Hoe ga je om met coronapatiënten in Nederland?

Hoe ga je om met coronapatiënten in Nederland?

31 maart 2020 0 Door Indignatie redactie

Tot dusver zijn er geen verpletterende foto’s van doodskisten, militaire vrachtwagens of overlopende intensive care-afdelingen zoals we die kennen uit Italië en Spanje. Wat heeft ons land tot dusver anders gedaan bij de behandeling van coronapatiënten dan de buurlanden?

Ook in Nederland neemt de druk op ziekenhuizen en intensivecareafdelingen toe. Ook hier trad het carnaval, vooral in Brabant, op als broedplaats. Terwijl doktoren in Italië al weken klagen over “triage”, hebben hulpverleners in dit land nog maar net richtlijnen gepubliceerd volgens welke doktoren moeten beslissen welke patiënt intensieve medische behandeling of zelfs kunstmatige beademing moet krijgen en welke alleen palliatieve medische zorg moet krijgen.

Artsen en verpleeghuizen in Nederland zeggen gezamenlijk dat ze altijd nadenken of ze iemand kunnen sturen die zo ernstig ziek is dat ze naar een intensive care-afdeling moeten. Dat hadden ze altijd gedaan en Corona had daar niets aan veranderd. Bij voorafgaand overleg met de patiënten bij hun opname in de bejaardentehuis, in overleg met de families in een acuut geval en in overeenstemming met de overlevingskansen zouden ze zorgvuldig overwegen.

De situatie in Nederland wordt in Duitsland over het algemeen weinig waargenomen. Misschien komt dit doordat de meren en skigebieden van Noord-Italië wel deel uitmaken van het uitgebreide recreatiegebied van Beieren, maar niet van Heinsberg of Tilburg. Vanuit het zuiden van Duitsland is Nederland ver weg. In vier uur rijden bent u vanuit München over de Alpen aan het Gardameer. Het duurt langer om Venlo te bereiken. Omdat het gevaar eerder onder uw huid komt. Uiteindelijk kwam de epidemie deze keer uit het zuiden, met een tussenstop bij de après-ski. En trouwens, wie verstaat in Duitsland de Nederlanders?

Het is opvallend hoe weinig opgewonden mensen in Nederland over Corona hebben gerapporteerd. Zelfs “De Telegraaf”, het nationale roddelblad, is lange tijd relatief gereserveerd, hoewel de maatregelen van de regering zeer controversieel zijn. Mede onder druk van de Duitse districtsbestuurders die vrezen dat het virus in de directe omgeving van Nederland weer in hun districten zal sijpelen. De regering-Rutte moet haar oorspronkelijk nagestreefde concept van massa-immunisatie voortdurend bijstellen. Het is zelfs recentelijk bekend geworden als “oorlogskabinet” in Den Haag.

De maatregelen van de regering zijn sinds enkele dagen dezelfde als die in Duitsland, maar zijn momenteel veel minder streng. Er is en blijft veel kritiek op het standpunt van de regering, met name van Geert Wilders, maar ook van de sociaal-democraten. Der Spiegel deed verslag van de laatste overheidsmaatregelen. Op 22 maart waren in totaal 4.749 met Corona geïnfecteerde mensen getest, van wie in totaal 213 waren overleden op 22 maart.

Nederlandse rust

Is dit rust omdat de Oranjes later zijn dan de Italianen, of zijn ze gewoon een rustiger volk?

Is het omdat er een invloedrijke piëtistische kerk in Nederland is die bijvoorbeeld vaccinaties of bloedtransfusies strikt afwijst als menselijke inmenging in Gods wil?

Lees ook:  Aandeel buitenlanders in de gevangenissen van Duitsland en Nederland is sterk gestegen

Komt het door de betere ziekenhuis- en zorginfrastructuur? Italië heeft een staatsgezondheidsstelsel, maar waar de staat het ook regelt, bespaart het meestal. Afgezien van het feit dat veel Italiaanse ziekenhuizen 40 jaar lang chronisch ondergefinancierd waren, maakte de financiële crisis van 2008 het nog erger. Vooral sinds de financiële crisis is het ziekenhuissysteem ronduit kapot gegaan en zijn de bedden verlaagd. De EU en Duitsland zijn niet geheel onschuldig aan bezuinigingsbeleid.

Komt het doordat sommige huizen zelf zuurstof kunnen ventileren?

Is het omdat de Nederlandse jeugd, zoals veel jonge Italianen, niet emigreerde op zoek naar werk en de oude en kwetsbare achterbleven in het land?

Is het omdat ze een andere route hebben geprobeerd, namelijk massale immunisatie, en de bevolking, ook al moest premier Rutte nu andere maatregelen aankondigen?

Situatie een week geleden: nog relatief ontspannen

Ook in Nederland, vooral in Brabant, voelen ziekenhuizen steeds meer de drukte van patiënten die worden opgenomen in het nieuwe Corona-virus. Ze verplaatsen ernstig zieke mensen naar andere ziekenhuizen en coronapatiënten worden over het hele land verspreid. De medische preparaten lijken op die in Duitsland. Stations worden opgeruimd, operaties die niet essentieel zijn voor het leven worden uitgesteld, patiënten worden overgeplaatst.

De Volkskrant sprak een week geleden met artsen, intensive care artsen, geriaters en managers van bejaarden- en verpleeghuizen . De gesprekken zijn gepubliceerd in de nummers van 19 en 22 maart. Intensive care-arts Hans van den Spoel, plaatsvervangend hoofd van de intensive care van het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam (Universitair Medische Centra), beantwoordde de vragen van de krant over de criteria voor opname op een intensive care-afdeling . Hij ziet grote verschillen tussen de situatie in Italië en Nederland.

De drempel voor opname van patiënten op de intensive care is in Italië lager dan in Nederland. Naast de extreme explosie van het aantal ernstig zieke coronapatiënten, zou dit een van de redenen kunnen zijn waarom intensive care-afdelingen en ziekenhuizen in Italië overvol zijn.

Hans van den Spoel

In Nederland denkt men meestal veel beter na of een patiënt baat heeft bij zo’n lange beademingsmaatregel, al dan niet Corona, een patiënt wordt niet zomaar opgenomen. In deze landen is het anders. Hij legt ook uit dat menselijk ingrijpen in leven en dood bijzonder gevoelig is in het openbaar in Zuid-Europa.

Hoe verder u naar het zuiden gaat, hoe onuitsprekelijker het is om de behandeling te stoppen, waardoor het leven onnodig wordt verlengd.

Hans van den Spoel

In Zuid-Europa bleven patiënten langer intensief, wat in Frankrijk al het geval was, aldus de Volkskrant. De gemiddelde leeftijd van intensive care-patiënten in Italië is veel hoger dan in Nederland.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Maatregelen coronacrisis massaal reddingsplan voor de bankwereld

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De tirannie van de Merkel-clown
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments