De drie serieuze doelen, hoger sterftecijfer: Covid-19 ontmoet mannen van de pratende harder dan vrouwen

De drie serieuze doelen, hoger sterftecijfer: Covid-19 ontmoet mannen van de pratende harder dan vrouwen

6 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Het was vanaf het begin een opvallend fenomeen van Covid 19: mannen worden vaker en gewelddadiger gepakt. Ze sterven vaker aan het longvirus dan vrouwen. Artsen hebben hiervoor geen duidelijke verklaring, maar er zijn een paar zeer voor de hand liggende theorieën.

Een ding dat de artsen in Wuhan onmiddellijk opmerkten aan de mysterieuze longziekte die in hun stad heerste, was dat ze significant meer mannelijke dan vrouwelijke patiënten hadden. En ze waren bijzonder slecht. Een eerste studie toonde een sterftecijfer van 2,8 procent bij de zieke mannen, vergeleken met 1,7 procent bij de vrouwen.

Sinds de ziekte is opgelopen als gevolg van het nieuwe coronavirus voor de Covid-19-pandemie, hebben artsen over de hele wereld deze observatie gemaakt: mannen worden harder getroffen door het Sars-CoV-2-virus.

Hoogste risico Covid 19: oud, ziek, mannelijk

Oudere leeftijd en eerdere ziekten worden beschouwd als typische risicofactoren voor ernstige beloop van infectieziekten. Dit is ook duidelijk in Covid-19: het hoogste risico op overlijden wordt gedragen door meer dan 80-jarigen. Chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen zijn op zichzelf risicofactoren. Daarnaast moet ook het mannelijke geslacht worden toegevoegd als een gevaa verhoger.

Hetzelfde aantal infecties, ander verloop

Het kan niet te wijten zijn aan het infectiepercentage. Iets meer mannen zijn besmet dan vrouwen, volgens het Robert Koch Institute is de verhouding 52 tot 48 procent. Dit kan echter niet verklaren waarom de verhouding van 65 tot 35 procent onder de Covid 19-sterfgevallen.

Waarom sterven er meer mannen aan Covid-19 dan vrouwen? Hoewel deze vraag van groot belang is, kan de wetenschap op dit moment alleen maar speculeren waarom.

1) Roken als risicofactor

Voor China was de “rook” -factor aanvankelijk duidelijk. Daar rookt meer dan 50 procent van de mannen, maar niet eens drie op de 100 vrouwen. De mannelijke longen worden daardoor vaker beschadigd door tabaksrook.

In Duitsland en andere westerse landen is de kloof tussen rokers (een op de vier) en rokers (elke vijfde) veel kleiner. Studies tonen ook aan dat de longen van vrouwen gevoeliger zijn voor tabaksschade. Dat zou eigenlijk spreken voor meer vrouwelijke Covid 19-slachtoffers.

De rookhypothese kan niet verklaren waarom in alle getroffen landen meer mannen sterven .

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Verontrustende scènes uit Italië klinken een angstaanjagende waarschuwing voor de rest van de wereld

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Coronavirus-uitbraak verergert de politieke verdeeldheid van Italië
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments