5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Team Trump laat een kleine pandemie de extreemrechtse agenda niet in de weg staan

trump

 11 total views,  3 views today

Ja, duizenden sterven en de regering-Trump heeft het massaal verprutst. Ze hebben andere prioriteiten

Het is begrijpelijk dat de media bijna volledig geobsedeerd zijn door de coronaviruscrisis. Immers, meer dan 70 procent van de Amerikaanse bevolking is op “thuis blijven” orders en het aantal doden neemt exponentieel toe. Onnodig te zeggen dat de grillige en inconsistente reactie van de Trump-regering op de crisis enorme media-middelen en aandacht vereist, simpelweg om de basisfeiten ter plaatse over te brengen en mensen te laten weten wat ze moeten doen.

Er is veel kritiek op de nieuwsnetwerken voor het live uitvoeren van de persbijeenkomsten van het Witte Huis van Trump, en terecht. De leugens, propaganda en ronduit verkeerde informatie van de president zelf zijn zo overweldigend dat het belangrijk is dat hij op feiten wordt gecontroleerd, en dat kan alleen goed worden gedaan als de netwerken de uitzending vertragen wat hij zegt. Zijn onophoudelijke geraas van onbewezen medicamenteuze behandelingen alleen al is reden genoeg om zijn commentaar op vertraging te zetten.

Dat gezegd hebbende, heeft de pers uitstekend werk verricht door diep te rapporteren over wat er mis is gegaan met de Amerikaanse reactie op de COVID-19-pandemie. Het is belangrijk om dat ook te erkennen.

De AP publiceerde afgelopen weekend een rapport met de titel  ‘VS’ verspilde ‘maanden voordat ze zich voorbereidden op een viruspandemie’, waarin verslaggever Michael Biesecker een schokkend nieuw detail onthulde:

Uit een evaluatie van federale aankoopcontracten door The Associated Press blijkt dat federale agentschappen grotendeels tot half maart hebben gewacht met het plaatsen van bulkbestellingen van N95-ademhalingsmaskers, mechanische ventilatoren en andere apparatuur die gezondheidswerkers in de frontlinie nodig hebben.

Zoals we allemaal weten, waren ziekenhuizen en deelstaatregeringen half maart al weken aan het smeken om voorraden. Blijkbaar betekende de overtuiging van Trump dat de federale regering geen “scheepsadministrateur” is, dat niemand op dat niveau de moeite nam om lang nadat het nodig was, betrokken te raken bij de aanschaf en distributie van essentiële medische apparatuur.

Natuurlijk smeken ook medische autoriteiten en lokale leiders om uitgebreide tests voor het coronavirus. Zoals de  New York Times  vorige week meldde, gingen er maanden verloren terwijl de president dreef in ontkenning van de crisis, tot het punt waarop testen bijna irrelevant werden, omdat het virus zo ver verspreid was dat het enige middel was om de meeste van de samenleving en onze vingers gekruist.

Ook een blockbuster Washington Post verhaal gepubliceerd op Zondag  detail s hoe de Trump administratie “leken vaak weken achter de curve in reageren op de virale verspreiding, het sluiten van deuren die al besmet waren … machtsstrijd, turf oorlogen en abrupte leiderschapswijzigingen strompelde het werk van de coronavirus-taskforce. “

Er zijn veel andere rapporten die het monumentale responsfiasco van de administratie schetsen. Het lijkt misschien alsof dit Witte Huis de hele dag door chaos en verwarring veroorzaakt. Maar in feite is de regering van Trump nog steeds bezig met het “deconstrueren van de bestuurlijke staat”, één afdeling tegelijk, zelfs in het midden van een ongekende volksgezondheidscrisis.

Zelfs toen mensen massaal stierven en naar adem snakten, besloot Trump’s EPA dat het een goed moment was om meer luchtvervuiling te creëren en Amerika’s beste poging om klimaatverandering te bestrijden terug te draaien door de  brandstofefficiëntie-regels  voor auto’s te verzwakken . Zoals Carl Pope opmerkt in een commentaar van Salon dat maandag is gepubliceerd, wil zelfs de auto-industrie deze regelgevende terugdraaiing niet, wat een poging lijkt te zijn om de federale wet te herschrijven. Volgens  de Guardian “zullen de veranderingen het voor voertuigen mogelijk maken om ongeveer een miljard ton meer  warmte-afvoerende kooldioxide uit te stoten  – wat overeenkomt met ongeveer een vijfde van de jaarlijkse Amerikaanse uitstoot”.

Ander nieuws: Staatssecretaris Mike Pompeo en minister van Defensie Mark Esper hebben  onlangs besloten  dat de VS zich zullen terugtrekken uit het “Open Skies” -verdrag met Rusland, dat bedoeld was om het risico op een accidentele oorlog te verkleinen. Onze bondgenoten zijn er unaniem tegen dat het verdrag wordt opgezegd, en dat is waarschijnlijk de reden waarom deze regering het doet.

ProPublica  heeft gerapporteerd  over een uitgelekt memo waaruit blijkt dat de administratie nieuwe regels heeft uitgevaardigd voor de grenspatrouille, zodat ze asielzoekers snel kunnen aanhouden en onmiddellijk zonder de nodige procedures de grens over kunnen sturen, en noemt het “de grootste stap die de administratie heeft genomen om humanitaire bescherming te beperken voor mensen die de VS binnenkomen zonder papieren. “

In weer een ander teken dat het leger net zo corrupt is geworden als elk ander orgaan van het regime van Trump, ontsloeg waarnemend marine-secretaris Thomas Modly de commandant van de USS Theodore Roosevelt, kapitein Brett Crozier,  omdat Modly vreesde dat Trump persoonlijk zou ingrijpen als hij dat niet deed ‘t, op basis van zijn recente staat van dienst in militaire inmenging. In dit geval was de president niet blij dat Crozier had geklaagd dat zijn bemanning gevaar liep door de pandemie, iets wat Trump nog steeds niet wil horen.

Ondertussen was procureur-generaal Bill Barr bij het ministerie van Justitie druk bezig met het schrijven van voorstellen voor nieuwe ‘noodbevoegdheden’. Politico  meldt  dat documenten “de verzoeken van de afdeling aan wetgevers over een groot aantal onderwerpen gedetailleerd beschrijven, waaronder het statuut van beperkingen, asiel en de manier waarop hoorzittingen worden gehouden”. Van het congres wordt niet verwacht dat het deze nieuwe bevoegdheden goedkeurt, maar zelfs het stellen van deze intentie is een goede indicator van waar de regering naartoe zou willen gaan als Trump nog een termijn wint.

En hoe ernstig de crisis ook is of hoe slecht hij deze heeft aangepakt, niets zal de president ervan weerhouden zijn zuivering van mensen die hij als ontrouw beschouwt, uit te voeren. Voormalige leden van de inlichtingengemeenschap hebben al alarm  geslagen bij de schijnbare huisreiniging  van ervaren veteranen door de waarnemend directeur van de National Intelligence Richard Grenell  . In het weekend ontsloeg Trump zonder  pardon  de inspecteur-generaal van de inlichtingengemeenschap, Michael Atkinson, en gaf zelfs toe dat hij het deed omdat Atkinson zich aan de regels hield toen hij de klokkenluidersklacht in Oekraïne aan het Congres doorzond.

Vorige week zei Mitch McConnell, leider van de meerderheid van de senaat, dat hij dacht dat de president was afgeleid door afzetting, als een manier om zijn onoplettendheid over de pandemische dreiging uit te leggen, ondanks alle waarschuwingen van de inlichtingendiensten en gezondheidsdeskundigen. (McConnell zei later dat hij bedoelde dat het congres was afgeleid, wat nog minder logisch is.) Trump werd hierover gevraagd tijdens een van zijn coronavirusbijeenkomsten, maar danste rond de vraag, uiteraard omdat hij de afzetting van de pandemie duidelijk de schuld wilde geven, maar realiseerde zich dat dit zou kunnen leiden hem eruit zien alsof hij het werk niet kan doen. Hij zei: ‘Ik denk niet dat ik anders zou hebben gehandeld of ik denk niet dat ik sneller zou hebben gehandeld.’

Dat was een zeldzaam geval waarin Donald Trump de waarheid sprak. Of hij nu was afgezet of niet, hij zou geen aandacht hebben geschonken aan een dreigende crisis van deze omvang. Hij zou nog steeds geobsedeerd zijn geweest door kleine politieke spats van de een of andere soort en totaal niet geïnteresseerd in iets anders dan zijn eigen ‘ratings’ en politieke fortuinen.

Zijn administratie wordt nu volledig bemand door ingebedde ideologen, randspelers en loyalisten die de sloopkogel maar blijven slingeren, wat er ook gebeurt. Zelfs een dodelijke wereldwijde pandemie zal hen er niet van weerhouden hun belofte na te komen om de grillen en verlangens van de president te vervullen. Als ze een aantal al lang bestaande extreemrechtse doelen kunnen binnensluipen terwijl niemand kijkt, is dat gewoon glazuur op de taart. 

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments