en metalen stoelen. In het ziekenhuis zijn geen vrije ruimtes, ook al is de fysiotherapieruimte al bezet met bedden. Onze IPF heeft doorgaans een capaciteit van acht bedden. Het is verdrievoudigd tot 24 in andere gebieden. Maar met het grote aantal personeelsleden dat door gebrek aan bescherming is besmet, ontbreekt steeds meer personeel. Het is een personeelsbestand dat al tot het minimum is teruggebracht. Het is erg moeilijk om met de situatie om te gaan.
Hadden experts uit China niet gewaarschuwd voor een dergelijke situatie en zeiden dat het essentieel was om medisch personeel te beschermen?
Eduardo Ulloa: Natuurlijk. En stel je voor dat hier in Madrid in totaal 2000 ziekenhuisbedden en 3000 banen zijn geschrapt sinds 2010 met het excuus van de laatste crisis. We missen nu deze bedden en medewerkers. U kunt zich nu haasten om personeel te werven, maar dat kan niet hetzelfde. Nu heb je personeel nodig dat 100% presteert. Je kunt een pas ingehuurd persoon niet vragen om dat te doen. Mensen moeten zich vestigen, het bedrijf leren kennen, de processen leren, geïnstrueerd worden. Hier is geen tijd voor omdat de planning verkeerd was. We hebben hier geen gezondheidscrisis, maar een gezondheidsramp omdat het systeem al jaren in Madrid is uitgeroeid. Het kan niet meer correct reageren.
 Hoe komt het dat de spoedeisende hulp overloopt, maar hele delen van het ziekenhuis leeg zijn?
Eduardo Ulloa: Hier is een hele sectie leeg en ongebruikt. Dat is 6500 vierkante meter verdeeld over drie verdiepingen, waarop 200 bedden kunnen worden ondergebracht. Toen we vroegen om de sectie in gebruik te nemen, werd ons verteld dat dit onmogelijk was omdat er werk voor nodig was. Dit is een excuus als er een noodhospitaal met maximaal 5000 bedden wordt gebouwd in het Ifema-beurscentrum, dat nooit bedoeld was als ziekenhuis, waar veel toevoerleidingen voor ventilatie en andere leidingen moeten worden aangelegd. Dit alles is hier in het ziekenhuis beschikbaar. Het lege gedeelte is van een privébedrijf, aangezien Infanta Sofía een project is met privéparticipatie.
Er zijn ook ongebruikte secties en vloeren in Madrid in andere ziekenhuizen. Zou het niet , gezien de scènes uit Dantesque , tijd zijn om ze in beslag te nemen en toe te rusten om de ineenstorting te voorkomen in plaats van een propagandaspektakel te houden zoals in het Ifema-expositiecentrum?
Eduardo Ulloa: Natuurlijk. En de investering daar is van korte duur. Dit is geen ziekenhuis, maar een expositiecentrum. Als er geld wordt geïnvesteerd, moet het op de toekomst zijn gericht. Dus het geld zou moeten stromen naar de vestiging van gebouwen in ziekenhuizen die al zijn gebouwd om duurzaam te zijn. Ze kunnen later worden gebruikt. En dat we meer capaciteit nodig hebben, is meer dan duidelijk geworden. Aangezien de regering alarm heeft geslagen, zou zij particuliere bedrijven moeten dwingen de beschikbare capaciteit beschikbaar te stellen om deze ramp aan te pakken.
Maar heeft premier Pedro Sánchez niet meer dan twee weken geleden de wekker gezet ?
Eduardo Ulloa: Dat klopt, maar er is verwarring. Omdat de verantwoordelijke autonome regeringen de controle hebben. Hier is de regionale regering in Madrid. Het moet ervoor zorgen dat de capaciteiten worden benut. Het bedrijf rekende voor de bouw van de ziekenhuizen op particuliere investeerders en wil zich niet van het model distantiëren. Het testament ontbreekt, de mogelijkheden zijn er.
Zou het, gezien de ramp die op dit moment vele levens kost, niet de tijd zijn dat de centrale regering de touwtjes in handen neemt? Moet Sanchez niet nadenken over het gedwongen bestuur van de regio, geregeerd door rechtse conservatieve partijen?
Eduardo Ulloa: Ik denk dat dat in dit specifieke geval passend zou zijn. Ik weet niet of paragraaf 155 nodig is, maar nationalisatie van deze particuliere capaciteiten is nodig om ze beschikbaar te maken voor het publiek zoals we ze nodig hebben in Madrid. Ze maken sowieso officieel deel uit van de gezondheidszorg in Madrid. Deze kamers hadden nooit in particuliere handen mogen komen en hadden jaren in gebruik moeten zijn, zoals herhaaldelijk is beloofd. We moeten dit nu implementeren, ook al duurt het een maand om de gebieden in gebruik te nemen. Want ook binnen een maand hebben we deze capaciteiten nog dringend nodig. Mensen brengen gemiddeld 28 dagen door op de intensive care-afdeling en daarna gaat de zorg door op de normale gebieden.

“Ik neem aan dat het werkelijke dodental in Europa zo beangstigend hoog is dat geen enkele regering het beseft”

 Heeft Spanje of Madrid het hoogtepunt van de pandemie bereikt, zoals het van de regering klinkt?
Eduardo Ulloa: Nee. Net zoals de eisen voor beschermingsmiddelen zijn aangepast, is het aantal besmette mensen veranderd. Sinds een paar dagen is er hier in Madrid geen concrete test met mensen die de typische symptomen vertonen. Dit zijn vermoedelijke gevallen en niet langer bevestigde gevallen. Dus als Madrid de gegevens naar het ministerie van Volksgezondheid stuurt, zal het aantal nieuwe infecties sterk afnemen. Maar ze vallen niet echt. En er is actie tegen de eis van de Wereldgezondheidsorganisatie dat: testen, testen, testen. Naarmate er meer wordt getest in Duitsland, is het sterftecijfer daar ook aanzienlijk lager dan in Spanje.
 Betekent dit dat het dodental niet meer klopt, wat voorheen een betrouwbaarder cijfer was?
Eduardo Ulloa: Zelfs nu houden deze cijfers geen rekening met de doden die thuis of bij bejaarden zijn gestorven omdat ze ook niet worden getest. Er is gewoon geen controle om te zien of ze zijn gestorven aan coronavirus. Ze worden dus ook niet meegeteld. Dit is echter geen exclusiviteit in Spanje, maar gebeurt ook in andere landen. Ik neem aan dat het werkelijke dodental in Europa zo angstaanjagend hoog is dat geen enkele regering het beseft.
 Hoe beoordeelt u de eerdere acties van de sociaal-democratische centrale regering in de strijd tegen de pandemie?
Eduardo Ulloa:Aanvankelijk reageerde het desastreus slecht, omdat de controle op deze manier aan de regionale overheid werd overgelaten. En het heeft hier in Madrid niets gedaan. Er werd geen materiaal aangeschaft en er werd geen personeel ingehuurd voor wapening en er werden geen tests uitgevoerd. Madrid is een broeinest van infectie geworden en je hebt je eerste kans verloren. Je kon niet bepalen wie wie heeft besmet. En het excuus dat wat er ging komen onvoorstelbaar was, telt niet. Niet alleen lagen de cijfers uit China op tafel, die door culturele en politieke verschillen anders kunnen worden geïnterpreteerd. Er waren ook gegevens uit Korea of ​​Italië. Deze laatste zijn onze buren en lijken erg op ons. Spaanse collega’s die in Italië werken waarschuwden ons ook weken geleden. Toen nam de centrale regering de controle over
Zou het hebben geholpen Madrid en andere infectiebronnen af ​​te sluiten , zoals veel experts in een vroeg stadium eisten?
Eduardo Ulloa: Natuurlijk. Ik bekritiseer vooral de regionale overheid hier, maar de centrale regering neemt er geen verantwoordelijkheid voor. Veel zaken zijn slecht en te laat gedaan, mede vanwege de economische impact. Maar daar is een overheid voor, zij heeft adviseurs. In zo’n situatie moet je moedig zijn en beslissingen nemen, vooral met Italië in gedachten. De maatregelen die nu van kracht zijn, hadden aan het begin van de crisis moeten worden uitgevoerd.

‘Als de medische staf geen nieuwe infecties krijgt, wie behandelt dan de zieken?’

 Wat verwachten mensen zoals jij op de eerste rij nu van de regering?
Eduardo Ulloa: Ik kan je vertellen waar we om vragen. Ik weet alleen niet zeker of iemand dat in de huidige situatie kan. We vragen om geschikte beschermingsmiddelen, maar het is praktisch onmogelijk te vinden op de wereldmarkt. Daarom moet de nationale productie nu worden gewijzigd om de lokale aanvoer te garanderen. Dit kost wat tijd en had al lang geleden moeten zijn gestart. Als de medische staf geen nieuwe infecties krijgt, wie behandelt dan de zieken?
Je komt in contact met collega’s van andere ziekenhuizen in Madrid. Hoe is de situatie daar, stort het systeem daar al in?
Eduardo Ulloa: Er zijn ziekenhuizen waar het erger is dan de onze. In Infanta Sofía beschrijf ik de situatie als ondraaglijk. Maar ik wil niet in de huid van andere collega’s zitten. Er zijn ziekenhuizen waar 200 mensen op een bed wachten en niemand weet waar ze heen moeten. Sommige zieken liggen op de gang op de grond omdat er niet eens meer stoelen zijn. Soms moeten artsen de moeilijkste beslissingen nemen die ze zich nooit hadden kunnen voorstellen, bijvoorbeeld wie er wordt geventileerd en wie niet. Oorlogsgeneeskunde wordt gebruikt.
Maar ik ben verpleegster en geen militair en dat is geen oorlog. We hebben een enorme morele last op onze schouders om niet te spreken van de patiënten die alleen zijn en geen bezoek mogen ontvangen. Maar we laten niemand zomaar aan hun lot over in het ziekenhuis. Mensen worden hier verzorgd en behandeld tot soms het fatale resultaat onvermijdelijk is. Het is echter vaak alleen palliatieve en geen curatieve zorg.
We hebben niet de middelen om iedereen te behandelen, dus we moeten beslissen wie grotere overlevingskansen heeft. Het is heel moeilijk. En trouwens, het is voor mij nu een gruwel om hier opgesloten te zitten in vier muren, terwijl de collega’s volledig overbelast zijn en ik kan ze nu niet steunen. Nu ik vooral tijd heb om over dingen na te denken, is dat een heel slecht gevoel.
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Saoedi-Arabië stopt bedevaarten door virus, Iran zegt 26 doden

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Het is onwaarschijnlijk dat iemand op de een of andere manier aan de effecten van Corona zal ontsnappen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments