Boris Johnson vecht voor het leven … Russische media hebben het goed begrepen

Boris Johnson vecht voor het leven … Russische media hebben het goed begrepen

8 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Britse kranten brachten dinsdag het grimmige nieuws op hun voorpagina’s: premier Boris was op de intensive care van het ziekenhuis opgenomen omdat zijn gezondheid snel van de ene op de andere dag verslechterde door de ziekte van Covid-19.

The Mirror spatte : ‘Sick Boris Faces Fight For Life’. Andere kranten brachten soortgelijke geschokte tonen over en het verontrustende gevoel van een wanhopige regering. Wie zal de regering leiden als Johnson arbeidsongeschikt is, vroegen ze?

De sombere stemming samenvatten is een stijgend dodental onder Britten, met tot nu toe meer dan 5.300 bezwijkt aan de wereldwijde pandemie. Groot-Brittannië heeft zijn hoogtepunt in de epidemie niet bereikt.

Maar de dag ervoor vertelden de Mirror en andere Britse nieuwsuitzendingen het publiek dat de 55-jarige Johnson als routinehulp in het ziekenhuis was opgenomen. Er werd ronduit gemeld dat hij “in een goed humeur” was en dat er bij wijze van spreken niets te zien of te vrezen was. Ga met iedereen mee.

In het bijzonder citeerden de Britse media het kantoor van Downing Street van de premier als afwijzend als “desinformatie”, eerdere Russische rapporten waarin werd beweerd dat de gezondheidstoestand van Johnson ernstiger was. Er was een tastbaar gevoel van Britse minachting dat de Russen zich op een zeer ongepast moment op een onfatsoenlijke manier met infowar bezighielden.

Een rapport op maandag in RIA Novosti , opgepikt door andere Russische verkooppunten, beweerde dat Johnson in het ziekenhuis was opgenomen en dat hij binnenkort op een beademingsapparaat kon worden gezet. De claim werd toegeschreven aan een senior bron bij de Britse nationale gezondheidsdienst. Die bewering wees erop dat de gezondheidstoestand van de premier niet “in een goed humeur” was, maar in feite ernstig achteruitging, waardoor medische interventie nodig was om te helpen bij het ademen.

Lees ook:  De kwestie Omtzigt

De pathologie van Covid-19, zoals aangetoond in andere gevallen, is zodanig dat het snel kan gaan van milde symptomen tot het agressief aanvallen van de inwendige organen van een patiënt, vooral de longen, in welk geval slachtoffers kunnen verdrinken uit hun eigen pleuravocht.

Bij Johnson werd bijna twee weken geleden voor het eerst de diagnose Covid-19 gesteld. Hij isoleerde zichzelf in Downing Street en nam het hoofd van de regering aan tijdens conferentiegesprekken, terwijl hij naar verluidt leed aan “milde symptomen” van hoesten en koorts.

Zondag werd hij wegens “aanhoudende symptomen” opgenomen in het St. Thomas ‘ziekenhuis in Londen, vlakbij Westminster. Maar, zoals hierboven opgemerkt, herhaalden de Britse media plichtsgetrouw de officiële versie dat de opname in het ziekenhuis uit voorzorg was en niets ernstigers.

De zaken veranderden op maandagavond rond 19.30 uur lokale tijd dramatisch, toen de BBC ‘breaking news’ bracht dat Johnson naar de intensive care (ICU) in het ziekenhuis van St. Thomas was gebracht. Toch beweerden de Britse media dat de laatste stap meer uit voorzorg was dan een noodinterventie. Ook al is het op de ICU een groot probleem.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenThe Independent meldde dinsdag: “Boris Johnson is verplaatst naar de intensive care nadat zijn coronavirus-symptomen waren verergerd, slechts enkele uren nadat Downing Street volhield dat hij een goed humeur had en de reactie van de regering op de escalerende crisis onder controle had … De premier wordt verondersteld nog steeds bewust zijn en uit voorzorg zijn verplaatst, voor het geval hij ventilatie nodig heeft om zijn herstel te bevorderen. ”

Lees ook:  België in oorlog met de islam: een volk wordt geleidelijk een minderheid in zijn eigen land

De uitlaat voegde toe: “Hij kreeg zuurstof om zijn ademhaling te helpen voordat hij naar de intensive care ging, zeiden bronnen gisteravond.”

Britse media citeerden dinsdag ministers van het kabinet dat Johnson niet was onderworpen aan invasieve ventilatie, waardoor het inbrengen van een zuurstofslang in zijn longen nodig was. Wel werd toegegeven dat hem zuurstof werd toegediend, vermoedelijk via een gezichtsmasker.

Minister-president Michael Gove zei dinsdag tegen de BBC: “De premier zit niet aan de beademing. Hij heeft zuurstofondersteuning gekregen. ‘

Als er iets verandert in zijn toestand, zal “Nummer 10 [Downing Street] ervoor zorgen dat het land wordt bijgewerkt”, voegde de heer Gove eraan toe, aldus de BBC.

Op dit punt hebben Downing Street en de Britse media hun geloofwaardigheid verloren in hun berichtgeving over wat de exacte toestand van Johnson is. Tot nu toe bagatelliseerden ze de zaak en speelden ze een inhaalslag.

Werd Johnson maandag op de beademing gezet, zoals Russische media zeiden? Of was het een minder ingrijpende procedure van zuurstof toegediend met gezichtsmasker? Het doet er nauwelijks toe. Het punt is dat het leven van de Britse premier in een veel kwetsbaardere toestand verkeert dan de Britse media vertelden.

Het waren de Russische media die het verhaal grotendeels correct hadden en toch werden ze gedwongen afgedaan als Russische “desinformatie van de staat”. Het ontslag door Downing Street werd extra benadrukt door Britse mediakanalen die de Russische rivalen eerder wilden schelen dan de feiten over Johnson te bekijken. Het wrijven van Russische media speelt ook in op het langlopende dubieuze verhaal over Russische inmenging en door het Kremlin gesponsorde media-invloed.

Lees ook:  Crisis + crisis = crisis

Nou, het lijkt erop dat de Russische media de primeur hadden over de achteruitgang van Johnson. En het blijkt dat de Britse media degenen waren die nepnieuws leidden en het publiek in het duister hielden.

Dit is niet bedoeld om kleine ondergeschiktheid en schadenfreude te bedrijven.

Het is een fundamentele kwestie van het recht van het Britse publiek om op de hoogte te zijn van een cruciale kwestie over de toestand van hun regering bij het competent omgaan met een volksgezondheidscrisis. Het laatste dat nodig is, is publieke onzekerheid en wantrouwen over wat hen wordt verteld over een levensbedreigende pandemie, hetzij door de regering, hetzij door de media.Comments

comments