De ‘Rabobank’ zegt tegen beleggers dat ze zich de vraag moeten stellen of er nog een ‘markt’ is?

De ‘Rabobank’ zegt tegen beleggers dat ze zich de vraag moeten stellen of er nog een ‘markt’ is?

3 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Regelmatige lezers van dit blog begrijpen die vraag. Er is een officiële prijs voor goud, maar haast geen goud meer dat je voor die prijs kunt kopen. Deels door ‘Corona‘, waardoor de logistiek in de war wordt geschopt. ABNAMRO liquideerde de rekeningen die recht gaven op goud om die reden. Markten voor ‘waardepapier‘, van obligaties tot aandelen, worden kunstmatig op de been gehouden door Centrale Banken. Trump probeert ondertussen als een bezetene de oliemarkt te redden van een infarct, met gevolgen. De consumenten en bedrijven worden overeind gehouden door de overheid. Wat er met de pensioenen gaat gebeuren is nog even afwachten.

In kringen van ‘analisten‘ weten ze ook wel dat er niets meer te analyseren valt, maar als ze dat zeggen zitten ze zonder werk thuis. Dus brabbelen ze er nog altijd lustig op los. Het idee in die kringen is dat er wel weer een moment komt waarop de Centrale Banken en de overheid zich terugtrekken, en dan moet je goed ‘gepositioneerd‘ zijn. Maar wat nou als dat niet gebeurt?

De Chinezen hebben, samen met de Russen, hun zinnen gezet op wat we de ‘Nieuwe Zijderoutes‘ zijn gaan noemen. Europa heeft haar ‘Groene Agenda‘. En Trump droomt van een biljoenen kostend programma voor het verbeteren van de Amerikaanse infrastructuur, wat onderdeel was van zijn verkiezingsprogramma in 2016, en wat aan de vooravond van de verkiezingen later dit jaar hoge ogen gooit om hem een tweede termijn te bezorgen. Noem het een mondiale ‘New Deal‘, of een wereldwijd ‘Marshall-Plan‘, maar het is goed voor de werkgelegenheid. Alleen niet best voor de ‘Warparty‘. En ook degenen met een ‘belegd vermogen‘, waaronder de mensen met een pensioen, konden wel eens een gepeperde rekening op hun bordje krijgen als de geldpers gaat ratelen.

Lees ook:  Willem-Alexander en Máxima: 'Geweldig dat zoveel mensen solidair zijn'

Verwacht nog wel wat vuurwerk van de ‘Warparty‘ als het die kant op gaat.

Moet u daar tegen zijn? Of juist ontzettend blij? Dat zal afhangen van de invulling. Bepaalde landen zijn niet bijster goed ‘gepositioneerd‘ voor zo’n vervolg. Grote, machtige bedrijven in de wapenindustrie en wat daar omheen hangt zullen de vlag niet uithangen als het die kant op gaat. En zij hebben ‘invloedrijke‘ vrienden, waar Bob Dylan over zingt in zijn recent uitgebrachte nieuwe song. Daarbij neemt Trump een groot risico als hij in feite overstapt op de formele agenda van de ‘Democraten‘, omdat het maar zéér de vraag is of die zullen begrijpen dat ze beter uit zijn met Trump, dan met een kandidaat van de ‘Warparty‘ uit hun eigen partij.

Ook in Europa, China en Rusland is het niet een ‘gelopen race‘. In de vorm die ik hier schets kun je spreken van een ‘Globalistisch‘ initiatief. Drie fenomenaal dure projecten, die van geld in feite niet veel meer maken dan een ‘glijmiddel‘, die op de een of andere ingenieuze wijze op elkaar aan zullen moeten sluiten om ervoor te zorgen dat de investering rendeert. ‘MMT‘, volgens Michael Every in een eerdere link hiervoor de Dollar, maar de naam is niet zo belangrijk, noch wie die ‘munt‘ mag drukken, als je dat nog zo kunt noemen. Het is eigenlijk eerder het ‘Chinese model‘. Niet het ideaal van de heer Marx. Een ‘markt‘ voor goederen en diensten zal er dan ook nog zijn, maar de enige serieuze opdrachtgever is de overheid. In Europese landen is dat bijna overal al zo. En ook in China en Rusland is de centrale overheid richtinggevend, maar ook de beschermheer van bedrijven die worden ‘aangevallen‘. Het zijn de Angelsaksische landen die de grootste draai moeten maken. Voor hun eigen bestwil.

Lees ook:  Eerst de feestdagen, pas daarna mogen we klagen

Anders dan het ‘Identity‘ gedreven model waar wij zelf de afgelopen decennia, sinds het omvallen van de Sovjet-Unie mee hebben lopen leuren, tegen beter weten in, zijn binnen die hierboven geschetste realiteit culturele verschillen geen bezwaar, en zullen lokale vertegenwoordigers, bij voorkeur verkozen, uiteraard, of anders toch minimaal van het type ‘Weldoener‘, eigen prioriteiten kunnen opstellen om aansluiting te krijgen bij mondiale ontwikkelingen, of zich daar juist van te isoleren, zonder dat ze de militairen van hun ‘vrienden‘ op hun dak krijgen. Dus geen ‘Open Society‘, en met je miljarden hele landen in het verderf storten om er leuk aan te kunnen verdienen. Geen verplichte opname van mensen die graag ook precies daar willen wonen waar jij woont. Maar als je dat treinstation of die luchthaven niet wil, dan heeft dat consequenties. Dan ook niet klagen in ‘Beijing‘, ‘Moskou‘, Brussel‘ of ‘Washington‘. Daar schept men de ruimte. Daar faciliteert men. Maar geen ‘tiet‘ met geld om jou uit de wind te houden, omdat je als ‘geprivilegieerde‘, ‘exceptionele‘ medemens daar recht op zou hebben.

Start na ‘Corona‘ de bouw van de hogesnelheidslijn die Alaska met Rusland, China en Europa verbindt? Het zou een mooi begin zijn van een betere wereld. Met dank, in dat geval, aan ‘Corona‘, dat ons leerde dat we allemaal mensen zijn. Kwetsbaar in isolatie. En nee, ik heb geen koorts………

Lees ook:  Wall Street ziet de snelste 30% SELL-OFF in de geschiedenis na een uitbraak van het coronavirus, die de duik van de Grote Depressie overtreft
OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Comments

comments