Europese Unie wil burgers ‘tijdelijk’ traceren in de strijd tegen corona

Europese Unie wil burgers ‘tijdelijk’ traceren in de strijd tegen corona

8 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) roept alle EU-lidstaten op om samen een app te ontwikkelen voor het coronavirus. Enkele landen hebben reeds zo’n app ontwikkeld – de nieuwe Europese app zou voor alle EU-burgers moeten werken. Door middel van de app zullen autoriteiten in staat zijn om te zien met wie individuen in contact zijn geweest. Critici uiten hun zorgen over de inbreuk op privacy.

Polen was het eerste EU-land dat in het nieuws kwam met een corona-appMensen die mogelijk geïnfecteerd zijn, moeten verplicht de app downloaden. Zodoende kunnen Poolse autoriteiten controleren of een persoon zich daadwerkelijk aan de verplichte quarantaine houdt. Wanneer een persoon de quarantaine verbreekt, dan kan diegene een boete krijgen die oploopt tot 6.550 euro. De controle verloopt via de GPS en zogeheten ‘controle selfies’

(Artikel gaat verder onder de tweet)

Rich Tehrani on Twitter

Poland’s coronavirus app offers playbook for other governments https://t.co/NCJXxG0skf #CoronaVirus #CoronaVirusOutbreak #COVID2019 #covid19 #medtwitter #virus #CoronaVirusChallenge #Corona #pandemic #batflu #Wuhan #Quarantine

Europese controle

Andere Europese landen zijn ook bezig met de ontwikkeling van een app die controleert of burgers zich aan de noodwetgeving omtrent corona houden. De angst bestaat echter dat er te veel apps naast elkaar zullen ontstaan. Mede hierom roept Europese Databeschermingstoezichthouder Wojciech Wiewiórowski op tot een Pan-Europese aanpak‘. 

(Artikel gaat verder onder de video)

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump verliest zijn verstand

“Hoe Europeser ons antwoord is, hoe beter de resultaten zullen zijn,” zo stelt Wiewiórowski. Hij bedoelt hiermee dat de Europese Unie met één app moet komen waarin de gegevens van burgers verzameld worden. Volgens Wiewiórowski moet er samengewerkt worden – en de Europese Unie kan dit het beste doen. Ook roept de toezichthouder op tot samenwerking buiten de EU. Zo wil Wiewiórowski samenwerken met bijvoorbeeld de VS en de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij zullen dan ook de Europese data in handen krijgen.

Wiewiórowski is zich naar eigen zeggen bewust van de zorgen omtrent privacy. Desondanks vindt hij het verzamelen van data ‘proportioneel’ vanwege de omstandigheden. Ook meent hij ook dat de data ‘anoniem’ is en zouden er bepaalde beperkingen zijn aan de dataverzameling. Zo zijn de maatregelen slechts ‘tijdelijk’. Daarnaast mag de data ‘niet voor alles’ gebruikt worden. Ook is de toegang naar data volgens de toezichthouder ‘beperkt’. Als laatste verzekert Wiewiórowski dat de EU weet ‘wat de weg terug is’. “We weten wat we doen.”

Grote zorgen

Kortgeleden liet Edward Snowden in een interview al weten dat overheden gebruik zullen maken van het coronavirus. Vrijheden waaraan een lange strijd voorafging verdwijnen omwille van ‘noodzaak’. Sommige organisaties maken zich ook grote zorgen. Onder andere ‘Bits for Freedom’ en ‘Human Rights Watch’ trokken aan de bel met meer dan honderd andere organisaties.

Lees ook:  Mind terreur op Duitse universiteiten: Merkel regime betaalt miljoenen aan Uni-Antifa

Zij laten in een verklaring weten dat het coronavirus niet als dekmantel moet gelden voor allerlei autoritaire maatregelen. Wel geven ze te kennen dat het bijzondere tijden zijn en technologie hierbij een belangrijke rol heeft. Zo zou technologie bijvoorbeeld een rol kunnen spelen in de informatieverspreiding. Desondanks menen de organisaties dat overheden nu “meer dan ooit” mensenrechten moeten waarborgen.Comments

comments