VS leidt wereldwijde golf van naties die coronavirusapparatuur stelen, in beslag nemen en omleiden

VS leidt wereldwijde golf van naties die coronavirusapparatuur stelen, in beslag nemen en omleiden

5 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Regeringen hebben hun toevlucht genomen tot het in beslag nemen, omleiden, overbieden en ronduit stelen van apparatuur van elkaar in een wanhopige poging om het tij van de coronavirusepidemie te keren.

Er waren dramatische scènes op een luchthaven in Shanghai, China, toen Amerikaanse agenten een vliegtuig vol levensreddende apparatuur, waaronder 60 miljoen maskers, kapten op weg naar het door coronavirus getroffen Frankrijk. Terwijl het vliegtuig op het asfalt lag, slaagden Amerikaanse agenten erin de lokale bevolking om te kopen om het vliegtuig naar de Verenigde Staten om te leiden en hen met contant geld te betalen.

Het verhaal werd onthuld door de president van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), Renaud Muselier, die opmerkte dat hij de lading al volledig had betaald. ‘De Amerikanen betalen het dubbele – contant – voordat ze de goederen zelfs maar zien!’ vertelde hij aan de Franse krant Libération , zich zorgen makend nu zijn land bezig is met “een race tegen de klok” om maskers te beveiligen en te verspreiden tijdens de pandemie. PACA ligt in het zuidoosten van Frankrijk en grenst aan Italië. Het eerste geval in PACA werd op 28 februari bevestigd in de beroemde badplaats Cannes; een jonge vrouw die terugkwam uit Milaan – een epicentrum van het virus – was besmet. Het verhaal van Muselier werd ondersteund door Jean Rottner, president van de regio Grand Est. ‘Op het asfalt komen ze aan, halen het geld eruit … dus we moeten echt vechten’, zei hij .

Dit lijkt geen geïsoleerd incident te zijn. De Canadese premier Justin Trudeau onthulde dat hij soortgelijke berichten had ontvangen over goederen die in beslag waren genomen en naar de Verenigde Staten waren gebracht. ‘We moeten ervoor zorgen dat apparatuur die bestemd is voor Canada, in Canada terechtkomt en blijft, en ik heb de ministers gevraagd deze specifieke rapporten op te volgen’, zei hij gisteren. Brazilië, een van de meest loyale bondgenoten van de VS, brak ook met de conventie om kritiek uit te oefenen op het pandemische gangsterisme van de regering-Trump. “Vandaag hebben de VS 23 van hun grootste vrachtvliegtuigen naar China gestuurd om het materiaal dat ze hadden gekocht op te halen. Veel van onze aankopen, die we hadden gehoopt te bevestigen om aan [ons land] te kunnen leveren, zijn mislukt ”, zei hij de minister van Volksgezondheid van het land, Luiz Herique Mandetta. ‘De hele wereld wil ook [voorraden]. Er is een probleem van hypervraag. ‘

Frankrijk is zwaar getroffen door het coronavirus; 59.929 mensen zijn officieel positief getest, maar 5.398 zijn al overleden, het sterftecijfer van negen procent suggereert dat het land niet genoeg van zijn burgers heeft getest. Zowel lokale als nationale overheden zijn bekritiseerd vanwege hun trage reactie op de pandemie, omdat ze de openbare evenementen zoals markten niet stopzetten. De beroemde wielerwedstrijd Parijs-Nice, die eindigt in PACA, was een van de laatste professionele sportevenementen die nog in Europa werd gehouden. Vandaag stortte de Franse dienstensector officieel in de diepste recessie in zijn geschiedenis. Nu het toerisme en het vervoer zijn stopgezet, gebruikt de regering de hogesnelheidstrein TGV om patiënten door het hele land te vervoeren met een snelheid tot 356 km / u naar ziekenhuizen met gratis bedden.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het masker en de hobbel

Als de eerste Franse reactie niet ijverig was, was de VS nog langzamer. President Trump beweerde wekenlang dat het virus een liberale ‘ hoax ‘ was die bedoeld was om zijn geloofwaardigheid te deuken en vervolgens de ernst van het probleem te bagatelliseren, voordat hij van koers veranderde en China de schuld gaf van de duizenden doden. Deze week verklaarde hij dat als er 200.000 Amerikanen zouden sterven, dat een grote overwinning zou zijn voor zijn regering. Er zijn al meer dan 6000 gestorven, en het aantal bevestigde gevallen zal vandaag vrijwel zeker boven een kwart miljoen uitkomen. De regering-Trump heeft het virus gebruikt om Iran en Venezuela verdere sancties op te leggen , in een poging hun regeringen omver te werpen. Het probeerde ook een Duits farmaceutisch bedrijf te dwingen de productie naar de VS te verplaatsen, om ervoor te zorgen dat Amerika alleen toegang had tot en controle had over elk coronavirusvaccin dat het zou kunnen produceren. Hij wilde naar verluidt ervoor zorgen dat het alleen beschikbaar zou zijn voor winstoogmerk. “Duitsland is niet te koop”, antwoordde de woedende minister van economie van het land . De VS slaagden er ook in een half miljoen testkits uit te vliegen op een militair vliegtuig uit Lombardije, Italië, het epicentrum van de Italiaanse uitbraak.

Ook andere landen hebben zeer twijfelachtige beslissingen genomen. De Tsjechische autoriteiten namen Chinese medische goederen in beslag die op weg waren naar Italië toen een vliegtuig daar tankte, waarbij het land de apparatuur voor zichzelf hield. Ondertussen heeft Turkije niet alleen de export van beschermende uitrusting verboden, maar wordt naar verluidt ook afgezien van zendingen waarvoor andere landen al hebben betaald.

De wereldwijde COVID-19-pandemie lijkt zowel de beste als de slechtste in de menselijke natuur naar boven te halen. Met deze nieuwste Amerikaanse bewegingen, waarbij levensreddende apparatuur uit andere landen wordt gegrepen en omgeleid, lijkt het erop dat er ook een ernstige uitbraak is geweest in het gangsterkapitalisme.

Feature foto | Een N95-masker is te zien op het trottoir naast corona-bierflesdoppen buiten het Wycoff Heights Medical Center, 1 april 2020, in New York. Mary Altaffer | APLees ook:  Leraar basisschool slaat alarm: "Mijn hart bloedt elke dag als ik deze zwakzinnige maatregelen moet nemen"

Comments

comments