Kan Trump de kritiek op het coronavirus overtreffen met racisme?

Kan Trump de kritiek op het coronavirus overtreffen met racisme?

4 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Heeft u ooit een virus met een paspoort gezien?

De president van de Verenigde Staten (VS), Donald Trump, lijkt het wel te hebben, want hij blijft erop aandringen het coronavirus het ‘China-virus’ te noemen.

Volgens het besluit van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 kunnen uitbraken echter niet worden geassocieerd met een bepaalde etnische groep op basis van waar uitbraak plaatsvindt, en daarom worden ebola of de Zika-epidemie niet geassocieerd met een bepaald land of land.

Het H1N1-virus, dat de dood van minstens 18.000 mensen veroorzaakte, staat niet bekend als het ‘Amerikaanse virus’. De ‘Spaanse griep’ lijkt te verwijzen naar een specifieke natie, maar hoeveel van ons weten dat het eigenlijk uit de VS afkomstig is en dat Washington de waarheid lange tijd probeerde te verbergen?

De woorden van Trump werden niet verrassend gevolgd door een toename van racistische incidenten tegen Aziaten: wat we op dit moment op sociale media zien, is echt verschrikkelijk. De aangevallenen waren vaak niet eens Chinees.

Wanneer ging Trump fout als het gaat om het coronavirus? Het antwoord is een beetje ingewikkeld.

Trump zelf had niet naar het virus verwezen op een manier die in eerste instantie expliciet verwijst naar China of Wuhan, in tegenstelling tot minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Trump, die precies 40 keer ‘coronavirus’ schreef op Twitter, ontmoette de Chinese president Xi Jinping op 25 januari en zei: ‘China heeft heel hard gewerkt om het coronavirus in bedwang te houden. De Verenigde Staten stellen hun inspanningen en transparantie zeer op prijs. Het komt allemaal goed. Namens het Amerikaanse volk wil ik in het bijzonder president Xi bedanken! ”

trump

Wikimedia commons

TWEE VLIEGEN IN EEN KLAP

De taalverandering van Trump is grillig, zelfs als men ooit heeft gezegd dat het virus in april “op wonderbaarlijke wijze” zou verdwijnen, heeft het een pragmatische aanpak gevolgd sinds het virus in de Verenigde Staten is uitgebroken. Trump kreeg uiteindelijk zware kritiek op zijn aanpak van de pandemie en net voor de presidentsverkiezingen. Handig genoeg werd het ‘coronavirus’ van de ene op de andere dag het ‘Chinese virus’, waardoor de schuld werd omgeleid naar de situatie in het buitenland.

Lees ook:  Kan de dollar blijven domineren in een veranderde wereld?

Trump en zijn team, die een week geleden de transparantie van China hadden geprezen, proberen Peking nu de schuld te geven van alles en suggereren dat ze informatie achterhouden.

“De situatie zou anders zijn geweest als we een maand of twee geleden wisten”, zei de Amerikaanse leider op 21 maart. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Morgan Ortagus, beweert ook dat China de wereld te laat heeft geïnformeerd en het bewijs van coronavirus op 3 januari heeft vernietigd.

Ondertussen zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat ze de VS op 3 januari hebben geïnformeerd, terwijl het Witte Huis hun burgers pas op 15 januari in Wuhan heeft geïnformeerd.

Twee afzonderlijke rapporten in The New York Times en de krant The Washington Post bevestigen het verslag van Peking. Bovendien negeerde de Amerikaanse leider volgens de Washington Post de berichten van zijn inlichtingendiensten de afgelopen weken en maakte zelfs geen afspraak om met de autoriteiten te spreken.

IS DE KONING NAAKT?

De poging van het Witte Huis om de pandemie om te vormen tot het ‘Chinese virus’ is niet alleen ingegeven door de binnenlandse politiek. Washington sluit zijn deuren voor Europa, verergerd door de talrijke staten die de sancties tegen Iran schenden, om ervoor te zorgen dat iedereen de boodschap krijgt dat zelfs een pandemie de economische aanvallen op Iran niet zal vertragen. Washington voorkomt ook dat Venezuela hulp krijgt van het IMF en doet haar best om ervoor te zorgen dat China en zijn internationale bondgenoten zo veel mogelijk worden getroffen door de uitbraak.

Desalniettemin moeten we ons afvragen of het door het “Chinese virus” te noemen de uitholling van de macht van Washington in de internationale arena echt zal helpen voorkomen.

Volgens Bloomberg hebben Washington en zijn internationale systeem een ​​geweldige klap gekregen. Talloze andere Amerikaanse tijdschriften uitten vergelijkbare gevoelens en voerden aan dat de geopolitieke instabiliteit van Washington blootgelegd is.

Lees ook:  Politiek verslaggever Jos Heymans: ‘Vier vervangers voor Ollongren is overdreven!’

DOELSTELLINGEN VERANDEREN

De internationale gemeenschap is voor het grootste deel van mening dat landen met verschillende systemen hun ervaringen moeten delen en moeten leren van hun fouten als reactie op de crisis, uit bezorgdheid voor het gemeenschappelijk lot van de mensheid. Inderdaad, de VS en China zijn er eerder in geslaagd om precies dit te doen. Tijdens het Obama-tijdperk werkten China en de VS samen aan zaken als de klimaatcrisis, waarbij ze hun meningsverschillen omwille van de planeet opzij zetten.

Trump kiest er echter voor om problemen met grof racisme aan te pakken door een uiterst primitief en gevaarlijk spel te spelen.

Er is geen garantie dat Trump, die beweert dat Mexicaanse immigranten naar de VS ziektes dragen, landen in Afrika publiekelijk ‘sh * t-holes’ noemt en het coronavirus een nationaal paspoort toewijst, morgen geen ander land zal aanvallen. De internationale gemeenschap moet beseffen dat ze hoogstwaarschijnlijk de volgende zijn en actie ondernemen voordat hun beurt aanbreekt.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Gaat Rutte ook op prinses AMALIA bezuinigen? Over 2 jaar krijgt ze een vette uitkering van €4.000 per dag

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments