De Coronavirus-staatsgrepen staan ​​voor de deur

De Coronavirus-staatsgrepen staan ​​voor de deur

4 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Noodbesmettingsmaatregelen tasten de democratie wereldwijd snel aan.

Wat de faciliterende acties betreft, is die van Viktor Orbán misschien wel een van de meest ingrijpende sinds Hitler die in 1933 kreeg. Orbán – de quasi-fascistische voormalige communist die Hongarije naar extreem-rechts heeft gesleept sinds hij tien jaar geleden premier werd – verzekerde zijn de ondertekening door het parlement van een wet die hem in feite dictator maakt totdat hij besluit dat de coronavirus-noodsituatie voorbij is.

Begin maart, voordat Hongarije een enkele infectie opliep , had Orbán buitenlandse migranten de schuld gegeven van de verspreiding van Covid-19 en de grenzen van zijn land voor niet-staatsburgers verzegeld. Het land heeft nu meer dan 600 bevestigde gevallen en 26 doden, cijfers die mogelijk een grove onderrapportage weerspiegelen . De meeste samenlevingen zien dat misschien als een bewijs dat het autoritarisme van Orbán niet werkt, maar hij krijgt nu nog veel meer verlof om te proberen: de nieuwe wet schort de verkiezingen op , schrijft een gevangenisstraf van vijf jaar in voor iedereen die informatie verspreidt ‘die het publiek alarmeert of belemmert de inspanningen van de regering om mensen te beschermen ‘, en geeft Orbán toestemming‘s regering regeert bij decreet of maakt bestaande wetten ongeldig indien zij dat nodig acht, zolang zij dit nodig acht.

‘Als deze noodsituatie voorbij is, zullen we alle bevoegdheden zonder uitzondering teruggeven’, zei Orbán maandag en overtuigde niemand. Donderdag had zijn afgevaardigde een verbod op de wettelijke erkenning van transgenders voorgesteld .

De wereld was al goed ondergedompeld in een pekel van autoritaire ambities voordat 2020 haar met besmetting bedreigde. Maar net zoals het coronavirus en zijn verwoestende gevolgen een groot deel van de wereldbevolking aan de grenzen van de macht van zijn leiders hebben blootgesteld, heeft de crisis die leiders krachtige repressiemiddelen gegeven: quarantaines thuis, gedwongen afhankelijkheid van traceerbare elektronische communicatie, afhankelijkheid van overheidsmiddelen en informatie.

“Op de lange termijn kan de pandemie de autocratische leiders ondermijnen – aangezien de gebruikelijke tactiek om zondebokken de schuld te geven mislukt en burgers de waarde van expertise en functionerende instellingen gaan waarderen”, voorspelde politicoloog Florian Bieber deze week in het buitenlands beleid . “Maar als sterke mannen worden bedreigd met verlies van legitimiteit, zullen ze waarschijnlijk hun autoritaire praktijken verdubbelen en profiteren van de noodtoestand om de macht te consolideren.”

Dat is tot nu toe bevestigd: de coronavirus-kroning van Orbán is gewoon de meest flagrante van veel wereldwijde voorbeelden van power-grab. “Tijdens het bestaan ​​van de ziekte zullen de regels van volledig nieuwe relaties van toepassing zijn”, waarschuwde Ilham Aliyev, de president van Azerbeidzjan half maart, zijn volk en beloofde actie tegen “vijanden die onder ons zijn, de elementen die zichzelf oppositie noemen, de verraders die … lijken te willen dat er rellen plaatsvinden. ‘ De rechtse leider van Servië, voormalig assistent van Milošević, Aleksandar Vušić, heeft de straten van Belgrado overspoeld met gewapende soldaten om zijn eigen noodregel bij decreet af te dwingen. Turkije Thailand en Cambodja zijn arrestatieorganisatoren van opposities, bloggers, artiesten en willekeurige sociale-mediaposters voor het indienen van openbare klachten over lakse vertoningen of wangedrag door de overheid. Ethiopië heeft de eerste verkiezingen in vijf jaar uitgesteld ; Ook Bolivia heeft een belangrijke verkiezing geannuleerd . Turkmenistan heeft naar verluidt uitspraken van het woord coronavirus strafbaar gesteld .

Lees ook:  Niemand had kunnen raden dat Honeckers wraak zo zou zijn ...

Maar laten we niet kiezen voor kleine staten. De Filippijnse president Rodrigo Duterte , een bloeddorstige bondgenoot van Trump, dreigde publiekelijk iedereen dood te schieten die de blokkering van de natie woensdag schendt. ‘Intimideer de regering niet. Daag de regering niet uit. Je zult verliezen, ‘zwoer hij. Duterte heeft ook noodbevoegdheden gekregen die vergelijkbaar zijn met die van Orbán , hoewel de Filipijnse supporters van Duterte hem niet de gewenste bevoegdheden over particuliere bedrijven hebben gegeven. De langdurige Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die buiten de regering en in de gevangenis zou moeten zitten, heeft een ‘ coronavirus-staatsgreep ‘ geïnitieerd door invasief mobiel toezicht in te stellenvan vermoedelijke coronavirusdragers; het parlement sluiten en de pogingen van zijn belangrijkste rivaal om een ​​regering te vormen blokkeren ; en het sluiten van de Israëlische rechtbanken, die als bijkomend voordeel hadden dat Netanyahu’s proces wegens omkoping en corruptie werd uitgesteld .

Al deze chaos wordt onderstreept door het naakte cynisme, de incompetentie en het corrupte opportunisme van de regerende partijen in China, Rusland en de Verenigde Staten, ooit de meest geduchte drievijfde van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, nu teruggebracht tot een as van wezels. China’s onderdrukking van de basisfeiten over zijn uitbraak – en het richten van vertellers van die feiten – zal miljoenen levens kosten. Dat geldt ook voor de virusontkenning van Vladimir Poetin, die midden in een recessieoorlog zit die gasprijzen met Saoedi-Arabië voedt en gedwongen werd een referendum uit te stellen om de Russische grondwet te manipulerenzodat hij tot in de tachtig aan de macht kon blijven. Beide landen hebben geprobeerd zichzelf te positioneren als de echte mondiale volwassenen, en hebben de wereld aangespoord om hun verzendingen van ondermaatse medische apparatuur en hun beroepen van bekwaam leiderschap te accepteren, terwijl de tekortkomingen van beide voor iedereen duidelijk zijn.

Maar bovenal zijn het de wispelturigheid, de leugenachtigheid en de onmiskenbare domheid van Trump die de rest van de wereld echt heeft doen beseffen dat de grootste naties afbrokkelende huurwoningen zijn waarvan de eigenaren nauwelijks doen alsof ze de meeste van hun bewoners verdomd veel schelen. minder buren verderop in de straat. De agressieve onwetendheid van Trump aan het begin van de crisis, zijn voortdurende onsamenhangendheid en zijn onvermogen om het voortbestaan ​​van de staten voor te staan ​​op zijn kleine egotrips, hebben er bijna voor gezorgd dat het virus dit jaar meer Amerikanen zal doden dan de Koreaanse en Vietnamoorlogen samen. Zoals Susan Glasser van The New Yorker donderdag verklaarde : “het coronavirus is ‘s werelds enige supermacht”.

Terwijl het merk van zijn natiestaat tuimelt, probeert Trump zich aan de macht te houden zoals al zijn tinpot-emulators. Deze week, te midden van de economische onrust en de toenemende sterfgevallen, is zijn campagne op zoek gegaan naar een manier om zijn steeds ijverigere herverkiezingsbod in november te onderbouwen met nieuwe pogingen tot onderdrukking van kiezers. Tegelijkertijd gebruikt hij langdradige, Poetin-achtige live coronavirusupdates als stand-ins voor geannuleerde campagneverzamelingen waarin hij zelfzuchtige onzin verspreidt en de publieke opinie manipuleert , zij het met weinig succes .

Niets legt echter het despotische leiderschapstekort van de ‘vrije’ wereld vast, zoals de kleine flap die donderdag werd veroorzaakt door de feitelijke coronavirus-tsaar van Trump – zijn ongekwalificeerde, extravagant idiote schoonzoon, vastgoedbaron Jared Kushner. Onder druk van verslaggevers om uit te leggen waarom het Witte Huis niet meer beschermende medische apparatuur in de National Strategic Stockpile vrijgaf aan staten die dit het hardst nodig hadden, ging Kushner terug in waanzin. ‘Het idee van de federale voorraad was dat het onze voorraad zou zijn’, zei hij . ‘Het is niet de bedoeling dat het de voorraden van de staten zijn die ze vervolgens gebruiken.’

Verslaggevers merkten vervolgens op dat het argument van Kushner werd tegengesproken door de officiële website van de regering voor de National Strategic Stockpile, die het beschreef als ‘het grootste aanbod van levensreddende geneesmiddelen en medische benodigdheden voor gebruik in een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, ernstig genoeg om lokale voorraden te veroorzaken opraken.” Vrijdagmorgen had de regering-Trump de website herschreven, zodat ze Kushners gefundeerde redenering ondersteunde en de voorraad een ‘aanvulling’ noemde op ‘staats- en lokale voorraden tijdens noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid. Veel staten hebben ook producten op voorraad. ”

Moeilijke feiten laten verdwijnen door onzin te maken en de bronnen te bewerken, is al lang een belangrijk hulpmiddel in de uitrusting van de autoritair. Maar zelden is het door zoveel wereldmachten tegelijk en met zoveel enthousiasme gebruikt. ‘De commissaris verdwijnt’, zeggen ze . Deze keer verdwijnt misschien de mondiale democratie met hem.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Liberalisme staat op een kruispunt, geen doodlopende weg

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Duitse Coronacommissie: "Iedereen die geen masker draagt vermoord een ander"
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments