‘Tiger King’ en Amerika’s gevangen tijgerprobleem

‘Tiger King’ en Amerika’s gevangen tijgerprobleem

6 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Noot van de redactie: Netflix’s nieuwe docuserie ‘ Tiger King ‘ neemt kijkers mee naar de vreemde wereld van grote kattenverzamelaars. Met excentrieke personages met namen als Joe Exotic en Bhagavan “Doc” Antle, gaat de serie in op polygamie, verslaving en persoonlijkheidsculturen, terwijl ze een mysterieuze verdwijning en huurmoord verkent.

Aan Allison Skidmore, een Ph.D. kandidaat aan de Universiteit van Californië, Santa Cruz, die de handel in wilde dieren in het wild bestudeert, bracht de documentaire niet genoeg aandacht voor de plaag van grote katten in gevangenschap.

Skidmore, een voormalig parkwachter, begon voor het eerst met het bestuderen van het probleem in de VS na de beruchte dood van Cecil the Lion in Zimbabwe in 2015. Ze was geschokt toen ze hoorde hoe weinig toezicht er in de Verenigde Staten was. We vroegen haar naar de wettigheid, prikkels en het gemak van het kopen en verkopen van tijgers.

1. Hoeveel in gevangenschap levende tijgers zijn er in de VS?

Helaas is er geen eenduidig ​​antwoord. De overgrote meerderheid van in gevangenschap levende tijgers zijn gekruiste hybriden, dus ze worden niet geïdentificeerd als leden van een van de zes ondersoorten van de tijger – de Bengaalse tijger, Amoer-tijger, Zuid-Chinese tijger, Sumatraanse tijger, Indochinese tijger en Maleise tijger. In plaats daarvan worden ze geclassificeerd als ‘generiek’.

Minder dan 5% – of minder dan 350 – van de tijgers in gevangenschap worden beheerd door de Association of Zoos and Aquariums, een non-profitorganisatie die als accreditatie-instantie in de VS fungeert. Ze zorgen ervoor dat geaccrediteerde faciliteiten voldoen aan hogere normen voor dierenverzorging dan wettelijk verplicht is .

Al de rest zijn particuliere tijgers, wat betekent dat ze niet behoren tot een van de 236 gesponsorde instellingen van de Vereniging van Dierentuinen en Aquaria. Deze worden als algemeen beschouwd en vallen buiten het federale toezicht.

Lees ook:  Achtergrond Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020 (deel 1)

Er is geen wettelijke verplichting om deze generieke tijgers te registreren, noch een uitgebreide nationale database om ze te volgen en te volgen. De best opgeleide gok brengt het aantal tijgers op ongeveer 10.000 in de VS. Volgens schattingen bedraagt ​​de wereldwijde populatie van gevangen tijgers 25.000 .

Ter vergelijking: er zijn minder dan 4.000 tijgers in het wild – minder dan 100.000 een eeuw geleden .

2. Hoe wisselen tijgers van eigenaar?

De Endangered Species Act en de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna voorkomen de invoer van tijgers uit het wild. Alle tijgers in de VS worden dus in gevangenschap geboren, met uitzondering van een verweesde wilde welp die in een dierentuin terecht kan komen.

Alleen raszuivere tijgers die een van de zes definitieve ondersoorten zijn, worden verantwoord; dit zijn de tijgers die je ziet in plaatsen zoals de Smithsonian National Zoo en over het algemeen behoren tot het Species Survival Plan , een kweekprogramma in gevangenschap dat is ontworpen om de uitwisseling van specifieke bedreigde soorten tussen lid-dierentuinen te reguleren om de genetische diversiteit te behouden.

Alle andere tijgers zijn te vinden in dierentuinen, heiligdommen, carnavals, wildparken, tentoonstellingen en privéwoningen die niet zijn goedgekeurd door de Vereniging van Dierentuinen en Aquaria. Ze kunnen op verschillende manieren van eigenaar wisselen, van online marktplaatsen tot exotische dierenveilingen. Ze kunnen worden gekocht voor slechts $ 800 tot $ 2.000 voor een welp en $ 200 tot $ 500 voor een volwassene , wat goedkoper is dan veel raszuivere hondenpuppy’s .

3. Kan ik legaal een tijger kopen?

De VS worden geplaagd door ingewikkelde en vage wetten met betrekking tot het eigendom van tijgers.

Er zijn echter geen federale statuten of voorschriften die het privé-eigendom van tijgers uitdrukkelijk verbieden. Staats- en lokale jurisdicties hebben deze bevoegdheid gekregen, en sommige passeren verboden of vereisen vergunningen . Tweeëndertig staten hebben verboden of gedeeltelijke verboden, en 14 staten staan ​​eigendom toe met een eenvoudige licentie of vergunning. Vier staten – Alabama, Wisconsin, North Carolina en Nevada – hebben helemaal geen vorm van toezicht of regulering.

Lees ook:  De Kerfuffle-oorlog - Trump's De-escalatie van Iran slaagt

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEen overkoepelend, samenhangend regelgevingskader ontbreekt en zelfs in staten die particulier eigendom verbieden, zijn er mazen in de wet. In alle staten behalve drie kunnen eigenaren bijvoorbeeld een zogenaamde “federale exposantenlicentie” aanvragen, die opmerkelijk goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen is en alle strengere nationale of lokale wetten omzeilt .

U hebt nu een vergunning nodig om tijgers over staatsgrenzen te vervoeren, maar er is nog steeds geen vergunning vereist voor reizen binnen de staat.

4. Wat levert het de eigenaren op?

Sommigen zien het als een zakelijke onderneming, terwijl anderen beweren dat ze om natuurbehoud geven. Deze laatste reden vind ik niet oprecht.

Veel faciliteiten promoten zichzelf als toevluchtsoorden of heiligdommen voor dieren in het wild . Deze plaatsen kaderen hun fok- en tentoonstellingspraktijken als rentmeesterschap, alsof ze bijdragen aan het voortbestaan ​​van een bedreigd dier. De realiteit is dat er nooit een gevangen tijger in het wild is vrijgelaten , dus het is niet zo dat deze faciliteiten de wilde populaties kunnen vergroten. Een echt toevluchtsoord of toevluchtsoord moet een strikt broed- of verwerkingsbeleid hebben en educatieve programma’s hebben die gericht zijn op het bevorderen van natuurbehoud.

tiger king
Flesvoeding in een ‘pseudo-sanctuary’ in Zuid-Californië. Allison Skidmore , auteur verstrekt

Uiteindelijk zijn tijgers grote geldmakers, vooral tijgerwelpen. De Dierenwelzijnswet staat aaien van acht tot twaalf weken toe. Mensen betalen $ 100 tot $ 700 om te aaien, flesvoeding te geven, mee te zwemmen of een foto te maken met een welp.

Geen van deze winsten gaat naar het behoud van wilde tijgers, en deze kleine kans voor direct publiek contact betekent dat exposanten voortdurend tijgers moeten fokken om een ​​constante aanvoer van welpen te behouden.

Lees ook:  Pelosi: Trump loopt een groot risico om hydroxychloroquine te nemen omdat hij oud en 'morbide obesitas' is

De waarde van welpen neemt na 12 weken aanzienlijk af. Waar gaan al die overtollige tijgers heen? Helaas is het door een gebrek aan regelgevend toezicht moeilijk te achterhalen.

Aangezien veel staten geen verantwoording afleggen voor hun levende tijgers, is er ook geen toezicht op de melding en verwijdering van dode tijgers . Criminologen van dieren in het wild vrezen dat deze tijgers gemakkelijk op de zwarte markt kunnen belanden, waar hun delen cumulatief tot $ 70.000 waard kunnen zijn . Er zijn aanwijzingen dat Amerikaanse tijgers in gevangenschap verbonden zijn met de binnenlandse handel op de zwarte markt: in 2003 bleek een eigenaar van een reddingsfaciliteit voor tijgers 90 dode tijgers in diepvriezers op zijn eigendom te hebben . En in 2001 leidde een undercoveronderzoek onder leiding van de Amerikaanse Fish and Wildlife Service tot de vervolging van 16 mensen voor het kopen, verkopen en slachten van 19 tijgers.

5. Welke rol speelt social media?

Poseren met tijgers op sociale mediaplatforms zoals Instagram en op dating-apps is een enorm probleem geworden. Het kan niet alleen een gezondheids- en veiligheidsrisico vormen voor zowel de mens als de tijger , maar het bevordert ook een vals verhaal.

Als je duizenden foto’s ziet van mensen met gevangen tijgers , maskeert dit het echte probleem van bedreigde tijgers in het wild. Sommigen vragen zich misschien af ​​of tijgers echt zo bedreigd zijn als ze zo gemakkelijk zijn om mee te poseren.

De realiteit van de benarde situatie van de wilde tijger is gemaskeerd achter de pracht en praal van sociale media. Dit marginaliseert betekenisvolle ideeën over het behoud en de ware status van tijgers als een van de meest bedreigde grote katten.Comments

comments