Kan Coronavirus-diplomatie de EU dichter bij Eurazië brengen?

Kan Coronavirus-diplomatie de EU dichter bij Eurazië brengen?

4 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Kansen in opkomst van Europa van Lissabon tot Vladivostok

De Europese Unie (EU) en de Euraziatische Economische Unie (EEU), een vereniging van post-Sovjetstaten, vervullen in feite een vergelijkbare functie als economisch blok. In tegenstelling tot de EU met 27 leden heeft de EEU slechts 5 leden, aangezien veel post-Sovjetstaten beweren dat het niets anders is dan een poging om de Sovjet-Unie nieuw leven in te blazen, wat de Westerse landen niet willen bevorderen. Het verzet van het Westen heeft er geen economisch voordeel mee behaald en dit geopolitieke duel kwam tot uiting in het beperkte succes van sancties tegen Rusland. De  geloofwaardigheid van de EU en de liberale ordes blijven echter afnemen  als gevolg van de pandemie van het coronavirus. Daarom biedt de coronaviruspandemie in feite een unieke kans voor de EU en de EU om in één systeem te integreren of in ieder geval dichter bij elkaar te komen.

De dominantie van Rusland in de EEU is zowel positief als negatief voor de Euraziatische integratie. De grote markt van Rusland vormt de basis van het integratiepotentieel van de EEU, maar beperkte economische groei, sancties en deelname aan de mondiale geopolitiek brengen risico’s met zich mee voor het Euraziatische integratieproces. Euraziatische integratie zou echter in het belang van de EU zijn, aangezien het de Europese staten veel efficiënter en sneller dan op andere manieren met nieuwe markten in Centraal- en Oost-Azië zal verbinden. De EU beweert dat zij werkt aan gemeenschappelijke markten en efficiëntie, maar overweegt niet serieus om Lissabon op de Atlantische Oceaan te verbinden met Vladivostok op de Stille Oceaan.

De EU verliest haar positie als belangrijkste handelspartner van de EEU, en niet alleen vanwege het groeiende belang van China. Als handelspartner van de EEU heeft China het grootste deel van Europa al overtroffen. De rol van de EU als handelspartner van de hele EEU is te danken aan de belangrijke rol van de EU voor Rusland. Rusland keert zich echter al jaren langzaam oostwaarts vanuit de EU, omdat de toekomstige leidende economieën van de wereld zullen verschuiven van het Westen naar Azië.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het coronavirus wordt een strijdkreet voor Amerikaanse extremisten

Coronavirus versnelt deze realiteit zeker nu de hele Anglosphere en West-Europa op weg zijn naar een zware recessie die niet in staat is om de economische druk van de pandemie het hoofd te bieden. Deze pandemische en economische neergang betekent in feite dat alleen China en Rusland zullen concurreren om investeringen in het uiterst hulpbronnenrijke Centraal-Azië. Nu de economieën van de EU beginnen te herstellen in de nasleep van het coronavirus en er niet aan hun energiebehoeften wordt voldaan, kan toegang tot Centraal-Azië een prioriteit worden. Ironisch genoeg is Rusland het enige middel voor de EU om de markten van de post-Sovjetlanden buiten Oost-Europa te betreden. Daarom, met de liberale orde ernstig beschadigd in het aangezicht van coronavirus,

Met dit in gedachten moet de EU een onafhankelijk buitenlands beleid tonen en haar geschillen met Rusland oplossen, zelfs als Washington erop staat vijandige betrekkingen met Moskou aan te gaan. Aangezien de EU oorspronkelijk begon als een economische unie zonder veel politieke aard, betekent het terugkeren naar hun wortels natuurlijk een verandering in het buitenlands beleid. Als de economie de geconcentreerde uitdrukking van politiek is, dan zouden wederzijdse economische belangen de basis moeten zijn voor verzoening tussen Brussel en Moskou.

De Franse president Emmanuel Macron is een van de leidende stemmen in het normaliseren van de betrekkingen met Rusland, ondanks zijn harde retoriek tegen Moskou van tijd tot tijd. Laten we Macron’s Facebook-bericht van vorig jaar beschouwen waarin hij zei: “vooruitgang op veel politieke en economische kwesties is duidelijk, want we proberen de Frans-Russische betrekkingen te ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat we bij deze multilaterale herstructurering een veiligheids- en vertrouwensarchitectuur tussen de Europese Unie en Rusland moeten ontwikkelen. ” Macron benadrukte dat Rusland deel uitmaakt van Europa, en hij breidde de beroemde uitdrukking van generaal de Gaulle uit dat Europa zich uitstrekt “van Lissabon tot de Oeral”, om te zeggen dat Europa zich uitstrekte tot Vladivostok, dicht bij de Noord-Koreaanse grens. Macron is een van de krachtigste stemmen in Europa en onderschrijft sterk de verzwakking van de Amerikaanse invloed in Europa op verschillende manieren,

De visie van de EEU van Lissabon tot Vladivostok als gemeenschappelijke ruimte is de beste manier om een ​​crisis op de Euraziatische landmassa te voorkomen. Voor landen als Oekraïne die vastzitten tussen Oost en West, zou de integratie van de EU en EEU eigenlijk als stabiliserende factor dienen. Aangezien het coronavirus zwakke punten in de liberale geglobaliseerde orde aan het licht heeft gebracht, is er feitelijk een kans ontstaan ​​waar de EU en de EU nauwer op elkaar kunnen aansluiten en integreren.Lees ook:  Uncovered: Duitse Soros-agenten in het Europees Parlement - lijst met gelekte namen en bankbiljetten

Comments

comments