De coronavirus pandemie is een strijdkreet voor extreemrechtse fanatici


Racistische aanslagen en aanzetten tot haat zijn sterk toegenomen, wat bewijst dat rechtsextremisten de wereldwijde crisis uitbuiten.

Op 24 maart pakte Timothy Wilson, een 36-jarige inwoner van Missouri, VS, wat volgens hem een ​​werkende bom was van een opslageenheid met de bedoeling deze te laten ontploffen in een ziekenhuis dat Covid-19-patiënten behandelde. 

Voor degenen op de doelsite was de bom genadeloos een inert apparaat dat door de FBI was gebouwd als onderdeel van een steekoperatie. De man kwam om bij een vuurgevecht toen agenten binnenkwamen om hem te arresteren.

Volgens een verklaring van de Kansas City Division van de FBI was de overleden terrorist een rechtsextremist die ‘gemotiveerd was door raciale, religieuze en anti-regeringsanimus’. Hij koos het ziekenhuis als zijn beoogde doelwit vanwege de “grotere impact gezien de media-aandacht op de gezondheidssector” als gevolg van de pandemie van Covid-19, nadat hij aanvankelijk van plan was een moskee, synagoge of zwarte kerk te bombarderen.

De snelheid en wreedheid van de coronaviruscrisis hebben niet alleen onze huidige tijd onbegrijpelijk gemaakt, maar ook onze onmiddellijke toekomst onvoorstelbaar. 

Hoe onze respectievelijke werelden eruit zien nadat het stof is neergedaald en de dreiging van deze virale plaag allang voorbij is, is een gok voor iedereen, maar het is redelijk om aan te nemen dat het opwaartse traject van gewelddadig rechts-extremisme zal blijven stijgen.

Het afgelopen half decennium zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, West-Europa, Australië en Canada opgesloten in de strijd tegen de dreiging van blank nationalistisch of rechts binnenlands terrorisme. 

De dood van negen voornamelijk Turkse immigranten in een paar cafés in Hanau, Duitsland in februari door een racistische, extreemrechtse extremist, herinnert aan deze aanhoudende dreiging.

De komst van de Covid-19-pandemie heeft deze groepen en individuen een op maat gemaakte meme gegeven om hun favoriete doelen, waaronder joden, moslims, immigranten, multiculturalisme, liberalen en internationale instellingen, verder te demoniseren met coronavirusgerelateerde complottheorieën.

Anti-Hate, een groep die extreem-rechtse groepen in Canada volgt, heeft een bijna buiten de hitlijsten golf van haat gemeten die door individuen op online extreem-rechtse prikborden is gepost . Opmerkingen als “Ik hoop dat dit vuile virus de Chinese bevolking decimeert” of “de Chinezen zijn dol op ondermensen, ze verdienen de pest” geven een glimp van de haat die deze racistische samenzweringen hebben voortgebracht.

‘Er zijn heel veel memes die zich in feite richten op Chinese gemeenschappen, anderen beweren dat dit allemaal een Joodse uitvinding is, enzovoort. In sommige opzichten is het coronavirus gewoon iets anders dat deze groepen gebruiken om hun vrij gewone samenzwering te doen Het is waarschijnlijk nog te vroeg om te weten of dit soort online chatter zal leiden tot grootschalig offline geweld. We hebben al verschillende gevallen gezien van Aziaten die het doelwit waren van haatmisdrijven, “Amarnath Amarasingam, een professor aan de Queens University, Canada, en expert in gewelddadig extremisme, vertelde me.

Vorige week waarschuwde de FBI : “De haatmisdrijven tegen Aziatische Amerikanen zullen waarschijnlijk in de Verenigde Staten toenemen als gevolg van de verspreiding van de coronavirusziekte … op basis van de veronderstelling dat een deel van het Amerikaanse publiek Covid-19 zal associëren met China en Azië Amerikaanse populaties. ‘

Deze waarschuwing kwam nadat drie Aziatisch-Amerikaanse familieleden, waaronder een 2-jarige en een 6-jarige, werden neergestoken omdat de verdachte “dacht dat de familie Chinees was en mensen infecteerde met het coronavirus”, aldus een fragment van een FBI analyse gedateerd 13 maart.

“Hoe langer de COVID-19-crisis aanhoudt, hoe groter de kans op geweld,” zegt Amarasingam, een sentiment dat ook wordt geuit door Levi West, directeur van terrorismestudies aan de Charles Sturt University in Canberra, die waarschuwt dat terrorisme is geworteld in relatieve ontbering.

‘Voedsel is het enige product dat geen vervanging heeft’, vertelde West aan The Sydney Morning Herald. ‘Als er geen benzine is, loop je. Als er geen licht is, gebruik je een kaars. Maar voedsel tolereert geen afwezigheid en stelt je een wanhopige behoefte.’

West merkt ook op hoe de meeste banen die al verloren zijn gegaan door de Covid-19-crisis die zijn in de horecasector, inclusief restaurants, cafés en bars, die typisch industrieën zijn die worden onderhouden door degenen die van salaris naar salaris leven. Als je dat combineert met iemand die blanke supremacistische fantasieën koestert, is het een recept voor een ramp.

‘Als deze mensen niet snel geld op hun bankrekening krijgen, en ik bedoel binnen een week of twee, begint hun bereidheid om met het maatschappelijk middenveld mee te spelen af ​​te nemen’, zegt West. 

‘Stel je de man voor die net zijn baan is kwijtgeraakt: hij kan geen werk krijgen en staat in de rij met mensen die hij als’ migranten ‘beschouwt. Het kost hem niet veel om te denken dat’ het systeem is gestructureerd tegen mensen ‘ zoals ik. Dit is goud voor hen [extreemrechtse groepen]. “

Online racistische samenzweringen kunnen betekenis en orde geven aan degenen die denken dat hun leven door omstandigheden buiten hun macht in chaos en wanorde is gebracht. 

Sociale afstand en zelfisolatie kunnen het risico met zich meebrengen dat velen op het pad van online radicalisering terechtkomen, waarbij miljoenen mensen plotseling zonder werk zijn en thuis opgesloten zitten met 24/7 toegang tot internet.

“Het idee dat dat kan leiden tot bijzonder gestoorde interpretaties van gebeurtenissen en een extreme reactie, zelfs gewelddadige actie, kan genereren – ik denk dat de dreiging groter wordt gezien het sociale isolement dat wij als land begrijpelijk aannemen”, Joshua Geltzer, een terrorismedeskundige bij Georgetown Law, vertelde Politico . ‘Ik heb het gevoel dat de afgelopen maand en dit virus een gevaarlijke informatieomgeving heeft ingenomen en echt heeft opgevoerd hoe dodelijk, hoe direct dodelijk het kan zijn.’

Als westerse democratieën waadden in een extreemrechtse terrorismecrisis voordat Covid-19 toesloeg, dan is de kans groot dat ze er een zullen meemaken nadat het virus is verdwenen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord