Lubach maak gehakt van ‘hypocriet’ Italië en zaait verdeeldheid op Twitter

Lubach maak gehakt van ‘hypocriet’ Italië en zaait verdeeldheid op Twitter

6 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Arjen Lubach is niet iemand die je tegen je wil hebben. Mijn zijn scherpe items is hij in staat om mensen flink neer te sabbelen. Met alle gevolgen van dien, kijk maar naar RUMAG. Afgelopen zondag was Italië aan de beurt. Het Zuid-Europese land wordt keihard geraakt door het coronavirus en vraagt nu financiële hulp. Alleen de manier waarop ze dit doen zorgt voor frustratie bij Arjen Lubach.

Niemand zal ontkennen dat Italië hulp moet krijgen. Het land wordt het hardste geraakt en het einde van de ellende in nog niet in zicht. Een helpende hand vanuit Europa is hard nodig en die gaat er ongetwijfeld ook komen. De vraag is alleen op welke manier. Italië heeft er financieel gezien de laatste jaren een behoorlijk zooitje van gemaakt. Verschillende landen willen voorkomen dat zij straks moeten opdraaien voor het Italiaanse wanbeleid.

Lubach niet mild voor Italië

In die strijd gaat Nederland voorop en dat wordt ze niet in dank afgenomen. Vooral Spanje en Italië hebben veel kritiek op hoe de Nederlandse beleidsbepalers zich opstellen. Zoals je in onderstaand item kunt zien, vindt Arjen Lubach die kritiek niet helemaal terecht. Hij laat duidelijk weten het eens te zijn met het feit dat er hulp moet komen, maar dat hier wel goed naar gekeken moet worden.

Arjen Lubach heeft hier zeker een punt. De Italianen hebben er een rommeltje van gemaakt en leken daar soms zelfs trots op. Ergens is het dan ook wel hypocriet van Italië om boos te worden op Nederland, nadat ze zelf jarenlang de Europese regels aan de laars hebben gelapt. Er valt dus wel wat te zeggen voor wat er in Zondag met Lubach gezegd wordt. Er moet hulp komen, maar laten we wel goede afspraken maken.

Discussie op Twitter

Waar vorige week nagenoeg iedereen het eens was met Lubach, zorgde het Italië item van deze week voor meer discussie. Vooral op Twitter ging het er soms best hard aan toe. Mensen staan lijnrecht tegenover elkaar en voor beide kanten valt vaak wel wat te zeggen. We moeten helpen, maar wat is de beste manier?

Lees ook:  Luchtvervuilingsniveaus vallen overal ter wereld, omdat het coronavirus ervoor zorgt dat steden en industrieën worden gesloten

Eigen schuld…

rico on Twitter

@Abel_Hendriks @BrazzaPietro @marcojpost @MichaelAveen @zondagmetlubach Bijna net zo makkelijk scoren als alle Italiaanse politici die voor de (economische) problemen in Italië heel makkelijk met de vinger naar het ‘egoïstische’ Nederland wijzen maar geen hand in eigen boezem steken.

Pijnlijke vergelijking

T. Wijffels on Twitter

@zondagmetlubach En als antwoord op de vraag van je item: ja, dat is hij. Het is als zeggen bij het ziekenhuisbed van een ernstig zieke vriend: “had je maar niet moeten roken”. Fijne vrienden…

Moet Lubach zich schamen?

Marco on Twitter

@zondagmetlubach @arjenlubach @arjenlubach 15000 people have died in Italy in the last 4 weeks and all you say is ‘stop asking for our money’. Show some respect and sympathy for these people. Shame on you!

Nederland is onderdeel van het probleem

Francesco Napolitano on Twitter

@zondagmetlubach @arjenlubach, volgens mij ben je wel iets vergeten in je betoog: “Er gaat veel geld door Nederland dat afkomstig is uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje. Daar worden mensen beroofd van hun belastinginkomsten. Die rol speelt Nederland.” https://t.co/LKKpWPVwB6

Harak on Twitter

@pieronederland7 @zondagmetlubach Hoeveel Europees geld verdwijnt er zomaar in Italië ? Los dat eens op voordat je spaarzame landen bekritiseert. Wij zijn de laatste 10 jaar belastingtechnisch uitgeknepen door de overheid, hebben wat extra geld om ons uit deze crisis te redden en dan staat Italië voor de deur.

Gaat Arjen Lubach te kort door de bocht?

Pietro Brazzà 🇳🇱 🇮🇹 on Twitter

@RicoRotje @MichaelAveen @zondagmetlubach @arjenlubach Jawel, maar ik heb een hekel aan generalisaties. Veel media in Italië spreken lovend over Hoekstra. Italië draagt financieel sinds decennia veel bij. Wat Lubach doet is oversimplificeren om het guitig te kunnen maken. Stom zgn Italiaans accentje en go. Je hebt een mop.

Hilde Vana on Twitter

@RicoRotje @matthieuvs @tdruppers @zondagmetlubach @arjenlubach Dit stuk was een overversimpeling en bulkte van zelfingenomenheid. Is zijn research-team door de Coronamaatregelen uitgedund?

Cijfers liegen niet

Marcje on Twitter

@BrazzaPietro @pieronederland7 @zondagmetlubach @vpro Maar dan moet je wel kijken naar de bijdrage per hoofd van de bevolking; dat ‘kost’ het de burger namelijk. Iedereen kan dan zien dat Nederland de grootste bijdrage aan de EU levert, en bijvoorbeeld 3x meer betaalt dan Italie.

De hypotheek metafoor van Lubach wordt overgenomen, maar ook ontkracht:

Harry Blok on Twitter

@woukevscherrenb @zondagmetlubach Valse framing, overduidelijk door mensen zonder verstand van zaken. We zitten in hetzelfde flatgebouw, en de hypotheek is een nieuwe hypotheek.

Bob Bouw on Twitter

Onzin dit @zondagmetlubach, na het blussen van de woning is deze onbewoonbaar. De eurobond dient om de woning weer op te bouwen. https://t.co/3ZkDhM0jgA

Samen delen

B. on Twitter

@matthieuvs @zondagmetlubach @arjenlubach Je hebt helemaal gelijk, ik heb zelf ook nogal wat schulden die ik nu amper kan afbetalen. Samen delen?

Of hadden ook deze mensen meer moeten sparen?

#ikvraagmaargewoon

See Tweets about #ikvraagmaargewoon on Twitter. See what people are saying and join the conversation.

 

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Staten in de VS ontvangen minder vaccins dan beloofd, terwijl Trump opschept over de uitrol

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  "Een catastrofe": het wanhopige rapport van een Italiaanse arts gaat de wereld rond
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments