Turkije publiceert eindelijk epidemische cijfers: coronavirus epicentrum in Istanbul

Turkije publiceert eindelijk epidemische cijfers: coronavirus epicentrum in Istanbul

4 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Nog eens 2.456 mensen testten positief en het land heeft nu 18.135 bevestigde gevallen

President Recep Tayyip Erdogan zei dat Turkije voor een ‘historische catastrofe’ staat, aangezien het land zijn dodelijkste dag tot nu toe heeft doorgemaakt door de pandemie van het coronavirus en waarschuwde voor ‘politiek gewin’ omdat zijn regering de oppositie tegen de burgemeesters spaart vanwege zijn reactie op de snel verspreide uitbraak.

Nog eens 79 mensen stierven in de afgelopen 24 uur, wat het  dodental  op  356 brengt , zei minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca. Nog eens 2.456 mensen testten positief en het land heeft nu 18.135 bevestigde gevallen, zei hij. Het aantal tests is gestegen tot 18.135 per dag – bijna het dubbele van vijf dagen geleden.

Het virus heeft 601 medische professionals  in Turkije besmet  , zei Koca woensdag. Cemil Tascioglu , een internist die les gaf aan de Universiteit van Istanbul, werd de eerste arts die stierf nadat hij op 17 maart positief was getest op het coronavirus, zei zijn zoon in een tweet. De 67-jarige Tascioglu was ook de eerste medische professional die de ziekte bij een Turkse patiënt diagnosticeerde. Koca zei dat een gepensioneerde  medische schoolinstructeur  donderdag is overleden . Vorige week stierf een 33-jarige  verpleegster .

Apothekers hebben gewaarschuwd dat ook zij in gevaar zijn, waardoor de gouverneur van Istanbul  hun werkdagen  met een uur verkort. De Kamer van Apothekers van Istanbul zei vorige week dat haar leden ziek werden omdat patiënten met de diagnose COVID-19 “gedwongen werden om apotheek na apotheek te bezoeken om hun recepten in te vullen, waardoor onze  apotheken een brandpunt werden  in de verspreiding van de epidemie.”

Een  Griekse veerboot  gehuurd door een Turks bedrijf is in quarantaine geplaatst in de haven van Athene, Piraeus, nadat 120 van de 383 bemanningsleden en passagiers positief waren getest op het virus. De boot heeft 160  Turkse bemanningsleden  aan boord, vertelde de Turkse ambassadeur in Griekenland aan CNN Turk.

Meer dan 980.000 mensen zijn gediagnosticeerd met COVID-19  over de hele wereld  en ongeveer 50.000 zijn omgekomen sinds het nieuwe coronavirus, die acute respiratory distress kan veroorzaken, opgedoken in China in december.

Woensdag heeft Koca voor het eerst de locaties van zaken in Turkije bekendgemaakt, waarbij de meerderheid – 8.852 – zich in de grootste stad van Istanbul bevonden, gevolgd door 853 zaken in Izmir en 712 in de hoofdstad Ankara, vanaf woensdag. Het virus is nu verspreid over alle 81 provincies van Turkije, zei hij. Hij deelde gegevens waaruit bleek dat één besmette patiënt het virus had verspreid naar 30 anderen.

De openbaring dat Istanbul de plaats was van 60% van de zaken van de natie was voor de burgemeester, Ekrem Imamoglu , aanleiding  om zijn pleidooi aan de regering te herhalen om de stad van 16 miljoen mensen onder een thuisbevel te plaatsen. Hoewel de regering het verkeer  binnen en zonder Istanbul heeft  beperkt en er bij de Turken op heeft aangedrongen om thuis te blijven, is Erdogan tot nu toe gestopt met een volledige blokkering, met het argument dat de ” productiewielen ” moeten blijven draaien om de economie draaiende te houden. Istanbul is goed voor meer dan een kwart van de nationale productie van Turkije.

“In een tijd waarin we een historische catastrofe doormaken, bevinden we ons op een betere plek in vergelijking met veel andere landen, maar dit is niet genoeg. We voeren onze strijd zonder paniek, met slimme, evenwichtige en realistische maatregelen ‘, vertelde Erdogan burgemeesters van zijn partij en haar nationalistische partner in een videoconferentie die tv-stations live uitzenden.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De nieuwste Amerikaanse sancties wijzen op een dalende wereldmacht

Burgemeesters van de drie grootste steden van Turkije, die allemaal worden gecontroleerd door de belangrijkste oppositiepartij, maakten geen deel uit van de bijeenkomst. Imamoglu en de burgemeester van Ankara  spanden een rechtszaak aan  tegen een regeringsbevel dat gemeentelijke fondsenwerving stopzet die is opgezet om inwoners met lage inkomens te helpen. Het verbod kwam nadat Erdogan zijn eigen landelijke drijfveer had aangekondigd en hij heeft gesuggereerd dat de rivaliserende liefdadigheidsinspanningen van de steden een  vorm van separatisme zijn .

Gezondheidswerkers zijn bezorgd dat het  politieke touwtrekken  tussen staats- en lokale functionarissen de inspanningen om de besmetting in bedwang te houden, kan ondermijnen, meldt Al-Monitor.

Donderdag gaf de president een versluierde waarschuwing tegen de inspanningen van rivalen om de nationale fondsenwervingscampagne te ‘verzwakken’ en ‘te bezoedelen’. “Onze mensen zullen de gepaste reactie geven aan degenen die denken dat ze zich buiten en boven de staat van de Turkse Republiek bevinden. Ik zeg duidelijk dat degenen die een project proberen te dynamiseren dat het partnerschap van 83 miljoen [burgers] symboliseert, geen nalatigheid zijn, ”zei hij. ‘Het massale geweten zal degenen die zich bezighouden met politieke winstbejag  in een tijd als deze niet vergeten  .’

De meeste van de  eerste donaties  aan de campagne van Erdogan waren afkomstig van staatsbedrijven en overheidsfunctionarissen. Donaties zijn sindsdien uitgebreid met geld van voetbalclubs, families en de kleine gemeenschappen van religieuze minderheden in Turkije  , waardoor  552,5 miljoen lira  ($ 84 miljoen) is opgehaald .

Het verzoek om hulp van de centrale regering wekt ‘vermoedens dat de  schatkist leeg is’ ​​op, ‘ vertelde Ahmet Davutoglu, de voormalige premier van Erdogan die met hem brak om een nieuwe partij te vormen  , tegen een nieuwssite. ‘Als je niet kunt zien dat de economische crisis huishoudens in brand steekt, moeten we ons allemaal zorgen maken over een sociale explosie.’

De regering heeft een reddingspakket van $ 15 miljard ingevoerd, voornamelijk in de vorm van leninggaranties en belastingvoordelen. Directe steun in contanten voor degenen die door een sterke economische vertraging worden getroffen, vormen een  klein deel van de hulp . Maar de toegenomen militaire uitgaven tijdens twee militaire campagnes in Syrië in de afgelopen zes maanden en het gebruik van internationale reserves om de lira te ondersteunen, getroffen door een valutaschok in 2018, wegen mogelijk op de staatsfinanciën.

De Turkse export daalde  in maart met 18% , waardoor het cijfer voor het eerste kwartaal met 4% daalde tot 42,8 miljard dollar, zei het ministerie van Handel donderdag, daarbij verwijzend naar de economische impact van de epidemie op de overzeese markten. Een toeristenindustrie van 35 miljard dollar   zal niet aantrekken vóór de Eid al-Fitr-vakantie, die op 24 mei begint, zei minister van Toerisme Mehmet Nuri Ersoy. Turkish Airlines  heeft het verbod  op internationale routes verlengd tot 1 mei, maar de vluchten worden pas   eind juni weer normaal , zei hij. Turkije beperkt ook binnenlandse vluchten en heeft de op één na grootste luchthaven van het land gesloten.

Internationale financiële instellingen verkorten de groeivooruitzichten van Turkije en Bank of America wordt de nieuwste met een voorspelling van een krimp van 2,3% in 2020, aldus Bloomberg. De regering houdt voorlopig vast aan haar doelstelling van 5% groei dit jaar.Lees ook:  Turkse Soft Power valt Georgië binnen

Comments

comments