Assange blijft in de Corona-gevangenis

Assange blijft in de Corona-gevangenis

7 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Britse gevangenissen kunnen voor veel gevangenen een virusval worden. De oprichter van WikiLeaks mag het detentiecentrum niet verlaten

Hoewel de Britse regering de corona-epidemie in gevangenissen wil beteugelen, heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange geen recht op vrijlating uit de gevangenis .

De Britse en Australische media maakten melding van gerechtelijke kringen. Er zijn iets minder dan 69 gevangenen en minstens 14 gerechtsdeurwaarders in het VK die Covid-19 positief hebben getest , en het aantal neemt dagelijks toe. Een kwart van het gevangenispersoneel is al vrijgelaten of in quarantaine vanwege de golf van ziekten.

Ongekende situatie in detentiecentra

Minister van Justitie Robert Buckland heeft onlangs aangekondigd dat hij geselecteerde gedetineerden met een laag risico, die sowieso binnen enkele weken zullen worden vrijgelaten, een gps-zender zal verstrekken en deze tijdelijk zal vrijlaten. Het doel is om de belasting voor de gezondheidsautoriteiten te verminderen en de gespannen situatie in de detentiecentra te verlichten. In maart waren al plannen bekend .

‘Deze regering is vastbesloten ervoor te zorgen dat degenen die de wet overtreden, verantwoordelijk worden gehouden’, zei Buckland zaterdag. Maar de situatie is ongekend, voegde de minister eraan toe: ‘Als het coronavirus in onze gevangenissen terechtkomt, kan de National Health Service (NHS) overbelast raken en kunnen nog meer levens in gevaar komen.’

Op verzoek van het Australische persbureau AAP heeft het Britse ministerie van Justitie nu bevestigd dat Julian Assange niet van de regeling zal profiteren. De oprichter van WikiLeaks zit momenteel in hechtenis in de Belmarsh Prison in Londen. Assange kon niet tijdelijk worden vrijgelaten omdat hij na veroordeling geen klassieke gevangenisstraf uitzat en daarom niet aan de criteria voldeed.

De Britse regering probeert de zittingen vóór de terechtzitting te bespoedigen om de overbevolking in de gevangenissen te verminderen. Assange blijft tot nader order in bewaring.

De oprichter van WikiLeaks staat pas aan het begin van een hoorzitting na een uitleveringsverzoek van de VS. Het is momenteel niet zeker of dit proces, zoals gepland, op 18 mei zal worden hervat bij Woolwich Crown Court. Assange’s volgende hoorzitting is gepland voor de London Westminster Magistrates Court van dinsdag.

Verzoek om vrijgave op borgtocht

Vorige week hebben de advocaten van Assange borgtocht aangevraagd, in discussie met de toenemende risico’s van de corona-pandemie. Desalniettemin wees rechter Vanessa Baraister de aanvraag af. De reden die Baraister gaf was dat de Australiër in het verleden geen borgtocht had betaald en al bijna zeven jaar zijn toevlucht zocht bij de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dit gedrag duidt op een verhoogd ontsnappingsrisico.

De Amerikaanse regering probeert Assange te krijgen. In de Verenigde Staten zouden journalisten te maken krijgen met 17 beschuldigingen van schending van de spionatiewet en samenzwering om computernetwerken van de overheid te infiltreren en duizenden geheime diplomatieke en militaire documenten vrij te geven. Sommige gelekte dossiers onthulden Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan. Assange verwacht in de Verenigde Staten een totale gevangenisstraf van 175 jaar. 

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Coronavirus Outbreak is de oorzaak van een heleboel mensen niet meer weten wat te doen


Comments

comments