Corona-crisis: het speciale pad van Zweden wordt bekritiseerd

Corona-crisis: het speciale pad van Zweden wordt bekritiseerd

1 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De corona-pandemie blijft woeden. Volgens officiële informatie zijn wereldwijd ongeveer 800.000 mensen besmet met het virus en zijn er meer dan 40.000 gestorven. Zweden wordt ook getroffen door de pandemie. Het is bewezen dat hier 3.700 mensen door het virus zijn besmet. Het dodental is 110. Een week geleden waren er slechts 2.016 geïnfecteerden en 25 doden. Het virus verspreidt zich ook snel in Zweden. Maar terwijl bijna alle landen in de wereld reageren op de epidemie met soms strikte exitbeperkingen en vergrendelingen, neemt Zweden een andere route. Cafés, restaurants en winkels zijn hier nog steeds open. Jongere kinderen mogen naar basisscholen en kinderdagverblijven. Grensafsluitingen worden ook voorkomen.

In plaats van beperkende maatregelen, bestond de regering uit sociaal-democraten en Groenen over vrijwilligheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van de burgers. Mensen boven de 70 wordt aangeraden om thuis te blijven. Waar mogelijk moeten werknemers vanuit hun thuiskantoor werken en onnodige reizen vermijden.

Het Zweedse concept gaat terug op Anders Tegnell, staatsepidemioloog van de volksgezondheidsautoriteit (Folkhälsomyndigheten) en hoofdadviseur van de regering. Tegnell is van mening dat alle maatregelen die worden genomen tegen de verspreiding van het virus zodanig moeten worden ontworpen dat ze gedurende een langere periode door de bevolking kunnen worden gehandhaafd, anders verdwijnt de steun. Tegnell letterlijk:

»Het belangrijkste dat we nu kunnen doen, is thuis blijven als we ons ziek voelen. We zeggen dat elke dag en zullen dat blijven doen zolang de epidemie voortduurt, want dat is de basis van alles wat we doen. «

En elders: “Het is niet mogelijk om zeer drastische dingen te doen, zoals in andere landen, de sluiting van scholen voor vier of vijf maanden zou op veel manieren ernstige gevolgen hebben, vooral voor de volksgezondheid.” Het standpunt van de epidemioloog was ook niet nodig, aangezien deze onderwijsinstellingen tot dusverre geen hotspots zijn gebleken voor de verspreiding van corona in welk land dan ook.

De door Tegnell gepropageerde en door de rood-groene minderheidsregering onder leiding van premier Stefan Löfven geïmplementeerde epidemiestrategie kreeg echter veel kritiek van deskundigen, onder meer in Zweden zelf.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDeskundigen beschuldigen de verantwoordelijken dat zij zich duidelijk meer zorgen maken over het welzijn van de economie dan over de gezondheid van de bevolking. Er wordt aan herinnerd dat Tegnell nog maar een paar weken geleden de voorkeur gaf aan het concept van “immuniteit voor de kudde”, dat aanvankelijk door Groot-Brittannië en Nederland was gevolgd.

Het is nu duidelijk dat deze weg niet kan worden ingeslagen zonder het risico te lopen dat het gezondheidssysteem ineenstort en een dramatische toename van sterfgevallen veroorzaakt. Marcus Carlsson, wiskundige aan de Lund University, wijst er in een video op dat er geen wereldwijd bewijs is voor de stelling dat de verspreiding van een ziekteverwekker kan worden beheerst door opzettelijk een groot deel van de bevolking te infecteren. Carlsson noemt de benadering van de linkse regering van Löfven met betrekking tot de Corona-crisis “Russische roulette” en een “gek experiment met 10 miljoen mensen” (bevolking van Zweden, nota van de redacteur).

Zweedse artsen verwerpen ook de cursus van Stockholm. In een open brief wendden vooraanstaande wetenschappers in het land zich tot de regering en eisten dat het contact tussen mensen zou worden beperkt en het aantal virustests aanzienlijk zou toenemen. Momenteel worden in Zweden alleen patiënten met ernstige symptomen onderzocht op het virus.

Dit werd onlangs opgemerkt door klimaatactiviste Greta Thunberg, die zelf COVID-19 heeft. Sten Linnarsson, moleculair bioloog aan het Stockholm Karolinska Institute en mede-ondertekenaar van de brief, vertelde de krant Dagens Nyheter dat ze wilden dat Zweden de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou volgen. Fredrik Elgh, viroloog aan de Umeå Universiteit, drukte zijn zorgen drastischer uit :

‘Ik maak me grote zorgen. Ik zou liever hebben dat Stockholm in quarantaine wordt geplaatst. We zijn bijna het enige land ter wereld dat er niet alles aan doet om de infectie in te dammen. Dit is verdomd serieus! «

Het valt nog te bezien of Zweden zijn speciale pad in de corona-crisis kan behouden. Dit wordt vooral bepaald door de verdere ontwikkeling van infectienummers. Als de huidige hoge dynamiek van nieuwe infecties aanhoudt, moet de Zweedse regering worden gedwongen haar maatregelen aanzienlijk aan te scherpen.Comments

comments

Lees ook:  Verplichte mondkapjes in het ov, kappers weer open en het terras op vanaf 1 juni – zo wil het kabinet de lockdown geleidelijk terugdraaien