Trump heeft de “bullebakpreekstoel” meer gebruikt dan welke president dan ook in de geschiedenis – en dat is beangstigend

Trump heeft de “bullebakpreekstoel” meer gebruikt dan welke president dan ook in de geschiedenis – en dat is beangstigend

8 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Trump probeert niemand ergens van te overtuigen. Hij wil gewoon het gesprek domineren – en het werkt voorlopig

Tijdens de regering-Obama had een populaire meme onder online experts en analisten betrekking op wat Dartmouth-politicoloog Brenden Nyhan de ‘Green Lantern Theory’ van de politiek noemde, die stelde dat ‘de president een politiek of beleidsdoel kan bereiken als hij maar zijn best doet of gebruikt de juiste tactiek. ” Het werd vaak genoemd als een afkorting voor democraten die vonden dat president Obama zijn belofte om “verandering te brengen” in onze politiek niet nakwam.

Ik was een groot deel van de tijd sympathiek voor die opvatting omdat de GLT geen verklaring geeft voor het feit dat het Congres en de rechtbanken evenveel macht hebben om de agenda van een president vast te stellen of te blokkeren. Na jarenlang het zich steeds verder uitbreidende extremisme van de Republikeinse Partij met toenemend alarm te hebben waargenomen, leek het me onwaarschijnlijk dat een democratische president veel ruimte zou hebben om ingrijpende veranderingen door te voeren.

Hoe dan ook, een van de belangrijkste beloften van Obama was om “het land bij elkaar te brengen” en met de andere kant samen te werken, want, zoals hij in zijn toespraak in 2004 zei: “Er is geen liberaal Amerika en een conservatief Amerika – er zijn de Verenigde Staten van Amerika.” Dat hobbelde hem, want elke keer dat hij probeerde mano-a-mano te gaan met de Republikeinen, gooiden ze het hem in het gezicht en zeiden: “Waarom ben je zo verdeeld als je beloofde ons bij elkaar te brengen?” (En ja, als eerste zwarte president was er een veronderstelde noodzaak om altijd kalm en stabiel over te komen, zelfs als agressie effectiever had kunnen zijn.)

Dus ik was het er min of meer mee eens dat de theorie van de groene lantaarn wensdenken beschrijft van mensen met goede bedoelingen. Aan de andere kant was er een uitvloeisel van de theorie, die stelt dat de zogenaamde preekstoel van de president volledig nutteloos is, dat wat hij zegt in wezen zinloos is bij het verplaatsen van de publieke opinie of het aannemen van wetgeving. Dat is minder overtuigend. De president is tenslotte de beroemdste politicus van het land. Hij kan de media opdragen zijn woord te volgen en hij heeft miljoenen mensen die tot zijn vertrouwde bewonderaars rekenen. Het was voor mij nooit logisch dat deze macht niet kon worden ingezet voor politiek gewin.

Ik vroeg me af of de oratorische gaven van Obama effectiever hadden kunnen worden gebruikt om de morele basis van beleid te bepleiten, en dat deed hij vaker in de tweede termijn, grotendeels omdat de regering te laat had erkend dat de Republikeinen nooit te goeder trouw over iets zouden onderhandelen, dus het gebruik van de preekstoel en de macht van de uitvoerende macht was alles wat ze hadden. Maar het was een vrij zwakke saus toen alles gezegd en gedaan was. Uiteindelijk werd ik ervan overtuigd dat de preekstoel van de bullebak eigenlijk overschat was.

Maar wacht – wat als het niet werd gebruikt om iemand van iets te overtuigen, maar in plaats daarvan werd ingezet als een bot instrument om het hele politieke gesprek te domineren? Dat is hoe Donald Trump het gebruikt. En zoals hij altijd over alles zegt: ‘Niemand heeft ooit zoiets gezien.’

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Van moorden tot sancties: noodbevoegdheden en de opkomst van het keizerlijke voorzitterschap

Vanaf het begin van zijn presidentschap was de media bijna uitsluitend gericht op Donald Trump. Ondanks het feit dat hij zelden traditionele persconferenties heeft gehouden, heeft hij over het algemeen een soort persbeschikbaarheid op de meeste dagen. Of het nu zijn ontmoetingen zijn met buitenlandse leiders, reuzenbezoekers of leden van zijn kabinet waar hij aan het einde een paar schreeuwende vragen beantwoordt, of het vervelende “chopper talk” buiten het Witte Huis op weg naar een rally of Mar-a-Lago, Trump zegt altijd iets om de nieuwscyclus een boost te geven. En dan zijn er de rally’s die, zelfs als ze niet meer live worden uitgezonden, altijd tot in detail worden besproken op kabelnieuws en sociale media, samen met zijn schandalige Twitter-feed.

Donald Trump is alomtegenwoordig. Alle anderen in de politiek zijn een cijfer vergeleken met hem. Zijn dominantie is overweldigend. En zijn kansel is gewijd aan één ding en slechts één ding: hijzelf.

Trump was van plan dit voorjaar door het hele land te rennen, op te scheppen over zijn eigenhandige briljantheid bij het creëren van de grootste economie die de wereld ooit heeft gekend en het herstellen van Amerika tot zijn rustdagen. Maar toen de pandemische crisis toesloeg, werd hem voor het eerst in meer dan vier jaar zijn rally’s ontnomen – wat niet alleen zijn emotionele levensbloed is, maar in zijn gedachten de sleutel tot zijn herverkiezing. Hij kon zelfs geen “chopper talk” meer hebben, omdat hij gedwongen werd in het Witte Huis te blijven en te doen alsof hij werkte.

Dus op 13 maart besloot hij vice-president Mike Pence van het podium te duwen en de dagelijkse persconferentie over de coronavirus-taskforce over te nemen. Sindsdien heeft hij er bijna elke dag een gedaan, ook in het weekend, zelfs als er geen nieuws is om te melden.

Hij begint met aarzelend voor te lezen uit een voorbereide tekst, meestal rammelende nummers die vaak verkeerd zijn. Hij gooit onbewezen medicamenteuze behandelingen en twijfelt aan de medische experts. Hij laat de leden van de werkgroep een paar woorden zeggen, waaronder een uitbundige eerbetoon aan de pracht van de president, en neemt vervolgens de microfoon over om vragen te beantwoorden.

Dit hele proces duurt vaak twee uur of langer, het meeste wordt gedomineerd door Trump die opschept en de schuld geeft en met de pers sparringt over de reactie van zijn regering op de noodsituatie. In zijn vertelling was zijn optreden perfect. Verslaggevers proberen uitleg te krijgen voor de grillige, vaak tegenstrijdige acties van zijn regering en Trump valt ze aan, soms persoonlijk, om erom te vragen. Na bijna een volle maand heeft het de sfeer van rituele vernedering aangenomen.

Deze ‘briefings’ zijn een daad van hoogstaand egoïsme midden in een ongekende volksgezondheidscrisis die iedereen in Amerika treft en duizenden vrienden, buren en familieleden vermoordt. Maar de vraag is: ‘Is het effectief?’

De senior strateeg van George W. Bush, Karl Rove, zei altijd: “Politiek is tv met uitgeschakeld geluid”, dat wil zeggen dat het allemaal om de beelden gaat. En Trump wordt elke dag achter het podium gezien in de voorheen ongebruikte persconferentiezaal van het Witte Huis, die eruitziet als presidenten uit het verleden, of buiten in de rozentuin, omringd door experts, titanen van de industrie, leden van het leger en ambtenaren. Alles wat hij zegt is onwetend, oneerlijk of waanzinnig provocerend, maar hij staat elke dag op het scherm en maakt duidelijk dat hij de baas is, of je het nu leuk vindt of niet.

Er zijn aanwijzingen dat zijn dagelijkse informatie hem geen bewonderaars oplevert, maar we zullen meer peilingen moeten zien voordat we iets kunnen concluderen. Maar we weten dat Trump’s onorthodoxe gebruik van de preekstoel van de bullebak hem tot de meest alomtegenwoordige president in de geschiedenis heeft gemaakt. We zullen in november ontdekken hoe dat voor hem werkte.Lees ook:  INDIA: Moslimman likt en veegt zijn neus af aan valuta en zegt: "Het virus is de straf van Allah voor jou"

Comments

comments