Europese Unie wil burgers ‘tijdelijk’ traceren in de strijd tegen corona

Europese Unie wil burgers ‘tijdelijk’ traceren in de strijd tegen corona

8 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) roept alle EU-lidstaten op om samen een app te ontwikkelen voor het coronavirus. Enkele landen hebben reeds zo’n app ontwikkeld – de nieuwe Europese app zou voor alle EU-burgers moeten werken. Door middel van de app zullen autoriteiten in staat zijn om te zien met wie individuen in contact zijn geweest. Critici uiten hun zorgen over de inbreuk op privacy.

Polen was het eerste EU-land dat in het nieuws kwam met een corona-appMensen die mogelijk geïnfecteerd zijn, moeten verplicht de app downloaden. Zodoende kunnen Poolse autoriteiten controleren of een persoon zich daadwerkelijk aan de verplichte quarantaine houdt. Wanneer een persoon de quarantaine verbreekt, dan kan diegene een boete krijgen die oploopt tot 6.550 euro. De controle verloopt via de GPS en zogeheten ‘controle selfies’

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Rich Tehrani on Twitter

Poland’s coronavirus app offers playbook for other governments https://t.co/NCJXxG0skf #CoronaVirus #CoronaVirusOutbreak #COVID2019 #covid19 #medtwitter #virus #CoronaVirusChallenge #Corona #pandemic #batflu #Wuhan #Quarantine

Europese controle

Andere Europese landen zijn ook bezig met de ontwikkeling van een app die controleert of burgers zich aan de noodwetgeving omtrent corona houden. De angst bestaat echter dat er te veel apps naast elkaar zullen ontstaan. Mede hierom roept Europese Databeschermingstoezichthouder Wojciech Wiewiórowski op tot een Pan-Europese aanpak‘. 

(Artikel gaat verder onder de video)

Lees ook:  De dingen die u NIET kunt zeggen over Coronavirus

“Hoe Europeser ons antwoord is, hoe beter de resultaten zullen zijn,” zo stelt Wiewiórowski. Hij bedoelt hiermee dat de Europese Unie met één app moet komen waarin de gegevens van burgers verzameld worden. Volgens Wiewiórowski moet er samengewerkt worden – en de Europese Unie kan dit het beste doen. Ook roept de toezichthouder op tot samenwerking buiten de EU. Zo wil Wiewiórowski samenwerken met bijvoorbeeld de VS en de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij zullen dan ook de Europese data in handen krijgen.

Wiewiórowski is zich naar eigen zeggen bewust van de zorgen omtrent privacy. Desondanks vindt hij het verzamelen van data ‘proportioneel’ vanwege de omstandigheden. Ook meent hij ook dat de data ‘anoniem’ is en zouden er bepaalde beperkingen zijn aan de dataverzameling. Zo zijn de maatregelen slechts ‘tijdelijk’. Daarnaast mag de data ‘niet voor alles’ gebruikt worden. Ook is de toegang naar data volgens de toezichthouder ‘beperkt’. Als laatste verzekert Wiewiórowski dat de EU weet ‘wat de weg terug is’. “We weten wat we doen.”

Grote zorgen

Kortgeleden liet Edward Snowden in een interview al weten dat overheden gebruik zullen maken van het coronavirus. Vrijheden waaraan een lange strijd voorafging verdwijnen omwille van ‘noodzaak’. Sommige organisaties maken zich ook grote zorgen. Onder andere ‘Bits for Freedom’ en ‘Human Rights Watch’ trokken aan de bel met meer dan honderd andere organisaties.

Lees ook:  2020-2030, als bubbels leeg lopen volgt normaliter depressie van formaat

Zij laten in een verklaring weten dat het coronavirus niet als dekmantel moet gelden voor allerlei autoritaire maatregelen. Wel geven ze te kennen dat het bijzondere tijden zijn en technologie hierbij een belangrijke rol heeft. Zo zou technologie bijvoorbeeld een rol kunnen spelen in de informatieverspreiding. Desondanks menen de organisaties dat overheden nu “meer dan ooit” mensenrechten moeten waarborgen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

Lees ook:  Deadline voor de belofte van EU-voorzitter Ursula von der Leyen

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments