Big Brother en het coronavirus: zal pandemie worden gebruikt om de bewakingsstaat uit te breiden?

Big Brother en het coronavirus: zal pandemie worden gebruikt om de bewakingsstaat uit te breiden?

3 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Activisten waarschuwen: “We mogen niet via een pandemische paranoia” slaapwandelen naar een permanent uitgebreide staat van toezicht “

Nu het aantal gevallen van COVID-19   donderdag naar een miljoen wereldwijd is gestegen , hebben meer dan 100 mensenrechtengroepen een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin ze waarschuwen dat de reactie van regeringen op de pandemie van het coronavirus “niet mag worden gebruikt als dekmantel voor een nieuw tijdperk van sterk uitgebreide systemen voor invasieve digitale bewaking. “

De groepen erkennen dat de volksgezondheidscrisis “een gecoördineerde en grootschalige reactie vereist”, maar dringen er bij de regeringen op aan om leiderschap te tonen bij het aanpakken van de pandemie op een manier die ervoor zorgt dat het gebruik van digitale technologieën om individuen en bevolkingsgroepen te volgen, wordt uitgevoerd strikt in overeenstemming met de mensenrechten. “

“Een toename van de digitale toezichtsbevoegdheden van de staat, zoals het verkrijgen van toegang tot locatiegegevens van mobiele telefoons, vormt een bedreiging voor de privacy, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging, op een manier die de rechten zou schenden en het vertrouwen in de overheid zou schaden – wat de doeltreffendheid van elke volksgezondheid zou ondermijnen reactie ‘, aldus de  verklaring  (pdf). “Dergelijke maatregelen brengen ook het risico met zich mee van discriminatie en kunnen onevenredige schade toebrengen aan reeds gemarginaliseerde gemeenschappen.”

‘Dit zijn buitengewone tijden, maar de mensenrechtenwet is nog steeds van toepassing’, vervolgt de verklaring. “Meer dan ooit moeten regeringen er nauwgezet voor zorgen dat eventuele beperkingen van deze rechten in overeenstemming zijn met de al lang bestaande mensenrechtenwaarborgen.”

Big Brother Watch on Twitter

The Coronavirus response “must not be used as a cover to usher in a new era of greatly expanded systems of invasive surveillance.” We joined 100+ civil society orgs around the world to send a clear message to Governments. We’re watching the watchers 🕵️‍♀️ https://t.co/e7997GdyFA

Groepen achter de verklaring zijn van over de hele wereld en omvatten Amnesty International, Access Now, Big Brother Watch, de Commissie om journalisten te beschermen, het Electronic Privacy Information Center (EPIC), Human Rights Watch, Privacy International, Public Citizen, GETUIGEN en de wereld Wide Web Foundation.

Lees ook:  Bolton boek "The Room Where It Happened" is het niet waard om te lezen

Zelfs voordat de uitbraak van het coronavirus eind vorig jaar in China begon, was dat land  algemeen bekend en bekritiseerd  vanwege zijn massale bewaking, inclusief  gezichtsherkenningstechnologie . In  maart meldde The Guardian  in maart: “Chinese burgers hebben zich moeten aanpassen aan een nieuw niveau van overheidsinmenging”, dat de critici zich zorgen blijven maken, zelfs nadat de pandemie is beëindigd.

Hoewel het vermogen om het virus met digitale technologie te volgen van cruciaal belang was om de ontwikkeling van de uitbraak te begrijpen, zijn er elders ook bezorgdheid ontstaan ​​over de manier waarop overheden en de particuliere sector bewakingstechnologie gebruiken, zoals gegevensverzameling van smartphones, om mensen tijdens de pandemie te volgen. zoals  Singapore , de  Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenAccess Now on Twitter

There will be an aftermath to the COVID-19 outbreak. We must ensure that the measures governments are taking right now do not transform this health crisis into a global human rights crisis,” @EstelMP https://t.co/YA9HzGad3K

“Regeringen lopen het risico de schade van deze uitbraak te vergroten door onze privacy en waardigheid ruwweg te doorbreken en de bescherming te negeren die ontstond als directe reactie op een te ver reiken tijdens eerdere wereldwijde crises”, waarschuwde Peter Micek, adviseur van Access Now  ,  in een verklaring. “Door bewakingsinstrumenten te verkopen als oplossingen voor de volksgezondheid, kunnen autoriteiten en al te gewillige bedrijven de regels van het digitale ecosysteem herschrijven in coronakleurige inkt – waarvan we vrezen dat die permanent is.”

 Adjunct-directeur van Amnesty Tech, Rasha Abdul Rahim,  zei  donderdag dat “technologie een belangrijke rol kan spelen bij de wereldwijde inspanningen om de COVID-19-pandemie te bestrijden; dit geeft regeringen echter geen carte blanche om het digitale toezicht uit te breiden. Het recente verleden heeft aangetoond dat regeringen terughoudend met het opgeven van tijdelijke bewakingsbevoegdheden. We moeten nu niet via een slaapwandeling naar een permanent uitgebreide bewakingsstaat gaan. “

“Meer digitale bewaking om deze noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid aan te pakken, kan alleen worden gebruikt als aan bepaalde strikte voorwaarden is voldaan”, voegde Abdul Rahim toe. “Autoriteiten kunnen het recht op privacy niet zomaar naast zich neerleggen en moeten ervoor zorgen dat alle nieuwe maatregelen robuuste waarborgen voor de mensenrechten hebben. Overal waar regeringen de kracht van technologie gebruiken als onderdeel van hun strategie om COVID-19 te verslaan, moeten ze dit doen op een manier die de mensenrechten eerbiedigt. . “

Rasha Abdul-Rahim on Twitter

🧵THREAD: Today @amnesty joins with +100 civil society orgs around the world, incl @accessnow, @privacyint & @hrw, to send a clear message 📢📢📢: Governments using surveillance technologies to respond to #COVID19 must not sign away our privacy. https://t.co/2LJ84ovDJB https://t.co/hNr2Nm4zwa

De verklaring van de groep bevat acht voorwaarden waaraan volgens hen moet worden voldaan om een ​​betere digitale bewaking te rechtvaardigen als onderdeel van inspanningen om het coronavirus in te perken. De voorwaarden omvatten eisen voor transparantie, termijnen, beperkingen op het gebruik van gegevens, privacybescherming, maatregelen om discriminatie en deelname van relevante belanghebbenden te voorkomen.

‘Deze crisis biedt de mogelijkheid om onze gedeelde menselijkheid te demonstreren’, zegt de verklaring. “We kunnen buitengewone inspanningen leveren om deze pandemie te bestrijden die in overeenstemming is met mensenrechtennormen en de rechtsstaat. De beslissingen die regeringen nu nemen om de pandemie het hoofd te bieden, zullen de toekomst van de wereld vormgeven.”Lees ook:  Raad eens wie China de schuld geeft van de rellen in Hong Kong?

Comments

comments