Russofobie Immuun voor wereldwijde solidariteit

Russofobie Immuun voor wereldwijde solidariteit

3 april 2020 0 Door Indignatie redactie

“Fiddling terwijl Rome brandde” was hoe historici de ineffectieve Romeinse keizer Nero wierpen toen de oude stad in 64 na Christus door vlammen werd verteerd. Dezelfde uitdrukking zou nu kunnen gelden voor bepaalde westerse staten, ideologen en experts met betrekking tot de huidige pandemie van het coronavirus.

Je zou denken dat het, gezien de wereldwijde noodsituatie, volkomen passend zou zijn om antipathieën en vijandigheden opzij te zetten om samen te werken als gewone mensen, gemotiveerd door solidariteit, mededogen en een gevoel van overleving. Jammer genoeg en bizar genoeg lijkt dit niet het geval te zijn.

Deze week stuurde Rusland een enorm vrachtvliegtuig met medische apparatuur naar de VS om een ​​escalerende epidemie van de dodelijke ziekte te bestrijden. De VS zijn op weg om het nieuwe epicentrum van de pandemie te worden, mede omdat het land een ernstig tekort aan apparatuur heeft. Het solidariteitsgebaar uit Rusland werd snel geregeld nadat president Trump de Russische tegenhanger Vladimir Poetin had gebeld om hulp te vragen.

Pathetisch, maar de humanitaire hulp werd cynisch verdraaid door diehard Russophobes die afgedaan als “een propaganda coup” voor Moskou. Er werd gespeculeerd dat Rusland de poging probeerde uit te buiten om “invloed” op Washington te verkrijgen om de economische sancties in te trekken. Er werd ook gespeculeerd dat Poetin de wereld probeerde te laten zien dat Rusland superieur is aan de VS.

Gelukkig werden dergelijke gemene opvattingen niet algemeen aanvaard door de Amerikaanse media. Waaruit blijkt dat de meeste mensen kunnen zien hoe dergelijke opvattingen irrationeel, ongepast en onfatsoenlijk zijn. Want we bevinden ons in een mondiale situatie waarin de prioriteit moet liggen op gezamenlijke actie om deze pandemie in te dammen. Alle andere overwegingen, in het bijzonder twijfelachtige ideologische karikaturen, komen inderdaad neer op “gehannes terwijl Rome brandt”.

In slechts een paar weken tijd is de wereld stormenderhand veroverd als gevolg van de ziekte van Covid-19 die zich vanuit China heeft verspreid en Europa en Noord-Amerika heeft verwoest. Deze week was het wereldwijde dodental hoger dan 50.000. Mogelijk zou het dodental in de VS in de miljoenen kunnen oplopen.

Desalniettemin is het aanhouden van ideologische denkwijzen uit de Koude Oorlog – schijnbaar immuun voor de noodzakelijke gemeenschappelijke reactie om de Covid-19-noodsituatie te overwinnen – een deprimerend teken van mislukking in politiek en moreel leiderschap.

Deze week blokkeerden de VS, Groot-Brittannië en de Europese Unie een Russische ontwerpresolutie bij de Verenigde Naties waarin werd opgeroepen tot beëindiging van alle eenzijdig opgelegde internationale sancties. De oproep tot het beëindigen van sancties werd ook gesteund door de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Balkan 'genocide' zijn niet te betwijfelen

Alle belemmeringen om de verspreiding van de ziekte te bestrijden, moeten worden verwijderd. Het is een kwestie van praktische noodzaak.

Sancties die aan landen worden opgelegd, brengen onvermijdelijk nog meer moeilijkheden met zich mee om de pandemie te bestrijden. Zoals de epidemiologie van de ziekte aantoont, is geen enkel land er immuun voor. Als het op één plek bestaat, zal het uiteindelijk worden verspreid onder alle andere. Dan is er zeker een globale samenwerkingsstrategie nodig, en een onderdeel van die strategie moet zijn ervoor te zorgen dat alle landen de macht krijgen om de pandemie te verslaan. Die empowerment houdt in dat landen volledige economische vrijheid krijgen om middelen bijeen te brengen en internationale medische hulp te krijgen. In dat verband zijn sancties een vijand van het juiste antwoord. Erger nog, dergelijke sancties kunnen op dit moment als barbaars worden beschouwd.

Rusland, China en Cuba – drie landen die westerse unilaterale sancties hebben doorstaan ​​- hebben de afgelopen weken lovenswaardige internationale solidariteit getoond. Die landen hebben medische apparatuur en personeel naar zwaar getroffen landen gestuurd. Italië – een van de zwaarst getroffen tot nu toe met bijna 14.000 doden – heeft Rusland bedankt voor zijn hulp.

Toch zijn de echte gebaren van solidariteit schandelijk verdraaid door West-Russophobes, zoals bij het geval van Russische hulp aan de VS.

Sommige parlementsleden van de Europese Unie en een zogenaamde mediawaakhond van de EU beschuldigden Rusland en China van het voeren van “desinformatiecampagnes” over de Covid-19-pandemie. Ze beweren dat Rusland en China proberen “verdeeldheid te zaaien” en “het vertrouwen van het publiek te ondermijnen” in westerse regeringen. (Toegegeven, China en de VS hebben zich allebei schuldig gemaakt aan ongepaste claims over biowapens, maar die verbale schermutseling is marginaal voor het centrale probleem.)

Vladimir Chizhov, de Russische afgezant van de EU, hekelde de beschuldigingen van onfatsoenlijkheid als blijk van “armoede van intellect”. Men kan ook zeggen dat dergelijke beschuldigingen een “armoede van de mensheid” verraden.

De pandemie van Covid-19 kan worden gezien als een krachtige leveller. De gemeenschappelijke bedreiging voor de mensheid herinnert ons aan onze gemeenschappelijke menselijkheid. Alle verschillen binnen en tussen naties lijken nu overbodig. De prioriteit is collectieve actie voor het algemeen belang.

Voor degenen die lijden aan russofobie, lijkt er geen remedie te zijn, behalve hun eigen veroudering en ondergang.Lees ook:  Kan Amerika het hoofd bieden aan zijn dodelijke mislukking?

Comments

comments