Drie grafieken die een wereldwijde vertraging van COVID-19-  sterfgevallen laten zien

Drie grafieken die een wereldwijde vertraging van COVID-19- sterfgevallen laten zien

7 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Bijna zodra de COVID-19-pandemie begon, begonnen grafieken en vele andere visualisaties die de opkomst van het virus in kaart brachten zich te vermenigvuldigen. Velen tonen het cumulatieve aantal sterfgevallen als gevolg van het virus. Dit aantal zal natuurlijk altijd stijgen, maar zal – uiteindelijk – ook plateau worden. Een cumulatief totaal kan nooit dalen.

Andere gepubliceerde grafieken hebben het aantal gerapporteerde sterfgevallen per dag voor verschillende landen getoond. Deze zijn nuttiger, maar de lezer probeert nog steeds te onderscheiden in hoeverre de stijging van de ene op de andere dag groter of kleiner is.

De onderstaande grafiek is anders. Het toont zowel het aantal doden per dag als de mate van verandering in dat aantal. Het belangrijkste is dat het vloeiende gegevens gebruikt – een voortschrijdend gemiddelde van de dag ervoor tot de dag na elke weergegeven datum. Deze methode om verandering te tonen wordt onderzocht in mijn aanstaande boek, Slowdown , waar ik samen met illustrator Kirsten McClure aan werkte, die mijn ruwe Excel-grafieken in duidelijkere beelden veranderde. Het is een handige manier om naar gegevens te kijken wanneer het verandering is die van het grootste belang is .

De eerste grafiek (hieronder) laat de stijging van de sterfte zien in zeven landen tot en met donderdag 2 april 2020. Op dat moment nam het aantal sterfgevallen nog dagelijks toe in de VS, Frankrijk en het VK. In Spanje en Italië begon de stijging van de sterfte te vertragen. Duitsland en China rapporteerden veel minder doden.

Sterfte in zeven landen toegeschreven aan COVID-19 (23 januari tot 2 april 2020).

corona

Danny Dorling / Kirsten McClure , auteur verstrekt

Het beeld begon zeer duidelijk te veranderen op vrijdag 3 april en zaterdag 4 april. Zoals de onderstaande grafiek laat zien, bleef het aantal sterfgevallen in de VS gelijk (als het werd gladgestreken). Frankrijk rapporteerde nu een dalende sterfte, net als Spanje en Italië. Zo ook voor het eerst het VK. Het driedaagse afgevlakte dagelijkse aantal doden in Duitsland daalde nu ook. De grafiek is het interpreteren waard in het licht van het begin van de verschillende nationale lockdowns.

Sterfte in zeven landen toegeschreven aan COVID-19 (23 januari tot 4 april 2020).

corona

Danny Dorling / Kirsten McClure , auteur verstrekt

Benadrukt moet worden dat beide grafieken hierboven een vloeiende schatting laten zien van het aantal sterfgevallen per dag. Deze schatting is gemaakt door een driedaags voortschrijdend gemiddelde van het aantal doden te berekenen en wordt weergegeven op de verticale as. De horizontale as van de grafiek toont dan de mate van verandering in die maat. Zodra een curve links van de centrale as kruist, neemt het aantal doden af. Terwijl ik schrijf, daalt het aantal nog niet in de VS, maar het staat op het punt.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Leugens zullen COVID-19 niet stoppen

Toen die grafiek slechts twee dagen eerder werd gemaakt, was het beeld dat het toonde minder optimistisch voor Frankrijk en de VS, hoewel het zelfs tegen 2 april duidelijk was dat ook zij naar links slingerden.

Betrouwbaarheid van de cijfers

De cijfers die elke dag worden gerapporteerd, kunnen niet erg betrouwbaar zijn. Zo zijn de dagelijkse sterftecijfers niet die welke daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn voorgekomen, maar eerder de sterfgevallen die in die periode zijn gemeld . In de begindagen van de pandemie waren er zorgen dat er op zondag lagere aantallen werden gemeld, aangezien de doden pas op maandag werden geregistreerd. Als gevolg van bezuinigingen was er in de afgelopen twee decennia in het VK een toename “in de mediane vertraging tussen voorvallen en registratie voor sterfgevallen geregistreerd door een lijkschouwer van vijf dagen in 2001 tot 18 dagen in 2018”.

Hopelijk is de registratie van sterfgevallen de afgelopen weken sneller gegaan dan dit; maar bovendien is de definitie van wat een overlijden geassocieerd met COVID-19 is, de afgelopen weken veranderd. De gegevensbronnen lijken echter sterk op elkaar, inclusief de hier gebruikte gegevens .

Omdat het aantal sterfgevallen in China en Duitsland zoveel lager is dan in andere landen, laat de onderstaande grafiek deze gegevens zien. De sterfte begon in China te dalen op 14 februari en in Duitsland op 2 april. Waar de sterfte echter daalt, kan deze weer stijgen, zoals blijkt uit de verschillende lussen in China.

Sterfte in China en Duitsland toegeschreven aan COVID-19 (23 januari tot 4 april 2020)

CORONA

Danny Dorling / Kirsten McClure , auteur verstrekt

Hoewel alle bovenstaande grafieken aantonen dat de stijging van het aantal sterfgevallen per dag als gevolg van COVID-19 abrupt afneemt, bevestigen ze niet dat deze trend zich zal voortzetten. Het zijn vrijwel zeker de doorgevoerde sociale afstandsmaatregelen die ertoe hebben geleid dat elk van deze zeven trends veranderde wanneer en wanneer ze dat deden.

Zoals modelbouwers maar al te goed weten, kan het aantal gevallen mogelijk opnieuw toenemen – en China lijkt het enige land te zijn dat het nieuwe coronavirus tot nu toe volledig onder controle heeft gekregen. Op 6 april meldde China voor het eerst sinds januari 2020 geen nieuwe COVID-19-sterfgevallen.Lees ook:  De twee gezichten van het Amerikaanse rijk

Comments

comments