Bill Gates: Hoe de pandemie van het coronavirus de wereld kan helpen de klimaatverandering op te lossen

Bill Gates: Hoe de pandemie van het coronavirus de wereld kan helpen de klimaatverandering op te lossen

1 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Hoewel de economische en sociale shutdowns als gevolg van COVID-19 in landen over de hele wereld een tijdelijk uitstel van enkele van de meest voor de hand liggende milieueffecten op plaatsen van China tot Venetië, Italië , betekende, heeft ’s werelds bijna unieke focus op de pandemie minder aandacht betekend wordt betaald aan klimaatverandering.

Volgens Bill Gates zullen de inspanningen om de coronaviruspandemie onder controle te krijgen op lange termijn echter de strijd tegen klimaatverandering vergemakkelijken. 

Hoe?

“Dat idee van innovatie en wetenschap en de wereld die samenwerken – dat is heel gewoon tussen deze twee problemen, en daarom denk ik niet dat dit een enorme tegenslag voor het klimaat moet zijn,” vertelde Gates Chris Anderson van TED tijdens een livestreamed gesprek  op 24 maart.

De samenwerking die Gates wereldwijd observeert in de wetenschappelijke gemeenschap is bemoedigend, zegt hij.  

“Aan de wetenschappelijke kant en de kant van het delen van gegevens, zie je deze geweldige samenwerking gaande”, vertelde Gates aan Anderson.

Bill Gates on Twitter

Thanks to Norway and Prime Minister @erna_solberg for their ongoing leadership in global health and important investments in vaccines. https://t.co/oYHnkMpAuX

Gates, die op 13 maart uit de raden van bestuur van Microsoft en Berkshire Hathaway stapte om meer tijd aan zijn filantropische werk te besteden, kondigde in februari aan dat de Bill & Melinda Gates Foundation tot $ 100 miljoen bijdraagt aan de wereldwijde reactie op COVID-19 .

Gates vertelde Anderson dat hij ‘een groot optimist’ is als het gaat om wat wetenschappers die samenwerken kunnen doen, ook als het gaat om de pandemie. 

Lees ook:  Amerika: schulden op creditcardachterstand hoogste niveau in 8 jaar

″ [D] e hoeveelheid innovatie, de manier waarop we verbinding kunnen maken en samenwerken. Ja, daar ben ik super positief over, ’vertelde Gates aan Anderson. “Ik hou van mijn werk omdat ik de hele tijd vooruitgang zie bij al deze ziekten. Nu moeten we ons hierop concentreren…. maar u kent de boodschap voor mij – hoewel het erg nuchter is als we met deze epidemie te maken hebben – u weet dat ik er zeer zeker van ben dat dit ons bij elkaar moet brengen. We komen hier uit en dan maken we ons klaar voor de volgende epidemie. ”

TED Talks on Twitter

Science is on our side. We can be ready for the next epidemic. It’s very clear how to do that.” Watch the full conversation on how we can stop this pandemic – and the next one – here: https://t.co/LEBidJa3cv https://t.co/2R0z8KVMDZ

Maar niet iedereen is er zo zeker van dat de wereldwijde gemeenschap lessen zal trekken uit de COVID-19-reactie op klimaatverandering. 

“COVID-19 kan een aantal klimaatvoordelen op korte termijn opleveren door het energieverbruik terug te dringen, of zelfs voordelen op de langere termijn als economische stimulans gekoppeld is aan klimaatdoelen – of als mensen gewend raken aan telewerken en dus in de toekomst minder olie gebruiken,” zei Jason Bordoff, een voormalig directeur van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad en speciale assistent van president Barack Obama in een opinie die vrijdag in Foreign Policy is gepubliceerd . “Toch zijn de klimaatvoordelen van de COVID-19-crisis waarschijnlijk vluchtig en te verwaarlozen”, zei hij. 

In plaats daarvan geven de problemen om de pandemie onder controle te houden aan dat het oplossen van klimaatverandering vrijwel onmogelijk zal zijn. “De pandemie herinnert ons eraan hoe slecht een klimaatverandering probleem is, omdat het collectieve actie, begrip van het publiek en inkopen vereist, en de energiemix koolstofarm maken en tegelijkertijd economische groei en energieverbruik over de hele wereld ondersteunen”, zegt Bordoff, die nu een professor en stichtend directeur van het Center on Global Energy Policy aan de Columbia University’s School of International and Public Affairs.Lees ook:  Het bloedige spoor van terreur

Comments

comments