Weer een dure oorlog, nog een intelligentie-storing?

Weer een dure oorlog, nog een intelligentie-storing?

2 april 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

De Verenigde Staten zijn sinds de oprichting van de natie in 1783 bijna onafgebroken in oorlog. Sommige oorlogen werden niet verklaard zoals de eeuwenlange uitroeiing van de inheemse Amerikanen, terwijl andere – de Mexicaanse en Spaans-Amerikaanse oorlogen – werden verheerlijkt door het opnemen van de namen van de landen die verslagen zijn door de oorlogsmachine van Washington. Amerika’s bloedigste oorlog heeft eigenlijk meerdere namen, waaronder de burgeroorlog, de oorlog tussen de staten, de oorlog van de opstand en de oorlog van noordelijke agressie, waardoor iemand kan kiezen en kiezen die zijn eigen politieke voorkeuren weerspiegelt.

Meer recentelijk werden oorlogen in Korea en Vietnam op een eenvoudige manier genoemd, hoewel de huidige conflicten in Syrië, Irak en Afghanistan niet echt een naam hebben. In feite is het enigszins politiek incorrect geworden om een ​​oorlog naar een etnische groep of een land op de ouderwetse manier te noemen. Maar dit tekort aan oorlogen werd enigszins gecompenseerd door een toename van het aantal metaforische oorlogen, waaronder een oorlog tegen drugs, een oorlog tegen armoede en een oorlog tegen terreur. Nu worden Amerikanen geconfronteerd met wat op een dag de oorlog tegen het coronavirus zou kunnen worden genoemd. President Donald J. Trump heeft zichzelf al uitgeroepen tot “president in oorlogstijd” en hij bereidt zich voor om de pomp van de economie met 2,2 biljoen dollar te vullen,

Die 2,2 biljoen dollar is aanzienlijk meer dan de kosten van de oorlog in Vietnam in dollars van vandaag ($ 1 biljoen), maar komt nog niet in de buurt van de $ 5-7 biljoen aan geleende dollars die de voortdurende inzet van twintig jaar in Afghanistan en Irak heeft gekost . Maar voor degenen die zich zorgen maken dat ze nummer één zijn, heeft Trump extra tranches beloofd van meer biljoenen, wat betekent dat de oorlog tegen het coronavirus misschien wel het duurste conflict in de Amerikaanse geschiedenis wordt. Bovendien zijn dat alleen de directe kosten voor de federale overheid, met staats- en lokale rechtsgebieden die ook miljarden uitgeven. Het coronavirus zal ook een vernietigende impact hebben op de economie en dreigt zelfs hele gemeenschappen en zelfs staten rechtstreeks te schaden, iets dat sinds de burgeroorlog in de VS niet meer is voorgekomen. En uiteraard,

Samen met de bottom line zijn er al tekenen van de andere Amerikaanse bijdrage aan oorlogsvoering, namelijk ‘intelligentie falen’. In een recent artikel in het tijdschrift Foreign Policy stelt medewerker Micah Zenko dat “Het coronavirus de ergste intelligentie is in de geschiedenis van de VS: het is opvallender dan Pearl Harbor en 9/11.” Hij merkt ook op dat “het allemaal de schuld is van het leiderschap van Donald Trump”.

Zenko’s argument is in feite dat de inlichtingendiensten waarschuwden voor informatie afkomstig van medische bronnen in China die suggereerde dat er virussen zouden ontwikkelen die een pandemie zouden kunnen worden , maar de politici, met name die in het Witte Huis, kozen ervoor geen actie te ondernemen. Hij schrijft dat “… de administratie Trump heeft cumulatief gefaald, zowel in het serieus nemen van de specifieke, herhaalde  intelligence  community waarschuwingen over een uitbraak van coronavirus en het krachtig voortzetten van de landelijke responsinitiatieven die in overeenstemming zijn met de voorspelde dreiging. Alleen de federale overheid heeft de middelen en de autoriteiten om de relevante publieke en private belanghebbenden te leiden om de voorzienbare schade als gevolg van het virus het hoofd te bieden. Helaas hebben Trump-functionarissen een reeks uitspraken gedaan (het minimaliseren van de gevaren van COVID-19) en beslissingen (weigeren te handelen met de vereiste urgentie) die Amerikanen nodeloos veel minder veilig hebben gemaakt. “

Lees ook:  Geopenbaard: hoe het tabaks- en fossiele-brandstofindustrieën desinformatiecampagnes overal ter wereld financieren

Het artikel haalt bewijs aan dat de inlichtingengemeenschap verontrustende informatie verzamelde over mogelijk ontwikkelende ziekteverwekkers in China en al in januari analytische rapporten opstelde die gedetailleerd beschrijven wat er gebeurde en tegelijkertijd inzicht gaven in hoe de wereldwijde verspreiding van een zeer besmettelijke en mogelijk dodelijk virus kan zijn. Je zou kunnen zeggen dat de inlichtingenjongens het goed noemden, maar werden genegeerd door het Witte Huis, dat volgens Zenko handelde met ‘ongekende onverschilligheid, zelfs opzettelijke nalatigheid’.

Trump reageerde op zijn karakteristieke manier op de waarschuwingen door zijn eigen inspanningen te prijzen en het ‘nepnieuws’ te verwerpen. Op 22 januarihij beweerde dat “We hebben het [het virus] volledig onder controle. Het is één persoon die uit China komt en we hebben het onder controle. Het komt allemaal goed. ‘ De perceptie van Trump dat coronavirus geen echte bedreiging vormde, heeft helaas de reactie van de regering gevormd toen hoge ambtenaren hun standpunt over het virus in overeenstemming brachten met die van de president. Het eerste besluit om het advies van de gezondheidsfunctionarissen van de regering te verwerpen, kwam alleen van Trump en het werd ondersteund door de dreiging dat iedereen die zich niet aan de lijn hield, mogelijk zou worden ontslagen. Dr. Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, is recentelijk bijzonder doelwit geweest omdat hij verschillende keren in tegenspraak was met de onjuiste informatie die door de president werd gepromoot.

Zeker, Donald Trump is zeker niet de eerste president die op gespannen voet staat met zijn inlichtingenhoofden, en hij heeft zeker goede redenen om wantrouwig te zijn over alles wat bij de CIA vandaan komt dat op zijn bureau zou kunnen komen. Bill Clinton had notoir niets te maken met zijn eigen Agency Director James Woolsey, die de twee maar één keer in de twee jaar had ontmoet. Maar voor al zijn fouten liet Clinton zijn personeel de rapporten en analyses van de inlichtingengemeenschap (IC) beoordelen en erop reageren, iets dat in de huidige regering lijkt te ontbreken.

George W. Bush, een vriend van de IC, tastte ook de bal zoals Trump in het falen van zijn regering om 9/11 te anticiperen, ondanks het feit dat “het systeem rood knipperde” voor de analisten in Langley in verband met een mogelijke terrorist aanval met gekaapte vliegtuigen. De mislukking van Bush bestond echter uit een systemisch onvermogen om informatie te delen en de punten te verbinden in plaats van de onwil om op intelligentie te reageren.

Zenko sluit af met: “De onthechting en nonchalance van het Witte Huis tijdens de vroege stadia van de uitbraak van het coronavirus zullen een van de duurste beslissingen zijn van elk modern voorzitterschap. Deze functionarissen kregen een duidelijke reeks waarschuwingen en cruciale beslissingspunten die lang genoeg van tevoren waren ingediend, zodat het land veel beter voorbereid had kunnen zijn. Maar de manier waarop ze de gaven van vooruitziende blik en tijd verkwisten, mag nooit worden vergeten, en ook niet de reden waarom ze werden verkwist: Trump had aanvankelijk ongelijk, dus zijn innerlijke kring promootte die fout retorisch en met een ontoereikend beleid veel te lang, en zelfs vandaag . Amerikanen zullen de prijs nu tientallen jaren betalen. ‘

Dus een federale regering met al een zware schuldenlast zal nu nog dieper in een fiscaal gat gaan, mogelijk voorbij het punt van enig echt herstel. En we weten nu dat de inlichtingengemeenschap ruimschoots gewaarschuwd had voor wat er zou komen, maar de informatie werd opzettelijk genegeerd. Als kanttekening bij zowel geld- als inlichtingenwaarschuwingen werd op 24 januari een geheime briefing over het coronavirus gegeven aan de leden van de Senaatscommissie. De senatoren waren zo overtuigd door wat ze hoorden dat een aantal van hen doorging met dumpenkwetsbare aandelen op de aandelenmarkt voordat het zijn steile val begon toen de dreiging van het coronavirus uiteindelijk een te groot verhaal werd om te verbergen. Sommigen hebben de uitverkoop, waarbij zowel democratische als republikeinse senatoren betrokken waren, geïnterpreteerd als handel met voorkennis, wat een misdrijf is. Dat de drie vooraanstaande Republikeinse senatoren te zeer geïntimideerd waren door het Witte Huis dat ze niet naar de president wilden gaan om hem te vertellen dat er iets moest gebeuren, is onthullend, evenals het feit dat ze in het geheim handelden om zichzelf te beschermen.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Trump-roddel over de verkiezingscampagne


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments