De drie serieuze doelen, hoger sterftecijfer: Covid-19 ontmoet mannen van de pratende harder dan vrouwen


Het was vanaf het begin een opvallend fenomeen van Covid 19: mannen worden vaker en gewelddadiger gepakt. Ze sterven vaker aan het longvirus dan vrouwen. Artsen hebben hiervoor geen duidelijke verklaring, maar er zijn een paar zeer voor de hand liggende theorieën.

Een ding dat de artsen in Wuhan onmiddellijk opmerkten aan de mysterieuze longziekte die in hun stad heerste, was dat ze significant meer mannelijke dan vrouwelijke patiënten hadden. En ze waren bijzonder slecht. Een eerste studie toonde een sterftecijfer van 2,8 procent bij de zieke mannen, vergeleken met 1,7 procent bij de vrouwen.

Sinds de ziekte is opgelopen als gevolg van het nieuwe coronavirus voor de Covid-19-pandemie, hebben artsen over de hele wereld deze observatie gemaakt: mannen worden harder getroffen door het Sars-CoV-2-virus.

Hoogste risico Covid 19: oud, ziek, mannelijk

Oudere leeftijd en eerdere ziekten worden beschouwd als typische risicofactoren voor ernstige beloop van infectieziekten. Dit is ook duidelijk in Covid-19: het hoogste risico op overlijden wordt gedragen door meer dan 80-jarigen. Chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen zijn op zichzelf risicofactoren. Daarnaast moet ook het mannelijke geslacht worden toegevoegd als een gevaa verhoger.

Hetzelfde aantal infecties, ander verloop

Het kan niet te wijten zijn aan het infectiepercentage. Iets meer mannen zijn besmet dan vrouwen, volgens het Robert Koch Institute is de verhouding 52 tot 48 procent. Dit kan echter niet verklaren waarom de verhouding van 65 tot 35 procent onder de Covid 19-sterfgevallen.

Waarom sterven er meer mannen aan Covid-19 dan vrouwen? Hoewel deze vraag van groot belang is, kan de wetenschap op dit moment alleen maar speculeren waarom.

1) Roken als risicofactor

Voor China was de “rook” -factor aanvankelijk duidelijk. Daar rookt meer dan 50 procent van de mannen, maar niet eens drie op de 100 vrouwen. De mannelijke longen worden daardoor vaker beschadigd door tabaksrook.

In Duitsland en andere westerse landen is de kloof tussen rokers (een op de vier) en rokers (elke vijfde) veel kleiner. Studies tonen ook aan dat de longen van vrouwen gevoeliger zijn voor tabaksschade. Dat zou eigenlijk spreken voor meer vrouwelijke Covid 19-slachtoffers.

De rookhypothese kan niet verklaren waarom in alle getroffen landen meer mannen sterven .

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord