MH17-proef: Rechter verzoekt om inzending van Amerikaanse satellietbeelden

MH17-proef: Rechter verzoekt om inzending van Amerikaanse satellietbeelden

31 maart 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Het proces van het coronavirus is voorwaardelijk gesloten voor het publiek. Tot dusver is er geen direct bewijs voor de aanklacht dat de zogenaamd bestaande Amerikaanse satellietbeelden proceskritisch zouden kunnen worden

Er is bijna niets overgebleven buiten de coronaviruscrisis. Dit heeft ook gevolgen voor het MH17-proces in Nederland. Hij begon op 8 en 9 maart met de vervolging van drie Russen en één Oekraïner met de moord ( MH17-proces, ingekapseld in desinformatie en mediacampagnes ). Als leidinggevenden hadden ze de Buk-raket niet afgevuurd vanuit het door de separatisten gecontroleerde gebied, maar waren ze in de commandostructuur verantwoordelijk voor de aanschaf van het systeem van de Russische 53e luchtverdedigingsbrigade in Koersk, de levering en het retourtransport. Maar toen kwam Corona en plotseling was alle interesse in het stotterproces, dat toen grotendeels uit het publiek verdween, verdwenen.

Zoals verwacht zijn de vier verdachten niet voor de rechtbank verschenen en mogen zowel Rusland als Oekraïne hun burgers niet uitleveren op grond van hun grondwet. De Rus Oleg Pulatow bevestigt zijn onschuld en wordt voor de rechtbank vertegenwoordigd door een Nederlands-Russisch verdedigingsploeg. Dat was ook de reden waarom de volgende proefdatum al is uitgesteld tot 23 maart. De advocaten van de verdediging zeiden dat ze niet genoeg tijd hadden om het bestand van 36.000 pagina’s te bekijken en dat veel vragen onbeantwoord bleven, zoals waarom het parket sommige opnamescenario’s uitsluit, waarom de onderschepte telefoontjes niet werden gecontroleerd op geknoei, of Oekraïne heeft het luchtruim boven Oost-Oekraïne niet geblokkeerd. Kiev had het kunnen verwachten dat de burgerluchtvaart in gevaar is. Alleen de vlieghoogte werd echter iets gewijzigd, maar het luchtruim werd niet geblokkeerd.

De aanklager had ook problemen met het lekken van documenten die kort voor het proces tegen Bonanza Media waren gepubliceerd. In ruil daarvoor beschuldigde ze Rusland van het hacken van de documenten. Bovendien zou Rusland een desinformatiecampagne voeren en getuigen bedreigen die anoniem zouden moeten blijven. Blijkbaar zijn er nog steeds problemen met de ondervragingsnotulen en andere getuigenverhoren.

De rechtbank eist meer transparantie van de vervolging

De rechtbank oordeelde dat de zitting op 23 maart achter gesloten deuren zal plaatsvinden. Vertegenwoordigers van de media en de nabestaanden werden uitgesloten, alleen een aanklager, een verdedigingsadvocaat en enkele advocaten van de nabestaanden mochten deelnemen. Er was een livestream, maar er werd geen procesdag gearchiveerd en openbaar gemaakt. Het transcript van de bijeenkomst werd ook niet openbaar gemaakt.

Lees ook:  Uit angst voor het coronavirus: Illegalen vluchten vanuit Spanje terug naar Marokko

Op 23 maart werden aanklagers en verzoekschriften van de verdediging voor verder bewijs verwerkt. De officier van justitie wil meer getuigen horen en een rondleiding door de wederopbouw van MH17. De volgende vraag was of de verdediging toegang zou moeten hebben tot alle documenten van het openbaar ministerie die niet in het dossier waren opgenomen en of de gerechtelijke documenten in het Russisch moesten worden vertaald. De advocaten van nabestaanden eisen ook dat alle documenten worden ingezien, het parket weigert dit om veiligheidsredenen en de rechtbank oordeelt dat de advocaten, maar niet de nabestaanden, toegang moeten hebben. Getuige-bescherming werd verleend aan getuige M58, die beweert het Buk-systeem te hebben bewaakt, om zijn identiteit te beschermen.

De verdediging werd verzocht de rechtbank en de aanklager tot de volgende dag van het proces, dat niet voor 8 juni zou lopen, op de hoogte te stellen, of zij bezwaar willen maken tegen het proces of vragen willen stellen over het onderzoek.

Hoe zit het met de satellietbeelden?

Wat echter heel interessant is , zoals John Helmer opmerkt, is dat voorzitter Hendrik Steenhuis de officier van justitie heeft gevraagd of zij ook de satellietbeelden zou leveren die de Amerikaanse regering zou hebben (een kopie van de livestream is gemaakt door Ruptly).

Lees ook:  32 miljard verdwenen uit het ABP-pensioenfonds maar Rutte hoor je niet!

De rechter verwees naar satellietexpert Marco Langbroek, volgens welke de Verenigde Staten satellietbeelden zouden hebben die de lancering van de raket zouden aantonen en die bekend zijn bij de Nederlandse geheime dienst. Langbroek verscheen op de hoorzitting van de commissie. Interessant genoeg zei hij ook dat Frankrijk en Duitsland ook de mogelijkheid hadden om raketlanceringen in Oekraïne te detecteren. De Verenigde Staten hebben geen vereisten die zouden voorkomen dat het wordt vrijgegeven. Dit is in 2016 besproken in een parlementaire commissie , waar ook een plaatsvervanger zei dat de Nederlandse geheime dienst hiervan op de hoogte moet zijn. Ook Victoria Nuland sprak daar in 2015 over. Uiteindelijk heeft de rechter verzocht het hoofd van de Nederlandse militaire inlichtingendienst als getuige op te roepen.

Zoals u weet, beweerde de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, kort na de lancering van MH17, dat de Verenigde Staten satellietbeelden hadden waaruit bleek dat de raket was gelanceerd vanuit het separatistische gebied. Ze werden echter niet gepresenteerd. In 2016 zei de Nederlandse regering tijdens een Kamerdebat dat ze door gebrek aan beeld niet verder zou gaan onderzoeken , dat er voldoende informatie was. In 2017 vertelde John Tefft, de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Moskou, in een interview aan het Russische radiostation Echo toen hem werd gevraagd door een luisteraar dat de VS geen bewijs zouden leveren omdat de Amerikaanse inlichtingendiensten “weigerden haar bronnen en methoden bekend te maken”.

Lees ook:  Een tegengif voor coronavirus: meer multilateralisme

Het gezamenlijke onderzoeksteam had de satellietbeelden blijkbaar niet ontvangen, als ze al bestonden, en Kerry had ze niet uitgevonden om de schuldvraag snel op te lossen. Steenhuis vond de satellietbeelden terecht cruciaal, omdat ze het enige directe bewijs zouden zijn van een fout van de separatisten of de Russen. De Aanklager moet nu ofwel de afbeeldingen aanschaffen of uitleggen waarom ze niet kunnen worden geproduceerd. Dit zou van cruciaal belang kunnen zijn voor de tenlastelegging, Bonanza Media had immers in 2016 een rapport van het hoofd van de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD gepubliceerd, waarin stond dat er ten tijde van de lancering geen Oekraïens en Russisch Buk-systeem beschikbaar was. Dit is ook gebaseerd op informatie van vriendelijke inlichtingendiensten. Gelekte documenten wekken twijfels over het GOT .

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments