Saoedische ambtenaar dringt er bij moslims op aan de bedevaartplannen over het virus uit te stellen

Saoedische ambtenaar dringt er bij moslims op aan de bedevaartplannen over het virus uit te stellen

1 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Het koninkrijk sloot de heilige steden Mekka en Medina af voor buitenlanders vanwege de angsten van het coronavirus, een stap die niet werd gezet, zelfs niet tijdens de griepepidemie van 1918 die tientallen miljoenen mensen wereldwijd doodde.

Een hoge Saoedische functionaris drong er bij meer dan een miljoen moslims op aan om naar de heiligste plaatsen van de islam te reizen om de hadj uit te voeren om de plannen voor dit jaar uit te stellen vanwege de nieuwe coronaviruspandemie, volgens berichten die woensdag suggereerden dat de pelgrimstocht zou kunnen worden geannuleerd.

In februari nam het koninkrijk de buitengewone beslissing om de heilige steden Mekka en Medina voor buitenlanders af te sluiten vanwege het virus, een stap die niet werd gezet, zelfs niet tijdens de griepepidemie van 1918 die wereldwijd tientallen miljoenen mensen het leven kostte.

De beperkingen in het koninkrijk zijn aangescherpt omdat het worstelt met meer dan 1.500 bevestigde gevallen van het nieuwe virus.

Het koninkrijk heeft tot nu toe 10 doden gemeld. Het Midden-Oosten heeft meer dan 71.000 bevestigde gevallen van het virus, de meeste in Iran, en meer dan 3.300 doden.

Saoedi-Arabië heeft mensen de toegang tot drie grote steden, waaronder Mekka en Medina, ontzegd en een avondklok in het hele land opgelegd. Net als andere landen over de hele wereld en in het Midden-Oosten heeft Saoedi-Arabië alle inkomende en uitgaande commerciële vluchten opgeschort.

‘Veiligheid van moslims’

“Het koninkrijk Saoedi-Arabië is bereid de veiligheid van alle moslims en staatsburgers te waarborgen”, vertelde de Saoedische hadj en de Umrah-minister Muhammad Saleh bin Taher Banten aan de staatstelevisie.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Gratis ticket voor moslims: premier Ramelow staat Ramadan-vieringen toe

“Daarom hebben we alle moslims over de hele wereld verzocht om door te gaan met het ondertekenen van overeenkomsten totdat we een duidelijke visie hebben.”

Elk jaar voeren maximaal 2 miljoen moslims de hadj uit, een pelgrimstocht die gelovigen van over de hele wereld trekt.

De hadj, van alle gezonde moslims vereist om één keer in hun leven te presteren, wordt gezien als een kans om zonden uit het verleden schoon te vegen en meer nederigheid en eenheid onder moslims tot stand te brengen.

Staand in Mekka voor de Kaaba waar moslims vijf keer per dag naar bidden, zei Banten ook dat het koninkrijk al zorg bood aan 1200 pelgrims die vastzaten in de heilige stad vanwege wereldwijde reisbeperkingen. Een aantal van hen wordt in quarantaine geplaatst in hotels in Mekka, zei hij.

‘Wees geduldig’

Het door de staat geleide Saudi Press Agency haalde de opmerkingen van Banten begin woensdag in verhalen aan en zei dat moslims “geduldig” moeten zijn bij het maken van hun plannen voor de hadj.

De bedevaart zou eind juli van dit jaar beginnen.

De regerende familie van Al Saud van het koninkrijk zet haar legitimiteit in deze olierijke natie in voor het toezicht op en de bescherming van de hadj-sites. 

De Saoedische koning Salman, wiens land dit jaar de groep van 20 landen voorzit, heeft gezegd dat zijn regering de kostenbehandeling van alle coronaviruspatiënten in het land zal dekken, inclusief bezoekers, buitenlandse ingezetenen en illegaal verblijvende personen.Lees ook:  Over-face : politici schakelen over van belastende boerka's naar mandaatmaskers

Comments

comments