Zetten Trump en zijn bondgenoten Dr. Fauci af als de pandemische zondebok?

Zetten Trump en zijn bondgenoten Dr. Fauci af als de pandemische zondebok?

6 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Tucker Carlson basseert Fauci en Trump brengt hem het zwijgen op tijdens de persconferentie – hebben ze een ‘elite’ zondebok gevonden?

Dit is begraven onder de stapel gruwelijk nieuws over zowel de coronaviruspandemie als de veelvuldige mislukkingen van Donald Trump om de crisis aan te pakken, maar er was een moment tijdens de dagelijkse propagandadump van Trump op zondag dat nog verontrustender was dan normaal. Het kwam terwijl Dr.Anthony Fauci, de directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, aan het woord was, wat meestal een onderbreking betekent van de brandslang van Trump van verkeerde informatie en zelfverheerlijking en een kans om echte informatie te krijgen van een echte expert die is geen sociopaat. 

Een verslaggever begon Fauci te vragen naar het gebruik van hydroxychloroquine, het inmiddels legendarische antimalariamiddel, om COVID-19 te behandelen. Fauci stond vrijwel zeker op het punt te zeggen, zoals hij elke keer doet als hij buiten het bereik van Trump is, dat er geen echt bewijs is dat de drug werkt, laat staan dat het de “game-changer” is die Trump wanhopig wil. 

Maar Fauci kon de vraag niet beantwoorden, omdat Trump hem tegenhield. ‘U hoeft de vraag niet te stellen’, zei de president, terwijl hij voor het podium stapte, zijn hand in de lucht zwaaiend en zijn singel gebruikte als een fysieke barricade tussen Fauci en de verslaggever. 

Eerder op de persconferentie had Trump alweer een gloeiende aanbeveling van hydroxychloroquine gedaan, die geen inhoudelijk bewijs heeft om het aan te bevelen. Hij noemde letterlijk  “gerucht” als reden om er een draai aan te geven en  zei : “Wat heb je te verliezen?”

Mensen hebben eigenlijk veel te verliezen, omdat bekend is dat het medicijn  het zenuwstelsel beschadigt, psychologische trauma’s veroorzaakt en tot hartaanvallen leidt. 

Tijdens deze uitwisseling was er een hint van een reden waarom Trump dit medicijn verdedigt als een wondermiddel, ondanks het gebrek aan bewijs: hij begint de excuses te gebruiken die hij zal gebruiken en de zondebokken die hij zal opofferen om aan de schuld te ontsnappen –  die hij rijkelijk verdient  – voor hoe erg deze crisis uit de hand liep. En de persoon die het meeste gevaar loopt de belangrijkste zondebok voor Trump en zijn volgelingen te worden, is Fauci zelf. 

“Als het werkt, zou het jammer zijn dat we het niet vroeg hebben gedaan”, zei Trump zondag tijdens de persconferentie over hydroxychloroquine.

Op dat moment werd het me duidelijk wat Trump hoopt te halen uit deze eindeloze hype over een onbewezen en gevaarlijke drug: een complottheorie in QAnon-stijl die hij kan uitrollen, nadat de ergste crisis voorbij is, over zijn heroïsche inspanningen om iedereen te redden met een wondermiddel, dat werd gedwarsboomd door duistere ‘diepe staat’-krachten die het publiek deze levensreddende drug ontkenden als onderdeel van een complot om hem er slecht uit te laten zien.

Helaas voor Fauci is hij de meest voor de hand liggende kandidaat om de slechterik te worden in deze complottheorie, net zoals de voormalige FBI-directeur James Comey en speciale raadsman Robert Mueller werden ingelijst als onderdeel van een sinistere anti-Trump-samenzwering tijdens het onderzoek naar Russische inmenging met de presidentsverkiezingen van 2016. 

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Democraten sluiten een deal met de doodscultus: kun je hardbal spelen in een pandemie?

Tucker Carlson van Fox News heeft het peloton geleid in de poging om Fauci als de slechterik te casten in de rechtse samenzweringstheorieën die uit de tappen zullen stromen zodra de verspreiding van het coronavirus en het bijbehorende sterftecijfer ebt. 

Dr. Fauci schrijft “nationale zelfmoord” voor, beweerde Carlson vorige week op zijn show , terwijl hij verklaarde dat de economische ineenstorting veroorzaakt door protocollen voor sociale distantie “een veel grotere ramp is dan het virus zelf, met welke maatregel dan ook” en verklaart dat onze “reactie op coronavirus zou dit in een veel armer land kunnen veranderen. ‘

Er zijn genoeg mensen die de schuld van deze nationale ramp moeten delen. Trump is de schuldige omdat hij met zijn duimen draaide en ontkende dat het virus ernstig was totdat het in het hele land was geëxplodeerd. Als hij dit echt serieus had genomen en de ziekte had opgelopen, was dit waarschijnlijk niet nodig. Carlson geeft natuurlijk niet de Republikeinen de schuld, die vastbesloten zijn om het soort federale investeringen op New Deal-niveau in onze werknemers te stoppen dat niet alleen nodig is om te voorkomen dat mensen in grote armoede terechtkomen, maar om de economie weer op de been te krijgen weg naar herstel. 

Maar in plaats daarvan geeft Carlson Fauci de schuld, door te zeggen dat de dokter “kogelvrije werkzekerheid heeft”, met de duidelijke implicatie dat hij niet geeft om mensen die hun baan verliezen. 

Om de zaken nog erger te maken, zijn er berichten dat Fauci in conflict is met de handelsadviseur van het Witte Huis Peter Navarro , een belangrijke aanjager van hydroxychloroquine. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de rechtse economische adviseurs van Trump graag aan elk dun strohalm vastgrijpen om te suggereren dat de economie kan worden “heropend” zonder massaverlies door COVID-19 te veroorzaken. Het komt gewoon voor dat deze fantasie wetenschappelijk niet haalbaar is. 

Het is gemakkelijk te zien waar dit allemaal naartoe gaat. Als de sociale afstandelijkheid het virus probeert te bedwingen, zullen conservatieve experts wijzen op het lager dan gevreesde dodental als bewijs dat het virus nooit zo ernstig was – maar natuurlijk niet dat de ernstige beperkingen van het dagelijkse leven echt werkten. Ze zullen beweren dat quarantainemaatregelen nooit nodig waren, en suggereren dat hydroxychloroquine een echte oplossing was die de hele tijd beschikbaar was, maar op tafel bleef liggen dankzij de ‘diepe staat’-samenzwering tegen Trump. (In plaats van omdat er geen bewijs is dat dit vaak gevaarlijke medicijn eigenlijk een remedie is voor COVID-19.) En Fauci zal in deze samenzwering worden opgehouden als de schurk van de stroman omdat hij de sociale afstand ondersteunde en sceptisch stond tegenover het wonder van Dr. Trump. drug.

Zal deze complottheorie werken? In de zin van de steun van Trump met zijn trouwe basis, daar bestaat geen twijfel over. Er is een run op hydroxychloroquine van Trump-supporters, die vertrouwen op de ongegronde geruchten van hun president over alle medische bewijzen. Dit zijn mensen die zich gerechtvaardigd voelen om voor een racistische reality-tv-ster te stemmen en zich vastklampen aan alle onzin die Trump en Fox News als rationalisatie voorschotelen. 

Het is echter onduidelijk hoeveel grip deze onzin zal hebben buiten die Trump-bubbel. Er is zeker reden tot bezorgdheid, aangezien complottheorieën over ‘geheime’ genezingen die reguliere artsen om mysterieuze redenen tegenhouden, nooit uit de mode lijken te raken. Maar zoals professor David Greenberg van Rutgers afgelopen weekend in Politico betoogde : ‘Politici kunnen op korte termijn hun mislukte programma’s of zwak leiderschap misschien wel verdoezelen met slimme berichten en afbeeldingen’, maar uiteindelijk, met de economie op de wc, het publiek zal Trump eerder de schuld geven dan welke zondebok hij en zijn propagandateam van Fox News ook dienen. 

Toch lijkt deze ‘diepe staat’-theorie bijna onvermijdelijk en zijn de aanvallen op Fauci al begonnen. De tegenstanders van Trump moeten op de wendingen anticiperen en een strategie hebben om ze tegen te gaan. Bij een verkiezing die al in het gedrang komt door de pandemie zelf, het vooruitzicht van wijdverbreide onderdrukking van kiezers en de schijnbaar onveranderlijke populariteit van Trump met zijn basis, zou elke rare Trumpiaanse vuile truc het tij kunnen keren. Lees ook:  TikTok laat zien dat de jeugd klaar is met Trump

Comments

comments