VS kampt met terugslag na pogingen om medische benodigdheden voor andere landen in te nemen: rapport

VS kampt met terugslag na pogingen om medische benodigdheden voor andere landen in te nemen: rapport

5 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De Amerikaanse regering vecht het uit met andere landen in een wanhopige sprint naar voorraden

Terwijl de coronaviruspandemie overal ter wereld ellende blijft veroorzaken, beseffen functionarissen in de Verenigde Staten en andere landen dat ze een overvloedige voorraad ademhalingstoestellen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) nodig zullen hebben, zoals N-95-maskers en latex chirurgische handschoenen. En de VS concurreren volgens The Guardian  met andere landen  als het gaat om het verkrijgen van die items.

Een artikel dat vrijdag in The Guardian is gepubliceerd en dat is geschreven door vier verschillende verslaggevers (Orée-de-Puisaye, Oliver Holmes, Bethan McKernan en Lorenzo Tondo) beschrijft het type wedstrijd dat plaatsvindt. Op een luchthaven in Shanghai, China stonden bijvoorbeeld enkele maskers op het punt naar Frankrijk te worden verscheept – een land dat zwaar is getroffen door de pandemie (John Hopkins University in Baltimore meldde meer dan 5300 coronavirusgerelateerde sterfgevallen in Frankrijk vanaf vroege vrijdagmiddag). Maar volgens The Guardian kwamen Amerikaanse kopers opdagen en boden driemaal wat Frankrijk had aangeboden om voor de maskers te betalen.

De Franse politicus Jean Rottner, president van de Regionale Raad van Grand Est, zei tegen The Guardian: ‘Op het asfalt komen ze aan, halen het geld eruit … Dus we moeten echt vechten.’ En Rénaud Muselier, een andere Franse functionaris, vertelde het Franse BMFTV: “De kers op de taart: er is een vreemd land dat driemaal de prijs van de lading op het asfalt betaalde.”

Een anonieme Amerikaanse functionaris ontkende het rapport. Maar andere rapporten bevestigen dat de Amerikaanse regering het met andere landen aan het uitvechten is in een wanhopige zoektocht naar voorraden.

In Canada heeft  premier Justin Trudeau  – wiens vrouw, Sophie Grégoire Trudeau, onlangs de  diagnose COVID-19 kreeg  , zijn bezorgdheid geuit over medische apparatuur die bestemd is voor Canada om zijn land daadwerkelijk te bereiken. En de premier zei dat hij Canadese functionarissen had gevraagd om “beweringen te onderzoeken” dat “maskers van zijn land werden afgeleid”.

Donderdag stelde Trudeau: “We moeten ervoor zorgen dat apparatuur die bestemd is voor Canada, in Canada terechtkomt en blijft, en ik heb ministers gevraagd deze specifieke rapporten op te volgen.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wat gaat Donald Trump doen?

The Guardian merkt op: “Naarmate de pandemie verergert, worden paniekerige regeringen ervan beschuldigd dubieuze methoden te gebruiken om voorraden te verkrijgen in de strijd tegen het coronavirus. De tactiek varieerde van het blokkeren van de uitvoer van medische benodigdheden tot het sturen van spionnen op clandestiene missies om tests te vinden.”

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta is een andere ambtenaar die zijn bezorgdheid uit over het feit dat zijn land geen persoonlijke beschermingsmiddelen ontvangt die het nodig heeft.

Op een persconferentie in Brazilië op woensdag vertelde Mandetta aan verslaggevers: “Vandaag hebben de VS 23 van hun grootste vrachtvliegtuigen naar China gestuurd om het materiaal dat ze hadden verworven op te halen. Veel van onze aankopen, die we hadden gehoopt te bevestigen om aanbod (ons gezondheidssysteem), viel door. De hele wereld wil (deze dingen) ook. Er is een probleem van hyper-vraag. “

In een verklaring op vrijdag bevestigde de fabrikant 3M dat de regering-Trump heeft geprobeerd deze te blokkeren voor buitenlandse export:

De administratie verzocht ook dat 3M de ademhaling van ademhalingsapparatuur die we momenteel in de Verenigde Staten vervaardigen, stopzet naar de Canadese en Latijns-Amerikaanse markten. Er zijn echter aanzienlijke humanitaire gevolgen als het stoppen van de levering van ademhalingsapparatuur aan gezondheidswerkers in Canada en Latijns-Amerika, waar we een cruciale leverancier van ademhalingsapparatuur zijn. Bovendien zou het stopzetten van alle export van in de Verenigde Staten geproduceerde ademhalingstoestellen er waarschijnlijk voor zorgen dat andere landen wraak nemen en hetzelfde doen, zoals sommigen al hebben gedaan. Als dat zou gebeuren, zou het netto aantal ademhalingstoestellen dat beschikbaar wordt gesteld aan de Verenigde Staten zelfs afnemen. Dat is het tegenovergestelde van wat wij en de regering namens het Amerikaanse volk allebei zoeken.

In de VS hebben gezondheidsfunctionarissen gewaarschuwd dat ziekenhuizen de komende weken met een ernstig tekort aan ventilatoren en persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen worden geconfronteerd – en ambtenaren in andere landen die zwaar worden getroffen door het coronavirus worden geconfronteerd met eigen persoonlijke beschermingsuitdagingen. In Forbes meldde Isabel Togoh dat een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen  artsen en verpleegsters in Italië en Spanje het leven heeft gekost  . Togoh merkte op dat “ten minste 61 Italiaanse artsen zijn gestorven” aan het coronavirus en dat in Spanje “een ernstig tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen heeft bijgedragen tot ten minste 12.000 zorgverleners die het virus oplopen”.Lees ook:  OPPOSITIE VOEREN IN CORONA TIJD

Comments

comments