Zo ziet economische ineenstorting eruit

Zo ziet economische ineenstorting eruit

3 april 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Ongeveer tien miljoen Amerikanen hebben de afgelopen twee weken nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen ingediend. Om dat in perspectief te plaatsen: het record van één week voor deze pandemie van het coronavirus was slechts 695.000 . Het is onnodig om te zeggen dat 6,6 miljoen claims in één week ons ​​op onbekend terrein brengen. Bekijk  deze grafiek eens . We hebben nog nooit een week als deze gezien, en misschien zien we een week nog nooit zo slecht. Natuurlijk zullen er de komende maanden nog miljoenen banen verloren gaan naarmate deze pandemie voortduurt, maar het is moeilijk je een andere piek voor te stellen zoals we net hadden. Als je de laatste twee weken bij elkaar optelt, hebben ongeveer  10 miljoen Amerikanen  in die periode nieuwe werkloosheidsaanvragen ingediend …

De stortvloed van Amerikanen die een werkloosheidsverzekering hadden aangevraagd , schoot de afgelopen week omhoog, aangezien meer dan 6,6 miljoen nieuwe claims werden ingediend , meldde het Labor Department donderdag. Dat brengt de totale Amerikanen die de afgelopen twee weken een aanvraag hebben ingediend op 10 miljoen .

Economen die door Dow Jones werden ondervraagd, hadden de afgelopen week 3,1 miljoen verwacht, een week na 3,3 miljoen aanmeldingen in de eerste golf van wat een recordverbeterende zwelling van de werkloze gelederen was. Het totaal van vorige week werd met 24.000 hoger herzien.

Zoals ik herhaaldelijk in mijn artikelen heb gedocumenteerd, heeft enquête na enquête aangetoond dat de meeste Amerikanen zelfs in de ‘goede tijden’ van salaris tot salaris leefden.

Nu die betalingen voor miljoenen Amerikanen niet meer binnenkomen, zullen veel rekeningen niet worden betaald.

Zoals we in 2008 hebben gezien, staan ​​de wanbetalingen op hypotheken op het punt omhoog te schieten, en Wall Street  zet zich schrap voor het ergste …

Leners die inkomsten hebben verloren van het coronavirus, dat nu al een torenhoog aantal is, aangezien de 10 miljoen nieuwe werkloosheidsaanvragen in de afgelopen twee weken bevestigen, kunnen verzoeken om betalingen met wel 180 dagen per keer op federaal gesteunde hypotheken over te slaan en boetes te vermijden en een hit op hun kredietscores. Maar zoals Bloomberg opmerkt, het is geen betalingsvakantie en uiteindelijk moeten huiseigenaren alles verzinnen.

Volgens schattingen van Mark Zandi, hoofdeconoom van Moody’s Analytics, zou  maar liefst 30% van de Amerikanen met woningleningen – ongeveer 15 miljoen huishoudens – kunnen stoppen met betalen als de Amerikaanse economie de hele zomer of daarna gesloten blijft.

Zoals ik gisteren opmerkte , verwacht de St. Louis Fed dat de werkloosheid uiteindelijk 32 procent zal bereiken. Dat zal niet onmiddellijk gebeuren, maar als we daar aankomen, zal het erger zijn dan alles wat we tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig hebben gezien.

Door alle landelijke stopzettingen is de economische bedrijvigheid al gezakt tot niveaus die we in onze hele geschiedenis nog nooit eerder hebben gezien.

Persoonlijk was ik absoluut verbaasd  toen de laatste kassanummers werden vrijgegeven …

Strider Elass on Twitter

The Domestic Box office (movie theaters) brought in a whopping $5,179 for the week of Mar 20-26. Down 100% from $204,193,406 the same week a year ago… These numbers are just incredible.

De Domestic Box office (bioscopen) leverde maar liefst $ 5.179 op voor de week van 20-26 maart. 100% gedaald ten opzichte van $ 204.193.406 dezelfde week een jaar geleden … Deze cijfers zijn gewoon ongelooflijk.

En zelfs als alle ‘shelter-in-place’-bestellingen eindelijk zijn opgeheven, wil een aanzienlijk deel van de bevolking niet meer naar de bioscoop gaan omdat ze bang zijn het virus op te lopen.

Veel bioscopen die zijn gesloten, gaan gewoon nooit meer open.

Een ander ding dat me echt heeft verrast, is hoe snel veel Amerikanen geen voedsel meer hebben. Een  Daily Mail-artikel  dat een rij voertuigen van een halve mijl lang documenteerde in een kerk in Orlando die voedsel uitdeelde, kreeg vandaag veel aandacht …

Tegenwoordig zijn de honderden families die naar de parkeerplaats van een kerk in de stad trekken vanuit de iconische resorts en pretparken van Orlando, hier om een ​​heel andere reden: overleven.

‘In de pretparken gaat het doel of de uitkomst over het hebben van vreugde of spanning’, zegt Glenda Hernandez, moeder van drie, terwijl ze haar raam naar beneden draait om met een verslaggever van DailyMail.com te praten.

‘Dit gaat over het hebben van de buik van een kind voor de nacht of de komende paar nachten op wat ze ons geven.’

Hoe kan het dat zoveel gezinnen al geen eten meer hebben?

En blijkbaar zien goede doelen en voedselbanken in het hele land vergelijkbare stijgingen in de vraag. Hier zijn slechts een paar voorbeelden die werden gedeeld  door de Guardian …

  • In Amherst, de thuisbasis van de grootste campus van de University of Massachusetts, deelde de voorraadkast in maart 849% meer voedsel uit dan in het voorgaande jaar. De op één na grootste stijging in West-Massachusetts was 748% in de voorraadkast van Pittsfield Salvation Army.
  • De voedselpantry van de Grace Klein-gemeenschap in  Jefferson County,  die het grootste aantal bevestigde Covid-19-gevallen in Alabama heeft, leverde vorige week 5.076 personen voedselboxen op – een stijging van 90% ten opzichte van de week ervoor.
  • In het zuiden van Arizona is de vraag verdubbeld, met pantry’s die dagelijks boodschappen leveren aan 4.000 huishoudens – het dubbele van het aantal dat in maart 2019 werd geleverd. “We zagen een toename tijdens de sluiting van de federale overheid, maar niets zo snel, massaal of overweldigend als dit”, zei Michael McDonald, CEO van de Community Food Bank van Zuid-Arizona.

Als het al zo erg is, hoeveel erger zal het lijden dan een maand of twee op de weg zijn?

Ondertussen kampen Amerikaanse boeren met hun eigen problemen.

Door alle shutdowns was het voor boeren moeilijk om voldoende arbeiders op hun land te krijgen. Het volgende komt van  CNN …

April en mei zijn kritieke plant- en oogsttijden voor veel Amerikaanse boeren. Ze hebben geschoolde arbeiders nodig om hun velden te bewerken en een betrouwbare toeleveringsketen om hun goederen te bezorgen. En ze hebben geen tijd te verliezen.

Als boeren niet genoeg arbeiders kunnen vinden of als hun landbouwpraktijken worden verstoord door de pandemie, zouden Amerikanen deze zomer minder of duurder voedsel kunnen krijgen . En omdat internationale boeren en hun toeleveringsketens met soortgelijke problemen worden geconfronteerd, zouden we minder voedselimport kunnen ontvangen, waardoor het aanbod mogelijk wordt beperkt en de prijzen worden opgedreven .

Het belangrijkste dat de prijzen opdrijft, is natuurlijk dat het systeem absoluut overspoeld wordt met nieuw geld. Veel Amerikanen hebben de recente stappen van de Federal Reserve toegejuicht, en bijna iedereen lijkt blij dat er grote overheidscontroles komen, maar ze zullen niet zo opgewonden zijn als een brood vijf dollar kost en een liter melk tien dollar.

Terwijl het virus zich verspreidt, zijn velen bang dat het met name hard door gemeenschappen met lage lonen zal gaan, en dat is een enorm probleem omdat arbeiders met lage lonen absoluut essentieel zijn in de hele voedselketen …

Volgens de wet moeten voedselproducenten voorkomen dat iedereen die ziek is of een overdraagbare ziekte heeft, voedsel voor menselijke consumptie behandelt, verwerkt of klaarmaakt. Maar een groot deel van de voedselvoorzieningsketen wordt bemand door werknemers met lage lonen, waaronder veel immigranten zonder papieren met beperkte banden met gezondheidsdiensten.

Dus wat gaan we doen als er niet genoeg gezonde arbeiders zijn om ons voedsel van de boerderijen naar onze eettafels te brengen?

Er zijn al bevestigde gevallen opgedoken in een flink aantal voedselproductiefaciliteiten …

Het eerste geval van een werknemer bij een grote Amerikaanse vleesproducent die positief op het virus testte, werd vorige week gemeld bij pluimveegigant Sanderson Farms Inc. Sindsdien zijn overal infecties opgedoken, van JBS SA-fabrieken in Iowa tot Harmony Beef in Alberta.

Terwijl verspreide fabrieken tijdelijk zijn gesloten of de productie hebben verlaagd, houden bedrijven over het algemeen fabrieken in bedrijf wanneer werknemers ziek worden. In plaats van hele fabrieken te sluiten, hebben ze zich gericht op het identificeren van gebieden waar geïnfecteerde mensen rechtstreeks contact hebben gehad.

Angst voor het coronavirus zal zelfs “essentiële” industrieën zoals voedselproductie verlammen.

Er wordt ons nu verteld dat de autoriteiten hopen dat de zaken in april een hoogtepunt bereiken en dat deze crisis hopelijk in juni achter de rug is. Laten we bidden dat dat waar is, maar wat de meeste Amerikanen niet beseffen, is dat deze pandemie nog maar het begin is .

Zelfs voordat iemand van ons ooit van “COVID-19” had gehoord, was onze wereld al in waanzin aan het dalen, maar nu heeft deze pandemie de zaken zeker versneld.

Miljoenen Amerikanen hebben hun baan al verloren en de komende dagen zullen buitengewoon uitdagend worden.

Zo ziet een economische ineenstorting eruit en het is net begonnen.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments